Raport cãtre cetãțeni al lui Ion Baicea, primarul orașului Cotești

În urma votului dat de dumneavoastrã în luna  iulie 2008 sunt primarul orașului Costești, iar responsabilitatea acordatã mi-am însușit-o și am încercat împreunã cu echipa pe care o conduc sã asigur condiții de trai cât mai bune pentru comunitate în ansamblul ei. Doresc sã încep cu ceea ce îmi place cel mai mult, investițiile pentru școli, pentru copiii noștri.

Liceul Teoretic Costești

# modernizarea și reabilitarea cantinei și internatului - 450 milioane lei vechi;
# reabilitarea, modernizarea, dotarea corpurilor de învãțãmânt cu sprijin financiar de la guvern, în perioada 2008-2009;
# sistem supraveghere video - 150 milioane lei vechi;
# fântânã artezianã în curtea internatului;
# amenajare de spații verzi cu finanțare de la Guvernul României.

Grupul Școlar Agricol

# modernizarea și reabilitarea cantinei și internatului (instalații termice, centrale termice pe gaz, termopane, grupuri sanitare, amenajãri exterioare și interioare etc.) - 2 miliarde lei vechi;
# reabilitare, modernizare, dotare corpuri de învãțãmânt - fonduri de la guvern, 2008-2010;
# dotãri și reabilitãri ateliere, utilaje agricole - fonduri locale și de la guvern;
# sistem supraveghere video - fonduri extrabugetare;
# amenajarea garajelor.

Școala Generalã cu clasele I-VIII Costești

# asfaltare teren de fotbal și teren de baschet;
# zugrãveli totale, vopsit salã de sport, grupuri sanitare;
# mobilier nou în toatã școala - fonduri de la guvern;
# bãnci în curtea interioarã;
# dotãri cu calculatoare;
# sistem supraveghere video - 250 milioane lei vechi din bugetul local;
# reparație capitalã centralã termicã și instalație termicã - 300 milioane lei vechi;
# dotarea școlii cu un microbuz în plus pentru transport elevi, marca Ford,  în decembrie 2010.

Clubul Elevilor și Copiilor Costești

# dotarea cu mobilier, masã de tenis, instrumente, calculatoare;
# amenajare grupuri sanitare;
# modernizarea unui birou în care își desfãșoarã activitatea echipa de implementare a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de 6 miliarde lei vechi, pentru activitãți extrașcolare ale profesorilor și pentru copiii care au nevoie de ajutor;
- am sprijinit copiii de la Clubul Elevilor Costești pentru a putea participa la co cursurile de muzicã ușoarã și popularã de la Mamaia, Craiova, Slatina,  Pucioasa, Baia Mare etc.
În fiecare an, cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã și a Zilei Copilului, toți copiii orașului (1.400) au primit cadouri, dar cel mai frumos cadou este bradul electric amplasat în fața primãriei.

Grãdinița cu Program Prelungit și Grãdinița cu Program Normal Costești

# tâmplãrie termopan - 300 milioane lei vechi din bugetul local;
# mobilier pentru copii;
# modernizare instalații și grupuri sanitare;
# parc de joacã;
# reparații și zugrãveli anuale, interior și exterior;
# construcție grãdinițã nouã realizatã în proporție de 80%, cu finalizare în 2012 - 8 miliarde lei vechi obținuți de la Guvernul României;
- dotãri laborator și jucãrii pentru copii cu fonduri de la guvern, etc.
De asemenea, pentru Grãdinița Zorile s-a introdus apa potabilã și dotãri cu termopane, grup sanitar, parc de joacã, zugrãveli anuale etc.
La Școala Zorile s-a introdus apa potabilã și s-au modernizat grupul sanitar, laboratorul de informaticã.
La Școala Pârvu-Roșu avem acum apã potabilã și se vor modernizat douã sãli de clasã.
Pentru toate grãdinițele, școlile și liceele s-a achitat tot ceea ce înseamnã cheltuieli pentru energie electricã, gaze, lemne de foc, telefoane, adicã ceea ce se cheltuie pentru funcționarea acestora în condiții bune, cu fonduri din bugetul local.
Anual se cheltuie din bugetul local suma de aproximativ 6 miliarde lei vechi. Guvernul asigurã numai banii pentru salariile profesorilor.

Casa de Culturã a orașului Costești

# dotarea cu centralã termicã a sãlii de spectacole - 300 milioane lei vechi;
# întocmirea unui proiect de reabilitare pentru o investiție de 24 miliarde lei vechi;
# am sprijinit ansamblul „Mugurelul“, cel mai bun ansamblu din județ, care
ne-a onorat orașul în deplasãri la Botoșani, Tulcea, Slatina, Caracal și în judet, unde a luat numai premiul I sau premiul special;
# s-a înființat și ansamblul „Mugurelul junior“ care formeazã dansatori pentru ansamblul de seniori;
# am înființat Festivalul Național de Cãlușari „Tudor Refu“ la Costești, care este la a III-a ediție, și am finanțat festivalul orașului Costești „Floare de castan“, precum și alte concursuri;
# la 1 iunie 2011 a fost organizatã ce mai amplã sãrbãtoare a orașului Costești, împlinindu-se 43 de ani de la prima atestare documentarã a localitãții Costești ca oraș.

Drumuri 2008-2011

# asfaltare printre blocuri (L24, L21, C5) și o parte din str. Morii - 1,8 miliarde lei vechi;
# asfaltare str. Industriei pentru devierea traficului greu de pe centru - 8 miliarde lei vechi;
# asfaltarea drumului județean dintre Pârvu-Roșu și Bradu - executat de C.J. Argeș;
# nivelarea și pietruirea în fiecare an, uneori și de douã ori pe an, a strãzilor și ulițelor din Zorile, Costești, Stârci, Telești, Broșteni, Pârvu-Roșu, Smei și Podu-Broșteni.
Aici doresc sã fac mențiunea cã drumul de la Cerbu pânã la Roșiori ce trece prin centrul orașului aparține Drumurilor Naționale și am fãcut nenumãrate demersuri pentru asfaltarea lui.

Sistemul de alimentare cu apã și canalizare

În toamna anului 2008 am finalizat introducerea apei în tot satul Pârvu-Roșu și punerea în funcțiune a instalației - 5 miliarde lei vechi din bugetul local. De asemenea, în primãvara anului 2009 am pus în funcțiune și am plãtit
lucrarea de introducere a apei în satul Smei, lucrare începutã în 2008 de C.J. Argeș (2,7 miliarde vechi de la Guvernul României). Adevãrata modernizare a sistemului de apã a început în primãvara anului 2009, prin dotarea stației de apã cu încã un grup de pompare și prin
modernizarea echipamentelor pentru a putea alimenta cartierul Zorile. S-au introdus în cartierul Zorile aproximativ 15 km de conductã pe toate strãzile, alimentând fiecare casã cu apã potabilã (în august 2008 exista decât conducta de pe strada principalã - 3,4 km - fãrã subtraversarea cãii ferate).
Cea mai importantã realizare pentru oraș în 2010 în materie de apã este înlocuirea conductei magistrale și a conductelor ce alimenteazã blocurile și instituțiile, acestea având o vechime de peste 40 de ani, iar apa devenea uneori de culoarea cafelei, lucrare în valoare de 10 miliarde lei vechi.
Tot în anul 2010 a fost prelungitã conducta pentru Telești, s-a introdus rețeaua în Broșteni și Lãceni, s-a pus în funcțiune, s-a construit o stație de repompare jos în Lãceni pentru a asigura debit și presiune în condiții de siguranțã. Aceastã instalație este necesarã pentru cã în anul 2012 vom alimenta și satul Podu-Broșteni, lucrare în valoare de 8 miliarde lei vechi.În anul 2012, rețeaua de apã potabilã va ajunge și în satul Stârci unde vom
construi o gospodãrie proprie de apã. Nu s-a realizat aceastã lucrare în 2011, așa cum am promis, deoarece nu au fost fondurile necesare. Anul acesta am alocat suma de 2 miliarde lei vechi.
Lucrãrile pentru sistemul de alimentare cu apã în perioada august 2008-decembrie 2011 au o valoare de aproximativ 60 miliarde lei vechi. Majoritateaacestor lucrãri au fost executate în parteneriat cu SC Apã Canal 2000 SA Pitești care a achitat 51% din valoare, iar Primãria Costești a achitat restul de 49%. S-au introdus în aceastã perioadã 60 km de conductã, iar acum lucrãrile continuã.
Împreunã cu SC Apã Canal 2000 SA Pitești (societate cu capital 100% de stat) s-a depus un proiect pe fonduri europene pentru a realiza 37 km de canalizare în cartierele Costești, Zorile și Telești în valoare de aproximativ 10 milioane euro. A fost semnat contractul de finanțare cu Ministerul Mediului, urmeazã licitația.
Stația de epurare a orașului Costești s-a modernizat  și s-a repus în funcțiune, lucrare în valoare de 25 miliarde lei vechi. 85% din finanțare a fost asiguratã de Guvernul României și restul de 15% i-a revenit Primãriei Costești.

Izlazuri

# întreținere și fertilizare cu azotat de amoniu la izlazurile din toate satele, în perioada 2008-2010.  În anul 2011, izlazurile au fost  concesionate cãtre Asociația Crescãtorilor de Animale din Costești.

Iluminat public

# revizii anuale, înlocuit  lãmpi sau becuri și extindere de rețea. Pentru iluminatul public  îmi doresc o reparație capitalã în urmãtoarea perioadã.

Parcul central al orașului Costești

Am început reabilitarea acestuia în toamna anului 2010, proiect finanțat de Guvernul României, în valoare de 3,5 miliarde lei vechi. Lucrarea a fost încheiatã și împreunã ne vom bucura de o priveliște la standarde înalte.

Sediu nou pentru Agenția de Plãți și Intervenții pentru Agriculturã - Filiala Costești

Aceastã clãdire s-a construit în spatele primãriei și este un proiect finanțat de Guvernul României, în valoare de 7 miliarde lei vechi. Important este cã noul sediu al APIA Costești este util pentru aproximativ 5.000 de fermieri din 11 comune învecinate.
Fondurile guvernamentale sau europene obținute pentru un anumit proiect nu pot fi folosite decât exclusiv pentru acel proiect. Doresc sã punctez acest lucru pentru a se înțelege cã, spre exemplu, cu fondurile obținute de la Fondul de Mediu pentru reabilitarea parcului nu se pot asfalta drumuri și nici reabilita iluminatul.
În data de 2 decembrie 2010 am semnat  contractul de finanțare pe fonduri europene cu ministrul Dezvoltãrii Regionale și Turismului, în valoare de aproximativ 10 milioane euro,
pentru orașul Costești. Este cea mai mare finanțare obținutã de primãria orașului dupã Revoluție.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea