Se realizează, în Argeș, primul centru de terapie prin sport pentru copiii cu dizabilități din România

 

Organizația neguvernamentală de sprijin pentru copiii cu dizabilități, Climb Again, a încheiat prima etapă din construcția unui Centru de terapie prin sport și antrenament paralimpic, la Gruiu, în comuna argeșeană Nucșoara. Acolo a fost organizat deja un prim eveniment în parteneriat cu Comitetul Național Paralimpic.

Potrivit unui comunicat de presă, investiția totală pentru acest Centru va fi de 1,5 milioane euro. El are o o suprafață totală de 5 hectare, o suprafață de joacă și sport de 5.000 de mp și este dedicat atât copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din toată țara, cât și comunității locale.

 

Organizația precizează că acest centru a găzduit deja o tabără cu 20 de sportivi paralimpici din mai multe discipline: escaladă, tenis de masă, tenis de câmp, tir cu arcul, atletism. Centrul de terapie prin sport și antrenament paralimpic Climb Again este prezentat drept un spațiu terapeutic și sportiv destinat diferitelor tipuri de dizabilități. Accesul în cadrul lui va fi ușurat cu indicii vizuale sau auditive pentru copiii hipoacuzici, nevăzători sau cu deficiențe de vedere, cu suprafețe de joacă și recuperare multifuncționale și polisenzoriale concepute după schema terapiei sportive si căi de acces facile. În acest moment pot fi cazați 20 de sportivi, urmând ca la finalizarea construcției, centrul Climb Again să poată găzdui 100 de copii.

 

Jurnalistul Alex Dima a dat o mână de ajutor în cadrul proiectului

Printre cei care au venit și s-au implicat la realizarea acestui proiect s-a aflat și jurnalistul Alex Dima. „Mulțumim din suflet Alex Dima pentru căldura cu care ai venit să ne ajuți și pentru implicarea ta sinceră în acest proiect. Ne încălzește sufletul când oameni ca tine vin și pun mână cu mână să construiască o lume incluzivă pentru copii și tineri cu dizabilități. Sperăm că, atunci când tineri din toată țara vor deveni campioni Paralimpici, ca și Răzvan nedu sau Cosmin Candoi, unde centrul Climb Again Gruiu le va servi ca mediu pentru antrenamentele și evoluția lor, să te bucuri că ai contribuit și să-ți amintești aceste momente în care ai pus o cărămidă la construirea acestui vis!”, au transmis reprezentanții ONG-ului Climb Again.

„Binele dă dependență. Sunt convins de treaba asta și astăzi, în vârful satului Nucșoara, la poalele Carpaților, am primit o dovadă pentru a-mi întări această convingere. Voluntari din toată țara au venit pentru a construi aici un loc în care personele cu dizabilități să poată face mișcare în natură și în care paralimpicii să se antreneze. Unii au ridicat ziduri, alții au învelit o clădire în scândură, în vale s-a lucrat la amenajarea parcului de aventură”, spunea jurnalistul Alex Dima pe Facebook.

Ce va cuprinde acest centru

Obiectivul asociației este să susțină și să ajute copiii și tinerii cu dizabilități din toată țara să-și descopere potențialul, să-i ajute să aibă o viață independentă. Să învețe cu ajutorul echipei de specialiști să practice diverse sporturi și activități și să se integreze în comunitatea de sportivi paralimpici.

Claudiu Miu, președintele asociației Climb Again, a mărturit, pentru Radio România Actualități, despre cum a pornit inițiativa centrului de terapie prin sport și antrenament paralimpic de la munte, Climb Again Gruiu: „De-a lungul timpului am constatat că există nevoia de a face și activități în aer liber, în natură, la munte și în acest fel s-a conturat proiectul Climb Again de la Nucșoara: centru de terapie prin sport și antrenament paralimpic”.

În centru vor putea fi găzduiți 100 de copii și tineri, urmând a fi organizat aici patru tabere pe an. Centru va cuprinde, pe viitor: un parc de aventură, o sală de sport, o sală de escaladă, teren de sport adaptat persoanelor nevăzătoare, săli de kinetoterapie și psihoterapie și un bazin terapeutic.

Centrul Climb Again este un spațiu de joacă destinat diferitelor tipuri de dizabilități și accesibilizat cu indicii vizuale sau auditive pentru copiii hipoacuzici, nevăzători sau cu deficiențe de vedere, prin căi de acces facile, cu suprafețe de joacă și recuperare multifuncționale și polisenzoriale concepute după schema terapiei sportive.

Aici, copiii se vor regăsi într-o comunitate incluzivă care oferă oportunități de socializare și networking între copii cu nevoi speciale și copii tipici, acestea fiind baza unei dezvoltări psihice armonioase.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea