Va lua naștere Legea Savaste. Cristian Gentea, la înmormântarea polițistului local: „Voi cere parlamentarilor să schimbe Legea Poliției Locale”

 

Momente emoționante în Pitești, săptămâna trecută, la înmormântarea polițistului local care a murit după ce a fost lovit, în timpul serviciului, de un tânăr care a avut un comportament agresiv.

Zeci de polițiști locali din întreaga țară au fost prezenți la Pitești pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Condoruș Savaste, colegul lor. Joi, 23 noiembrie, mașinile cu însemnele Poliției Locale au salutat cu girofarurile aprinse, urlând din sirene.

 

Au fost prezenți cu autospecialele polițiști locali din întreaga țară: Galați, Vaslui, Pașcani, Târgu Jiu, Buzău, Balotești, Craiova, Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Odorheiu Secuiesc, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Poliția Locală a Sectorului 2, precum și colegi din Pitești sau din alte localități din județul Argeș.

 

Cu toții au avut un singur mesaj de transmis: solidaritate și schimbarea legislației în ceea ce privește Poliția Locală. Se solicită o Lege care să ofere polițistului local un statut care să îi protejeze cu adevărat autoritatea și viața. Polițiștii locali din Pașcani sau Vaslui au făcut peste 6 ore pe drum ca să atragă acest semnal de alarmă.

A fost prezent și Petrică Hahui, președintelele Federației Naționale a Polițiștilor Locali, care a precizat că legislația se va schimba, urmând ca viitoarea lege să se numească „Legea Savaste”, în memoria polițistului local care și-a pierdut viața.

„În memoria celui care și-a dedicat profesia și, din păcate, viața protejării comunității, onorăm sacrificiul lui curajos! Pe străzile noastre s-a petrecut o tragedie, care nu trebuie să rămână doar un moment de durere, ci care trebuie să trezească un apel la acțiune și responsabilizare a întregii societăți. Incidentul grav de la Pitești nu este unul singular, s-a mai întâmplat și în alte orașe, polițiști locali au fost bătuți brutal sau umiliți. Voi cere parlamentarilor români, prin reprezentanții din Argeș, să revadă legea 155, Legea poliției locale, să ofere polițiștilor locali un Statut care să îi profesionalizeze și să le protejeze cu adevărat autoritatea și viața. Trebuie să readucem încrederea cetățenilor în uniforma celor care supraveghează ordinea și liniștea publică!”, a transmis Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești care a fost alături de familia îndurerată.

Denunțătorul primarului Ion Georgescu, prezent la manifestări

Familie, prieteni, colegi l-au condus pe Condoruș pe ultimul drum.

„Noi familia vă suntem recunoscători veșnic, dar așa cum ați spus legislația este precară, trebuie întărită. Întăriți-vă statutul! Dumneavoastră ca Poliție trebuie să fiți o referință. Să știți că prin gestul lui poate mișca ceva. Licărirea asta pe care o vedem în girofaruri și în faruri ne va rămâne în suflet pentru totdeauna că așa ne luăm rămas bun”, a fost mesajul transmis de familia victimei în fața sediului Poliției Locale.

Nu a lipsit de la manifestări nici Nicolae Valerică, șeful Poliției Locale Pitești. Implicat în scandalul arestării primarului de la Mioveni, ca urmare a unui denunț pe care l-a făcut pe numele lui Ion Georgescu, Nicolae Valerică a supravegheat din umbră manifestările dedicate memoriei colegului său, care a murit în urma unei intervenții.

Procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor

Pe 4 noiembrie, Condoruș Savaste a fost atacat cu agresivitate, în timpul serviciului, cu 15 minute înainte de a ieși din tură, de către un tânăr, de 20 de ani, care deranja ordinea publică. A fost lovit în zona feței de acesta, prin surprindere, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient. Polițistul local a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde a stat în comă timp de două săptămâni. S-a stins pe 19 noiembrie 2023.

Agresorul polițistului a fost arestat preventiv pentru ultraj. După moartea polițistului, s-a schimbat încadrarea juridică din ultraj raportat la vătămare corporală, în ultraj raportat la lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș care continuă cercetările în cauză.

„Vreau să cred că este ultimul caz de o asemenea gravitate”

Polițistul local lucra în slujba comunității timp de 16 ani, fiind angajat în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Locale Pitești din anul 2007, de la înființarea instituției.

„O zi neagră pentru noi ca polițiști locali piteșteni, cât și pentru toți poliștii locali din țară. Au fost peste 50 de echipaje venite din toate colțurile țării. Au ținut să ne fie la greu alături, să fim uniți. Din păcate, la acest eveniment tragic ne-am întâlnit pentru prima dată. Sperăm că pe viitor să se întărească statutul polițistului local și să avem mai multă siguranță în stradă. Este un semnal de alarmă, dar din păcate cineva a trebuit să moară. Colegul meu a murit în timpul serviciului, făcându-și datoria, așa cum ne-o facem toți. Vreau să cred că este ultimul caz de o asemenea gravitate”, a spus Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești.

A.V.



 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea