Direcția Silvică Argeș a câștigat procesul cu Erbașu

 

# Peste 150.000 m.p. de pădure se întorc în proprietatea statului

La data de 26.10.2015, la Judecătoria Curtea de Argeș, reclamanta, R.N.P. Romsilva, prin Direcţia Silvică Argeș, a chemat în judecată pe pârâtul Erbașu Ion Cornel, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună obligarea pârâtului să îi lase în deplină proprietate şi posesie terenul aflat în raza administrativ teritorială a comunei Arefu. În motivarea acţiunii, s-a arătat că terenul cu vegetaţie forestieră, în suprafaţă de peste 15 ha., se află în administrarea Direcţiei Silvice, teren care este proprietatea publică a statului.

 

În urma analizării procesului de retrocedare a fondului forestier proprietate publică a statului, s-a constatat existenţa unei suprapuneri cu încălcarea fondului forestier proprietatea publică a statului pentru o suprafaţă de aproximativ 15 ha, prin întocmirea măsurătorilor topografice şi a documentaţiei cadastrale.

 

Cum s-a ajuns ca un particular să stăpânească și o bucată din pădurea statului

În data de 18 iulie 2006, Comisia Locală de Fond Funciar Arefu a efectuat punerea în posesie a autorului pârâtului pentru suprafaţa de 61,5 ha. Din extrasul de Carte Funciară – Informare număr Cadastral 81493, s-a constat că reprezentarea grafică a terenului (respectiv Planul de Amplasament şi Delimitare/schiţă cadastrală, care stă la baza intabulării dreptului de proprietate al pârâtului şi care identifică suprafaţa de teren proprietatea pârâtului), nu coincide cu situaţia juridică a terenului. Limitele stabilite ale proprietăților erau altele. Direcția Silvică a motivat că, prin Codul silvic, art. 11, se interzice reducerea fondului forestier proprietate publică a statului. Mai mult decât atât, aceste parcele nu au fost puse niciodată la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar, pentru a putea fi puse în posesie. Terenul în litigiu, în suprafaţă de 15,82 ha. se regăseşte în CF a pârâtului. Conform raportului de expertiză , amplasamentul cadastral al imobilului în suprafaţă de 60, 5 ha depăşeşte hotarul dat de bornele silvice. De asemenea şi din schiţa amenajamentului silvic administrat de Ocolul Silvic rezultă că delimitarea dintre terenul aparţinând pârâtului Erbașu şi cel aparţinând reclamantei – Direcția Silvică Argeș, se face prin borne silvice, aspect ce nu este respectat în documentaţia cadastrală a pârâtei Mai mult, pe linia acestor borne silvice ce despart proprietăţile se află şi pârâul Lăcşor, limită naturală.

Câștig de etapă pentru Direcția Silvică. Erbașu a făcut apel

Instanța de la Curtea de Argeș redă proprietatea posedată astfel, înapoi, în patrimoniul statului și în administrarea Direcției Silvice Argeș: ”Dispune rectificarea intabulării în Cartea Funciară nr. 82519 şi 82520 a Comunei Arefu, Dispune : radierea din Cartea Funciară nr. 82519 a Comunei Arefu a suprafeţei de teren de 152.781 mp şi radierea din Cartea Funciară nr. 82520 a Comunei Arefu a suprafeţei de teren de 5419 mp, astfel cum au fost identificate în raportul de expertiză întocmit de expert… Obligă pe pârât să lase în deplină proprietate si liniştită posesie terenul în suprafaţă de 15,82 situat în Valea cu Peşti, teren aflat în raza administrativ teritorială a comunei Arefu, judeţul Argeş”.

Probabil nemulțumit de soluția dată, Cornel Ion Erbașu a atacat decizia. Dosarul a fost înregistrat, la 10 noiembrie, la Tribunalul Argeș.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea