Importurile de lapte brut au scăzut cu 27,5%

 

Laptele românesc are mai multă căutare pe piața internă. Cel puțin asta reiese din ultimele date oficiale, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit acestora, laptele românesc colectat de unităţile de procesare a înregistrat în primele zece luni ale anului 2023 o creștere de 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1,023 milioane tone de lapte de vacă, în timp ce cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 27,5%.

 

În ceea ce privește produsele lactate, potrivit datelor INS, producţia de smântână de consum a înregistrat cea mai mare creştere în primele zece luni (+0,9%), iar producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-5,5%).

 

În luna octombrie 2023 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 0,3%, în timp ce cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 4,4%. Cea mai mare creşterea a producţiei s-a înregistrat la smântână de consum (+7,9%), iar cea mai mare scădere (-5%) s-a înregistrat la lapte acidulat: iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare.

Laptele românesc a câștigat teren în fața laptelui de import

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna octombrie 2023 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 4,2%. Chiar și în aceste condiții, laptele românesc a câștigat teren în fața laptelui de import, având în vedere că acesta din urmă a înregistrat în octombrie 2023 o scădere de 18,1% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

În aceeași perioadă de referință, producţia de lapte de consum a avut cea mai mare scădere (-9,8%). Cea mai mare creşterea a producţiei s-a înregistrat la smântână de consum (+9,3%), conform datelor oficiale publicate de INS.

Faptul că laptele românesc începe să fie mai căutat de către procesatorii din România este un lucru bun, însă nu se știe în ce măsură acest lucru vine și în avantajul fermierilor români care, în ciuda faptului că prețul laptelui a crescut la poarta fermei față de anii trecuți, spun că încă merg în pierdere, pentru că toate cheltuielile conexe au crescut și mai mult, informează agro.ro.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea