Restricții la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești: donatorii noi pot fi amânați temporar

 

# Fac excepție de la reguli cei care donează prin afereză, cei cu RH negativ și cei care fac programare online

Argeșenii au venit în număr mare să doneze sânge la începutul lunii ianuarie. Numărul donatorilor a crescut considerabil aproape în toate judeţele ţării după ce valoarea tichetelor de masă a crescut de la 69 de lei la 280 de lei. În Argeș, numărul donatorilor de sânge s-a dublat.

Trebuie să ne adaptăm în fiecare zi la datele problemei”, susțin reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Argeș, care au stabilit mai multe criterii de selectare a donatorilor:

 

Dragi donatori, având în vedere afluxul deosebit de mare de donatori / potențiali donatori, care s-au prezentat la CTS Argeș începând cu data de 3 ianuarie 2024 și ținând cont de solicitările primite din partea spitalelor, privind componentele sanguine necesare pacienților acestora precum și de capacitatea de procesare și stocare a unității, vă informăm următoarele:

1. În funcție de solicitările spitalelor, pentru a evita rebutarea componentelor sanguine prin expirare, suntem nevoiți să admitem doar un anumit număr maxim de donatori pe zi;

2. Există de asemenea posibilitatea, ca în anumite zile, donatorii noi sau cei ocazionali să fie amânați temporar de la donare;

3. În vederea asigurării securității transfuzionale și în funcție de solicitările de componente sanguine necesare pacienților spitalizați, vor avea prioritate donatorii fidelizați (care au donat regulat în ultimii 2 ani), ținând cont că doar de la această categorie se pot prepara componente trombocitare;

4. Fac excepție de la aceste restricții, donatorii care donează prin afereză, donatorii cu RH negativ, precum și donatorii care și-au făcut programare online”, au transmis reprezentanții CTS Argeș.

Așa se face că joi - 11 ianuarie au fost acceptați la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Pitești 70 de donatori, vineri - 12 ianuarie au fost primiți 50 de donatori, iar luni - 15 ianuarie au fost primiți doar 30 de donatori, la care s-au adăugat cei care și-au făcut programări online, prin aplicațiile Donorium și Bloodochallenge. Bineînțeles, fac excepție de la reguli cei care donează prin afereză și cei cu RH negativ.

Precizăm că numărul persoanelor care pot dona sânge este actualizat zilnic pe site-ul https://ctsarges.ro/

„Este o situație la care trebuie să ne adaptăm și unii, și alții!”

Faptul că s-a mărit valoarea bonurilor este bun, dar trebuie să facem donarea cumva după niște «reguli». Dacă vin mulți donatori nu avem ce să facem cu sângele recoltat. Sângele pe care îl recoltăm trebuie să îl distribuim către spitale în funcție de comenzile lor. Sângele are o perioadă limitată de valabilitate. La componente trombocitare vorbim de cinci zile valabilitate, la componente eritrocitare vorbim de 42 de zile. Nu poate fi ținut la nesfârșit, dacă nu avem comenzi, sângele expiră și acest lucru nu ne permitem pentru că orice picătură de sânge contează”, spune dr. Monica Chiran, şefa Centrului de Transfuzii din Piteşti.

Rugăm oamenii să înțeleagă că este o situație la care trebuie să ne adaptăm și unii, și alții ca să o depășim cu bine și să putem veni în sprijinul pacienților!”, mai adaugă dr Chiran.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea