”DEPRECIEREA LEULUI APARȚINE GUVERNULUI USL”

# Declară Cătălin Teodorescu, prim-vicepreşedintele PDL Argeş. Evenimentele desfășurate în ultimul timp pe scena politică şi economică demonstrează faptul că preluarea puterii în România de către guvernul USL nu a însemnat rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii, în ciuda declaraţiilor pline de optimism ale liderilor USL.
Politicile anunţate de actuala putere au generat o reacţie de neîncredere pe pieţele monetare internaţionale. Există teama că guvernul USL nu îşi va menţine angajamentele asumate cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială vizavi de reformele ce trebuie efectuate în continuare şi de asigurarea stabilităţii financiare a României.
Deprecierea constantă a leului faţă de euro din ultimele săptămâni este cauzată atât de ştirile pesimiste din Grecia şi din zona euro, cât şi de schimbarea guvernului, de politicile populiste şi promisiunile lipsite de acoperire ale celor de la USL, dornici să obţină cu orice preţ procente în plus, indiferent de consecinţele acţiunilor pe care le întreprind.
Ce uită reprezentanţii USL să transmită cetăţenilor este faptul că deprecierea leului în raport cu euro înseamnă sărăcirea populaţiei, înseamnă scumpirea medicamentelor, înseamnă combustibili mai scumpi, alimente mai scumpe, înseamnă scăderea nivelui de trai al românilor.  Guvernul PSD-PNL a anunţat deja mărirea preţului reglementat al energiei cu 5% până la sfârşitul lunii iunie pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali, iar alte scumpiri ale energiei sunt anunţate începând cu 2013.
Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece noul guvern PSD-PNL a promis foarte mult atunci când se afla în opoziţie. Acest executiv nu este  pregătit să exercite guvernarea în următoarele şase luni şi nici după această periodă, iar actul de conducere se face de pe o zi pe alta, de o manieră incoerentă şi contradictorie.
Actualii guvernanţi ai României ar trebui să acţioneze pentru stoparea incertitudinilor de pe pieţele financiare internaţionale cu privire la statul român. Ar trebui să refacă bugetul pe anul 2012 ţinând cont de previziunile de creştere economică şi de reîntregirea salariilor bugetarilor, de restituirea sumelor reţinute pensionarilor şi de celelalte  măsuri de creştere a cheltuielilor şi a scăderii veniturilor publice. Aceste măsuri sunt absolut necesare dacă se doreşte stoparea deprecierii monedei naţionale și controlul inflației. Dacă produci inflație este ușor să procedezi la creșterea salariilor și pensiilor, dar în acest caz ne vom confrunta cu problema scăderii puterii de cumpărare. Oamenii vor înțelege că acest măsuri nu sunt în avantajul lor și că se vor confrunta cu scumpiri în lanț, mai ales la produsele de bază, ce vor depăși creșterea salariilor și a pensiilor.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea