Avocatul Poporului solicită Primăriei Curtea de Argeș să protejeze Ansamblul Bisericii Sân Nicoară

 

Biserica Sân Nicoară, din Curtea de Argeş, realizată în secolul XIV într-un stil bizantin unic, se ruinează în fiecare an, iar instituțiile statului nu fac nimic concret pentru a schimba situația.

Ruinele bisericii Sân Nicoară se află în centrul orașului regal Curtea de Argeș. Din vechea biserică de odinioară au mai rămas doar câteva ziduri și o parte dintr-un turn. Interiorul ruinelor este vandalizat și lăsat în soarta naturii. Ansamblul, inclus în lista monumentelor istorice, și terenul aferent fac parte din domeniul public al municipiului Curtea de Argeș.

 

Avocatul Poporului a analizat situația monumentului și a trimis adrese către municipalitate și către Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Curtea de Argeș pentru a vedea care este stadiul său.

Primăria Curtea de Argeș susține că a inclus întocmirea unui studiu de fezabilitate în lista obiectivelor de investiții finanțate prin bugetul local, urmând ca apoi să depună o cerere de finanțare pentru conservarea și valorificarea ruinelor Sân Nicoară în cadrul Programului Operațional Regional Sud Muntenia 2021-2027.

În schimb, Direcția de Cultură a constatat următoarele:

„- Incinta este protejată de un gard cu plasă metalică ce este secționat în partea de sud, constant, de către diverse persoane necunoscute;

- la data deplasării incinta fusese igienizată și curățată, în zonă existând angajați care asigurau salubritatea stradală, aspect confirmat și de primăria locală, în răspunsul său;

- nu există pază permanentă a Ansamblului;

- interiorul ruinelor este vandalizat de către oamnei ai străzii ce escaladează gardul de protecție în căutare de adăpost, fiind cazuri când au făcut focul pentru a se încălzi noaptea;

- persoane teribiliste vandalizează prin grafitti, gen pentagrame și consumă băuturi alcoolice în interiorul ruinelor. Acest lucru este posibil din cauza lipsei pazei”.

În urma acestor răspunsuri, Avocatul Poporului recomandă lui Constantin Panțurescu, primarul municipiului Curtea de Argeș, să analizeze și să depună toate diligențele necesare și legale pentru protejarea ansamblului monument istoric și punerea în siguranță a Ansamblului Bisericii Sân Nicoară.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea