Cititorii întreabă, avocatul răspunde

# Avocat Gherzan Cătălin - Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci. Recuperare debite. Recuperare taxa poluare. Înmatriculare fără plata taxei de poluare...

Datoriile la întreținere pot fi urmărite în instanță

O astfel de acțiune este reglementată de Legea 230/2007 și  poate privi atât datoriile privind cotele restante, cât și penalități la acestea. Acțiunea este scutită de plata taxelor de timbru. Penalitățile nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat.
Orice proprietar care nu își plătește datoriile la întreținere și are restanțe care au depășit cu peste 90 de zile termenul de plată poate fi dat în judecată de către asociația de proprietari.  Asociația de proprietari poate iniția o acțiune de recuperare a debitelor reprezentând cotele restante la întreținere.

Documente ce trebuie să însoțească cererea de chemare în judecată

La cererea de chemare în judecată se vor atașa, printre altele, și:
- codul fiscal al asociației de proprietari precum și încheierea judecătorească de înființare;
- listele de plată din care să reiasă sumele datorate, incluzând și copii după facturile furnizorilor pentru a putea proba datoria;
- procesul-verbal al adunării generale prin care s-a hotărât sistemul de penalizări și procentul de penalizare aplicat pentru fiecare zi de întârziere;
- se vor evidenția penalitățile fie prin modul de repartizare a penalităților decurgând din facturi, fie prin arătarea modului de calcul propriu al asociației;
- centralizatorul din care să reiasă cotele restante aferente fiecărei luni în parte, cu calcularea separată a penalităților aplicate fiecărei cote și numărul de zile pentru care au fost percepute, întocmit pe apartamentul respectiv și semnat de președinte și administrator.
De asemenea, acțiunea va fi însoțită de copii după înscrisurile denunțate, numărul acestor copii fiind egal cu cel al pârâților, la care se adaugă un exemplar pentru instanță.
De reținut faptul că asociația de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
Respectivul privilegiu se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță. Privilegiul se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.
Atenție! Termenul de prescripție incident pretențiilor bănești este de trei ani, iar procedura concilierii prealabile este obligatorie în cazul debitelor datorate de către societățile comerciale.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea