Afaceristul Traian Tămagă - trimis în judecată pentru extragerea agregatelor minerale, fără autorizaţie

 

Omul de afaceri Marius Traian Tămagă a fost trimis în judecată, alături de societatea SC Logistic Agregate Muntenia SRL, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru săvârșirea infracțiunii de extragere a agregatelor minerale, fără autorizaţia de gospodărire a apelor. Dosarul în care este cercetat fiul fostului senator și fost prefect Constantin Tămagă a fost înregistrat pe 7 noiembrie pe rolul Judecătoriei Pitești. Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea este parte vătămată în dosar.

 

În ianuarie 2023, organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Argeş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 30.05.2022 - 18.11.2022, SC Logistic Agregate Muntenia SRL, administrată de Traian Tămagă, a desfășurat activități de excavare ilegală de balast din terasa malului drept a lacului de acumulare Mărăcineni. Existau suspiciuni că societatea ar fi extras agregate minerale, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor necesară pentru astfel de activități. În cele din urmă, dosarul a fost trimis în judecată.

 

În urma cercetărilor anchetatorilor s-a constatat că societatea a exploatat o suprafaţă de 10.240,23 mp, total diferită de cea pentru care fusese emis avizul de gospodărire a apelor nr. 8/13.01.2022, activitate din care a rezultat un volum total de 14.758 mc agregate minerale.

„Fapta inculpatului TMT și a inculpatei SC Logistic Agregate Muntenia SRL, constând în aceea că din luna martie 2022, până la data de 18.11.2022, în calitate de administrator al SC ... SRL, a desfășurat activități de excavare ilegală de balast din terasa malului drept a ..., fără a deține autorizație de gospodărire a apelor necesară pentru astfel de activități, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de extragere a agregatelor minerale, fără autorizaţia de gospodărire a apelor, prevăzută de art. 93 alin. 2 lit. b din Legea nr. 107/1996, legea apelor”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Pe parcursul urmăririi penale, Traian Tămagă s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţie

Împreună cu un alt asociat, Traian Tămagă a preluat în cursului anului 2021 societatea Logistic Agregate Muntenia adăugându-i ca sediu secundar cuveta lacului de acumulare Mărăcineni, precum și obiectul de activitate secundar: extracția pietrișului și nisipului, extracția argilei și caolinului.

Dosarul a fost disjuns

La sfârșitul anului trecut, societatea a fost și sancţionată contravenţional pentru faptul că a depăşit perimetrul de exploatare autorizat, nerespectând prevederile Autorizaţiei de Gospodărire a Apelor nr. 419 din data de 18.11.2022.

„Faptele pentru care s-au efectuat cercetări în prezenta cauză sunt diferite faţă de faptele pentru care a fost aplicată sancţiunea contravenţională, pentru că ele presupun desfăşurarea de activităţi de extragere de agregate minerale într-un perimetru complet diferit de cel pentru care fusese emis avizul de gospodărire a apelor şi într-o perioada anterioară datei de 18.11.2022, dată la care a fost emisă autorizaţia de gospodărire a apelor”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

S-a constatat că perimetrul din care au fost extrase agregatele minerale este diferit de cel menţionat în cuprinsul Permisului de exploatare emis de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la data de 10.03.2022, şi astfel există indicii că acestea au fost extrase fără permis de exploatare valabil. Pentru acest motiv s-a dispus și disjungerea cauzei pentru a se efectua cercetări sub aspectul infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, prevăzută de art. 57 alin. 2 din Legea nr. 85/2003. Noul dosar a fost înaintat la I.P.J. Argeş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în vederea continuării cercetărilor.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea