Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern. Schimbări importante!

 

Legea pensiilor a fost adoptată de Guvernul Ciolacu. Aproximativ 4,7 milioane de pensii vor fi recalculate după noua formulă. Ministerul Muncii a operat mai multe schimbări importante, care aduce unele avantaje.

Pensiile se vor majora în fiecare an la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. La 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

 

Potrivit Stiripesurse.ro, care citează din textul legii, persoanele au dreptul la pensie după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate. Este vorba de studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică.

 

O altă schimbare, care se aliniază regulilor din UE este egalizarea treptată, până în 2035, a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

O veste bună o primesc femeile - concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

De asemenea, legea spune că se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

O altă prevedere importantă este că în baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea