Fraudă de peste 5 milioane de dolari, descoperită de FBI. Unul dintre liderii grupării a fost arestat în Argeș

 

O grupare de crimă organizată, înfiinţată de români, numită „Sandu Syndicate” este anchetată de FBI într-un caz de fraudă cu ajutoare sociale de peste 5 milioane de dolari obținute în statul California. Încă din timpul pandemiei aceștia ar fi pus la cale mai multe ilegalități, respectiv au făcut demersuri astfel încât să primească ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, asistaţi de FBI, au efectuat, pe 14 noiembrie, opt percheziţii domiciliare în judeţele Argeş şi Teleorman, pentru prinderea membrilor grupării „Sandu Syndicate”. Operațiunea din România a ofițerilor de la Crimă Organizată a debutat în paralel cu mai multe descinderi făcute de FBI în Statele Unite, în urmă cărora au fost arestați trei suspecți.

 

De asemenea, unul dintre coordonatorii grupării a fost prins în Argeş și arestat pentru 30 de zile. Este vorba mai exact despre David Constantin, zis Mediaş. Curtea de Apel Pitești a dispus arestarea provizorie a acestuia, în caz de urgenţă, în vederea extrădării. Hotărârea instanței nu este definitivă. Până când va fi extrădat, „Mediaș” a fost arestat pe o perioadă de 30 de zile în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. Acesta a făcut apel, iar dosarul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 22 noiembrie va afla dacă va fi extrădat.

David Constantin, în vârstă de 27 de ani, era căutat de FBI pentru implicarea, alături de fratele său Sandu Constantin, în vasta fraudă desfășurată încă din timpul pandemiei.

Sunt acuzați 14 inculpați pentru infracțiuni de fraudă și spălare de bani. Potrivit unui comunicat, emis de autoritățile americane: „David Constantin și Constantin Bobi Sandu, arestați și acuzați separat în martie 2023, au ajutat sute de solicitanți să beneficieze de fonduri folosind documente frauduloase. Constantin și Sandu au recrutat potențiali solicitanți prin Facebook și s-au întâlnit cu candidați în parcuri din California de Sud pentru a finaliza procesul de aplicare. Solicitanții i-au plătit lui Constantin sau Sandu o taxă parțială în avans pentru asistență cu cererile frauduloase și o altă taxă după ce solicitanții au primit plăți EDD”.

De asemenea, în luna noiembrie 2021, autoritățile SUA au fost sesizate despre comiterea mai multor infracțiuni de ,,furt prin distragerea atenției” în dauna unor cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani aflate asupra lor. În cursul investigației, a fost identificat un grup infracțional organizat format din cetățeni români, domiciliați pe raza județului Vâlcea, care au participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, context în care a fost descoperită și schema infracțională folosită pentru obținerea în mod fraudulos a unor ajutoare de șomaj în statul California.

Autoritățile americane mai susțin că, „din iulie 2020 până în august 2022, Constantin a transmis peste 128.000 de dolari încasări de fraudă către asociații din România. Un alt inculpat care a obținut în mod fraudulos beneficii EDD cu ajutorul lui Constantin, Eduard Buse, a transmis în România aproape 129.000 de dolari în aceeași perioadă. Buse a achiziționat, de asemenea, un BMW X6 din 2020, cu peste 105.000 USD în venituri din fraude în numerar în decembrie 2022 și a expediat vehiculul în România. Alți câțiva inculpați au transmis și încasări de fraudă în conturi din România. Prejudiciul produs în dauna statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 de dolari

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificate și indisponibilizate: un autoturism de lux cu o valoare estimată de 105.000 dolari SUA, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (din care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 plăcuțe de înmatriculare despre care există indicii că ar fi sustrase din SUA, două telefoane mobile, sumele de 4.700 lei și 8.000 euro, precum și înscrisuri relevante pentru cauză, informează DIICOT.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea