Tradiţie şi folclor la Stolnici

Asociaţia „Căluşăreii Stolnici“ au lansat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă,  proiectul „Stolnici - tradiţie şi folclor“, finanţat din bani europeni, ce presupune valorificarea potenţialului turistic local prin promovarea identităţii culturale, în scopul creşterii gradului de atractivitate ca destinaţie turistică, a comunei Stolnici. La Primăria Stolnici a avut loc conferinţa de presă în care s-au oferit mai multe amănunte cu privire la proiectul căluşarilor din Stolnici.
S-a prezentat valoarea totală a proiectului, care este de 976.500 lei, iar perioada de implementare este de 12 luni. Rezultatele obţinute ca urmare a implementării acestei activităţi vor contribui la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea gradului de atractivitate al comunei Stolnici din punct de vedere turistic, la crearea de noi locuri de muncă şi, implicit, vor răspunde obiectivelor Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională care a identificat dezvoltarea turismului ca o prioritate de dezvoltare regională, dat fiind potenţialul turistic existent în toate regiunile.

Definirea produsului turistic şi justificarea alegerii acestuia

Depăşind canoanele de tradiţionalism, conservatorism şi  omogenitate ale satului, analiza comunităţii rurale în general și a comunei Stolnici în special, se relevă faptul că nu există ,,o identitate rurală tipică” ci o diversitate de identităţi. Existând această pluralitate identitară, Stolnici nu mai este doar satul agricol ci şi unul artizanal, meşteşugăresc, un spaţiu turistic, deci un sector terţiar, un spaţiu ecologic şi context al revalorizării etno-culturale.                                                                                                                       
În acest sens, în vederea realizării echilibrului perfect între cerinţa de conservare a spaţiului rural social, cultural şi etnografic pe de o parte, şi tendinţa de modernizare a vieţii rurale, pe de o altă parte, respectând principile dezvoltării durabile şi considerând poziţionarea geografică a comunei Stolnici favorabilă, turismul reprezintă exponentul principal al valorificării patrimoniului local prin promovarea resurselor specifice. Alegerea acestui produs turistic este fundamentată pe originalitatea şi unicitatea, cuvântul folclor însemnând laolaltă frumuseţe, vechime şi obicei, bucuria de a cânta, striga şi dansa, împreună băieţi şi fete, tineri şi vârstnici, aceste bogăţii păstrându-se nealterate în comuna Stolnici, aceasta putând fi considerată un centru etnografic de necontestat. Dansul căluşului la Stolnici denotă faptul că, fără îndoială, dansul popular este una din cele mai preţioase valori artistice ale zonei, fiind strâns legate de viaţa şi istoria acestora, însoţitor fidel al omului în momentele sale de bucurie şi în cele de mâhnire, exprimând în acelaşi timp caracterul, temperamental, forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul comunităţii locale.
Festivalul Căluşului oferă un sens de identitate şi continuitate nu numai tradiţilor şi obiceiurilor specifice zonei, devenind promotorul cultural peste hotare, al tuturor zonelor geografice.
Asociaţia ,,Căluşăreii” Stolnici şi-a propus crearea unui cadru durabil din punct de vedere al resurselor (financiare şi umane), privind dezvoltarea programelor şi a proiectelor referitoare la valorificarea resurselor naturale şi antropice ale ţării, prin promovarea volorilor cultural – tradiţionale româneşti.
”Mă bucur că împreună cu echipa de la primărie şi cu ajutorul Consiliului Judeţean Argeş am reuşit să promovăm acest proiect pentru finanţare pe fonduri europene, proiect ce va aduce un plus de valoare turismului argeşan în ţară şi peste hotare”, a declarat edilul comunei Stolnici şi, totodată, preşedinte al asociaţiei ,,Căluşăreii”, a declarat primarul Pupăză Roşu Sevastian. (L.G.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea