Curs de formare profesională la Biblioteca Județeană Argeș

 

În perioada 16 - 17 noiembrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat cursul ”Surse de informare online”, la care au participat un număr de 40 de bibliotecari. Acesta a fost susținut de către Lector univ. dr. Robert Coravu, de la Facultatea de Litere, Departamentul Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universității București, obiectivul principal al cursului fiind importanța surselor de informare în mediul online.

În prima etapă a cursului, s-au dezbătut aspecte legate de:

# contextul informațional și profesional actual;

# modelul ”închis” vs modelul ”deschis” al accesului la informații și documente în mediul online;

# provocările accesului la informații și documente în mediul online. Criteriile de evaluare critică și selecția surselor de informare și a informațiilor;

# digitizarea patrimoniului cultural - proiecte naționale și internaționale.

Fiecare temă prezentată a fost urmată și de o parte aplicativă.

În a doua etapă a cursului, bibliotecarii au descoperit informații referitoare la:

# baze de date și resurse documentare comerciale / cu acces deschis;

# facilități de regăsire și management al informațiilor pe diverse platforme;

# managementul referințelor bibliografice. Utilizarea unor instrumente software dedicate pentru salvarea referințelor din diverse surse de informare online și elaborarea bibliografiilor.

După prezentarea și tratarea subiectelor aflate în agendă, a urmat, la fel ca în prima etapă a cursului, partea aplicativă prin testarea cunoștințelor dobândite.

Ineditul curs s-a dovedit foarte util și bine venit, deoarece cursanții au fost încântați de cele aflate, aceasta fiind rețeta perfectă pentru dezvoltarea competențelor profesionale din dorința de a oferi publicului ce este mai nou și mai performant în domeniul căutării și regăsirii informațiilor. Prioritatea bibliotecii o reprezintă construirea unui mediu în care oamenii să performeze și să aibă acces la instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a excela în activitatea lor, a dobândi competențe noi și de a se adapta la evoluția tehnologică.

ADRIAN COMAN

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea