Un piteștean s-a trezit cu bani în cont și a refuzat să îi returneze. Cum și-a recuperat victima paguba

 

Un bărbat din Pitești s-a trezit cu o sumă de bani în contul societății pe care o administra. În loc să îi returneze, acesta și-a însușit pe nedrept suma, retrăgând rapid banii din bancomat și refuzând să îi mai dea înapoi. Pentru fapta sa, bărbatul a fost trimis în judecată, în martie 2023, pentru săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor. În vara anului 2020, o angajată a unei bănci din Pitești a efectuat din greșeală o depunere a sumei de 12.379 lei în contul unei alte societăți decât celei căreia îi erau adresați banii respectivi.

 

Eroarea a fost constatată după câteva zile și când a verificat contul firmei, angajatul băncii a observat că suma de bani fusese deja retrasă. Contactând administratorul societății în cauză, acesta a înțeles eroarea făcută de funcționarul bancar și deși i-a promis că va returna banii, nu a mai făcut acest lucru.

 

În rechizitoriul procurorilor s-a reținut că inculpatul „deși știa că, din eroare, în contul societății sale a ajuns suma de 12.379 lei, aparținând altei persoane, în urma unei operațiuni bancare, efectuată la data de 03.07.2020, (…), fără ca el sau societatea sa să aibă de primit suma respectivă, și-a însușit pe nedrept suma, în perioada 04-05.07.2020, în interes personal, prin retrageri succesive de bani, de la bancomat, fără a restitui banii”.

Paguba a fost plătită de angajata băncii

Eroarea comisă de angajata băncii s-a produs după ce anterior aceasta a făcut o tranzacție financiară pentru firma inculpatului. Din eroare, la următoarea tranzacție, persoana vătămată a rămas pe contul bancar al acestei societății și de aici a apărut și greșeala.

„A doua zi, în data de 04.07.2020, inculpatul, constatând că, din eroare, contul societății sale a fost alimentat cu suma de 12.379 lei, a efectuat retrageri succesive de bani, de la bancomat, în zilele de 04 și 05.07.2020, în special în ziua de 04.07.2020, când s-au efectuat 5 retrageri a câte 2000 lei fiecare, la care s-au adăugat alte sume mai mici, astfel cum se observă în extrasul de cont (f. 53 d.u.p.). Tot din analiza extrasului de cont, organele de cercetare au mai stabilit că atât anterior virării sumei de 12.379 lei, cât și ulterior, operațiunile bancare de creditare a contului au vizat sume mici de bani, în medie 40-50 lei, astfel că era evident pentru inculpat că suma de 12.379 lei a intrat din eroare, din contul altui client al băncii, fără vreo legătură cu inculpatul sau cu societatea sa”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Cum adevăratul destinatar al banilor a solicitat rezolvarea cât mai rapidă a situației, angajata băncii a fost nevoită să depună din buzunarul său suma de bani, pentru acoperirea pagubei. Din cauza faptului că în calitate de salariat al băncii nu avea voie să facă operațiuni în nume propriu, și crezând în buna-credintă și în promisiunile făcute de inculpat că va returna banii, aceasta l-a trecut ca plătitor pe inculpat. Și a rămas cu ochii în soare.

Inculpatul a scăpat de condamnare, dar a fost obligat să returneze banii

În cele din urmă, inculpatul a fost trimis în judecată. Pe 7 decembrie, Judecătoria Pitești a încetat procesul penal privind pe inculpat pentru comiterea infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Totuși, instanța de judecată l-a obligat pe bărbat să îi plătească părții civile suma de bani de 12.379 lei. Hotărârea instanței nu este definitivă.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea