Eugen Antonescu, șeful Gărzii Forestiere Argeș: „Vin vremuri foarte grele pentru hoții de lemne”

 

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, pe 22 noiembrie, câștigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Este vorba despre proiectul “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență 2020-2026.

Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea Rartel S.A. (Leader), Essensys Software Terrasigna Srl, e-GEOS S.p.A ca ofertă câștigătoare. În această săptămână expiră termenul legal pentru depunerea contestațiilor.

 

Dacă nu vor exista contestații, atunci proiectul intră în linie dreaptă. După implementarea Sumal 2.0 (sistem informatic integrat de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase), un instrument complex, acesta fiind utilizat în prezent de aproximativ 20.000 companii și 70.000 de utilizatori și bineînțeles, de către organele de control, se va derula un nou sistem informatic integrat de supraveghere. Se dorește crearea unui sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale.

 

„În prezent este necesară integrarea acestui sistem Sumal 2.0 cu alte noi sisteme informatice, precum și implementarea unui sistem informatic integrat pentru susținerea dezvoltării durabile (îmbunătățirea infrastructurii și calității mediului, protecția naturii și conservarea biodiversității). Astfel este nevoie de dezvoltarea infrastructurii hardware și software prin extinderea serviciilor electronice în sistem informatic integrat de supraveghere, control și asigurare a integrității fondului forestier.”, a precizat Eugen Antonescu, șeful biroului județean al Gărzii Forestiere Argeș.

Defrișările ilegale, monitorizate prin satelit

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește implementarea și dezvoltarea unui sistem național de monitorizare video, prin intermediul căruia să fie generate alerte în cazul unui transport ilegal de materiale lemnoase și implementarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare.

„Pentru eficiență maximă vor fi utilizate sisteme și echipamente moderne de supraveghere si control. Să spunem că acest sistem, asemănător celui pentru verificarea rovinietei, va cuprinde și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul țării noastre și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0, sistem dezvoltat împreună cu STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Finanțarea acestor echipamente moderne va fi asigurată în cadrul PNRR 2020-2026 Componenta C7 Digitalizare în domeniul mediului. Ne dorim un sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale, integrat cu sistemul de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase.Suprafața vegetației forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70 000 km²”, a mai adăugat Eugen Antonescu.

Au fost stabilite deja locațiile unde vor fi poziționate camerele video

Prin monitorizarea video a transporturilor de material lemnos pe toate categoriile de drumuri se urmărește reducerea timpului de reacție și intervenție.

„Prin implementarea unei platforme de analiză geospațială avansată a imaginilor satelitare vom putea avea date și informații esențiale pentru monitorizarea vegetației forestiere de pe întreg teritoriul țării, vom putea analiza imaginile din scanările cu tehnologie LiDAR și a aerofotogramelor. Ne dorim implementarea unor mecanisme automate de schimb de date cu sisteme și alte instituții cu atribuții în acest sens. Sunt multe de făcut în următorul an și vă pot spune, ca un mic secret, că deja locurile/locațiile unde vor fi poziționate camerele video, bineînțeles și în cazul județului nostru, au fost stabilite de către cei competenți în acest sens, urmând să fie amplasate in cel mai scurt timp. Așa că dacă unii sau alții, poate ”certați cu legea”, doresc să taie ilegal sau să transporte lemn fără documentele legale, vor avea o surpriză posibil neplăcută”, a mai spus șeful GFJ Argeș.

Toate aceste investiții vor duce România alături de țările care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor.

„Aș putea spune că vin vremuri grele, foarte grele pentru hoții de lemne, a concluzionat Eugen Antonescu, șeful Gărzii Forestiere Județene Argeș”.

A.V.


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea