Un fost primar cere anularea ordinului emis de prefect prin care i-a fost încetat mandatul

 

# Prefectul a cerut strămutarea dosarului

Cristian Dică Hristu, fostul primar de la Vlădești, a apelat la toate căile legale pentru a-și recupera mandatul de edil. În instanțele din Argeș au fost înregistrate mai multe cereri: contestație în anulare, anulare și suspendare a ordinului emis de prefect prin care i-a fost încetat mandatul de primar. Totul după ce Cristian Dică Hristu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Pitești, pe 24 octombrie 2023, la plata unei amenzi de 15.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de transportul materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice.

 

În urma acestei hotărâri i s-a interzis și dreptul de a ocupa sau de a fi ales într-o funcție publică pe o perioadă de doi ani, drept pentru care, pe 27 octombrie, prefectul Radu Perianu a emis un act administrativ privind încetarea de drept a mandatului înainte de termen.

 

Cercetările în cauză au plecat după ce edilul a fost depistat în trafic, pe 27 octombrie 2020, de polițiști și de reprezentanții Gărzii Forestiere în timp ce transporta lemne fără acte, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale. S-a constatat că transportul de 38,73 metri cubi de fag și brad a fost făcut fără documente legale. În urma condamnării, Curtea de Apel Pitești a dispus și confiscarea lemnului, dar și a ansamblului auto, format din autoutilitară și remorcă, prin care a fost transportată ilegal cantitatea de material lemnos. Decizia instanței a fost dată cu trei zile înainte de prescrierea faptelor. Ca o ironie a sorții, Cristian Dică Hristu a fost demis, prin ordinul prefectului județului Argeș, chiar în ziua în care i se prescriau faptele.

Acum, fostul primar încearcă să își recâștige drepturile în instanță. Acesta a formulat, pe 30 octombrie, la Curtea de Apel Pitești, o contestație în anulare împotriva hotărârii prin care a fost condamnat. Primul termen de judecată a fost stabilit abia pe 6 martie 2024.

Până atunci, Cristian Dică Hristu încearcă, tot în instanță, să obțină anularea sau suspendarea ordinului emis de prefect prin care i-a fost încetat mandatul. Cererea de suspendare a ordinului a fost respinsă deja de Tribunalul Argeș, dar decizia nu este definitivă. În schimb, continuă judecata privind anularea ordinului nr. 244/27.10.2023 prin care Hristu și-a pierdut mandatul.

Surprinzătoare este însă decizia prefectului Radu Perianu care a depus la Curtea de Apel Pitești o cerere de strămutare a acestui dosar. Cererea prefectului urmează a fi analizată pe 29 noiembrie.

„E o opțiune a noastră. E un drept procesual la care am înțeles să apelăm. Acum rămâne să se pronunțe instanța, dacă admite o astfel de cerere sau crede că nu este cazul”, a precizat prefectul Radu Perianu.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea