După ce a delapidat 4 milioane de lei, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș a vrut să fie judecată doar pentru neglijență în serviciu

 

Fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești, Amalia Elena Bozkurt (fostă Dumitraşcu), acuzată că a delapidat din conturile unității medicale suma de aproximativ 4 milioane de lei, a făcut, recent, o cerere de schimbare a încadrării juridice din dosar. Inculpata a solicitat să fie judecată doar pentru infracțiunea de neglijenţă în serviciu. Tribunalul Argeș i-a respins cererea pe 15 noiembrie.

 

„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice date faptelor reproșate inculpatei Bozkurt (fostă Dumitraşcu) Elena Amalia prin actul de sesizare a instanței din infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 și 2 C.pen.; delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată sub forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 C.pen. raportat la art. 295 alin. 1 C.pen. coroborat cu art. 309 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (69 de acte materiale); fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (69 de acte materiale); uz de fals în formă continuată, săvârșită sub forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 C.pen. raportat la art. 323 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (69 de acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, prev. de art. 362 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (65 de acte materiale), în infracțiunea de neglijenţă în serviciu, prev. de art.298 C.pen. ”, se arată în hotărârea instanței.

 

Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 13 decembrie.

Prejudiciu de 3.988.688 de lei

Amintim că în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Pitești au fost trimiși în judecată, în septembrie 2022, în afară de Amalia Dumitrașcu, și societatea Rivertex Project SRL, respectiv Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, patronii firmei respective. Conform anchetatorilor, timp de cinci ani, între 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu a completat 69 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale SJU Pitești, dar care aveau codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțineau Rivertex Project SRL. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional.

„Am întrebat-o: «Amalia, de ce ai făcut asta?» Mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!»”

La unul dintre termenele de judecată de la Tribunalul Argeș a fost audiată și Florina Isabela Din, actualul director financiar contabil al Spitalului Județean. De numele ei se leagă descoperirea plăților ilegale efectuate de Amalia Dumitrașcu la unitatea medicală. În fața judecătorului, Isabela Din a precizat că Amalia Dumitrașcu i-a recunoscut aceste plăți ilegale

„Am întrebat-o: Amalia, de ce ai făcut asta? Și mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!». (...) Eu am tot insistat să aducă banii”, a declarat Isabela Din, în sala de judecată.

Amalia Bozkurt (fostă Dumitraşcu), s-a angajat la Spitalul Județean de Urgență Pitești în anul 2008. A lucrat la unitatea medicală până în octombrie 2017, când și-a dat demisia din funcție, fiind acuzată pentru delapidare. În perioada în care a lucrat la spital, aceasta era văzută drept angajatul ideal. Orice lucrare pe care o avea, o executa în termenul stabilit. Stătea peste program și făcea ore suplimentare doar ca să se încadreze la timp cu treaba. Nu își lua frecvent nici concediu de odihnă. Colegii de muncă susțineau că era muncitoare și se pricepea foarte bine la capitolul furnizori și plăți, mai ales că venea din domeniul bancar. Înainte să se angajeze la spital, aceasta a fost acuzată și de delapidarea sumei de 700.000 de euro de la BCR Pitești. În anul 2015, contabila a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare, dar la apel s-a constatat că faptele s-au prescris, fiind încetat procesul penal.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea