Varujan Vosganian își prezintă, la Pitești, volumul de versuri ”Neîndemânatic de viu”

 

Scriitorul Varujan Vosganian revine la Pitești cu un nou volum de versuri. ”Neîndemânatic de viu” este titlul cărții sale de poezie, apărută la Editura Art (2023), ce va fi adusă în atenția publicului argeșean, miercuri, 15 noiembrie, de la ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.

Varujan Vosganian s a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Copilăria şi adolescenţa şi le a petrecut la Focşani. A absolvit Liceul ”Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, apoi Facultatea de Comerţ a Academiei de Studii Economice şi Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

 

Este Preşedintele Uniunii Armenilor din România şi Prim vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Timp de trei decenii (1990 2020) a fost membru al Parlamentului României, între decembrie 2006 şi decembrie 2008 a fost ministru al Economiei şi al Finanţelor, iar între decembrie 2012 şi octombrie 2013, ministru al Economiei şi Comerţului.

 

Lucrările sale includ cinci volume de poezie: Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) - pentru care a primit premiul ”Nichita Stănescu” la Chişinău, Cartea poemelor mele nescrise (2015) şi Ei spun că mă cheamă Varujan (2019). La Editura Polirom a mai publicat romanele Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II a, 2012; ediţia a III a, 2017), Copiii războiului (2016) şi Patimile după Gödel (2020), precum şi volumele de nuvele Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (2013), apărut în germană şi bulgară, şi Statuia comandorului (2018; ediţia I, Ararat, 1994). Romanul Cartea şoaptelor a fost distins cu Premiul ”Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul ”Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză – Trofeul ”Mihail Sebastian” (NIR AM ART, Spania), Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), Premiul Generaţiei ’80 ”Gheorghe Crăciun” (2010), Marele Premiu de Literatură al Europei Centrale ANGELUS, Premiul Cititorilor ”Natalia Gorbanevskaia” şi Premiul pentru cea mai bună traducere în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale ”Angelus”, ediţia 2016.

De asemenea, Cartea şoaptelor a fost nominalizată pentru cea mai bună traducere a anului în Statele Unite, Spania şi Germania. Romanul a fost tradus în spaniolă, italiană, armeană, ebraică, franceză, germană, suedeză, neerlandeză, cehă, poloneză, portugheză, maghiară, bulgară, persană, norvegiană, engleză, croată şi sârbă. Romanul Cartea şoaptelor a fost desemnat în anul 2015, prin proiectul Worldwide Reading, cartea simbol pentru condamnarea crimei de genocid. Neîndemânatic de viu este o carte în care secolul o ia din nou de la capăt, în poeme admirabile precum Elogiu alor mei, ca în Cartea șoaptelor.

Evenimentul va fi moderat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin. Intrarea este liberă.

ADRIAN COMAN

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea