Medicul Georgeta Drăgoi trebuie să plătească Spitalului Orășenesc Mioveni peste 420.000 de lei

 

Pentru a înțelege întregul caz trebuie să ne întoarcem în urmă cu 11 ani! Data de 15 noiembrie 2012 trebuia să fie o zi de neuitat pentru o familie din Argeș, însă ea s-a transformat, din cauza medicului ginecolog Georgeta Drăgoi, într-un coșmar. Doctorița a fost acuzată și ulterior condamnată pentru moartea unui bebeluș. S-a constatat că aceasta a determinat direct, necondiționat și nemijlocit decesul nou născutului.

În septembrie 2017, Curtea de Apel Pitești o condamnă pe Georgeta Drăgoi la doi ani de închisoare cu suspendare și o obligă, în solidar cu Spitalul Orășenesc „Sfântul Spiridon” din Mioveni, ca parte responsabilă civilmente, la plata către victimă a unor daune morale în valoare de 100.000 de euro.

 

Mama care și-a pierdut copilul a executit silit Spitalul Orășenesc Mioveni, iar unitatea medicală a achitat părții vătămate, până în luna mai 2021, suma totală de 423.695,28 lei. Încă din anul 2019, Spitalul din Mioveni s-a întors împotriva medicului Georgeta Drăgoi pentru a recupera în mod integral sumele achitate cu titlu de despăgubiri. Procesul dintre cele două părți s-a întins până la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care i-a dat dreptate definitiv pe 14 februarie 2024 unității medicale. Drept urmare, Georgeta Drăgoi este obligată de Instanță Supremă să plătească Spitalului din Mioveni aproximativ 424.000 lei.

 

Firul tragediei din noiembrie 2012

Pe parcursul anului 2012, victima a apelat la serviciile medicul ginecolog Georgeta Drăgoi în ceea ce privește evoluția sarcinii sale. Când a sosit momentul nașterii, femeia gravidă a fost internată la Spitalul Călinești, punct de lucru al Spitalului Orășenesc Mioveni. Pe 13 noiembrie 2022, dr. Drăgoi s-a ocupat personal de internare. Gravidei i-a fost aplicat un tratament medicamentos pentru simptomele de pre-travaliu iar în dimineața zilei de 14 noiembrie i s-au recoltat probe pentru efectuarea analizelor de laborator. În noaptea de 14/15 noiembrie 2012, pacienta a prezentat contracții mai frecvente motiv pentru care s-a decis transferul în sala de nașteri. Medicul a luat decizia ca femeia să nască pe cale naturală, deşi micuţul cântărea patru kilograme și o astfel de sarcină impunea cezariană. În cele din urmă, pacienta a născut spontan, dar, din nefericire, fătul era mort. S-au efectuat manevre de resuscitare, însă fără rezultat. Cauza a ajuns în atenția organelor de cercetare penală care au dispus efectuarea unei constatări medico-legale pentru a stabili cauza medicală a morții nou născutului.

Prin Raportul de necropsie medico-legal, întocmit de S.M.L.Pitești la data de 19.02.2013, s-a concluzionat că „nou născutul a fost viu și viabil, moartea acestuia a intervenit în urma unei hemoragii cerebrale, pe fondul unui traumatism cranio cerebral forte cât și din cauza unui traumatism abdominal cu multiple leziuni hepatice, prin lovire cu corp dur și posibil comprimare între planuri dure”. S-a concluzionat și faptul că, evaluările medicale complete puteau sugera o naștere dificilă pe cale naturală. Cum lipsa unui medic ATI făcea imposibilă o intervenție cezariană la nivelul SPitalului Călinești, situația ar fi impus transferul către o altă unitate sanitară competentă, toate aceste împrejurări având legătură de cauzalitate cu decesul. Prin Raportul de expertiză medico-legală, întocmit de S.M.L.Pitești, s-a concluzionat că moartea nou-născutului a fost violentă.

Acuzațiile aduse medicului

La sfârșitul anului 2015, medicul Georgeta Drăgoi a fost trimisă în judecată de procurorii argeșeni pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, fals intelectual și uz de fals.

„Inculpata Drăgoi Georgeta, în calitate de medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Orășenesc “Sf. Spiridon” Mioveni - punct de lucru Călinești, deși avea posibilitatea, mijloacele și obligația de a aprecia asupra dimensiunilor fătului, nu a estimat greutatea fetală, nu a diagnosticat corect modificarea culorii lichidului amniotic, a ignorat ritmul cardiac al fătului care evidenția suferință fetală, a decis incorect nașterea vaginală deși cunoștea indisponibilitatea medicului anestezist, a impus ca asistenta să efectueze o manopera care nu corespunde protocolului medical, a nesocotit standardele de bună practică medicală și nu a supravegheat și monitorizat travaliul și prin acest cumul de manopere culpabile și imputabile exclusiv inculpatei, la data de 15.11.2012 a determinat direct, necondiționat și nemijlocit decesul nou născutului viu și viabil, prin provocarea unei hemoragii cerebrale, intervenită pe fondul unui traumatism cranio cerebral forte cât și a unui traumatism abdominal cu multiple leziuni hepatice, gen “explozie de parenchim hepatic”, produse în procesul nașterii vaginale prin mecanism complex de lovire cu corp dur și de comprimare între planuri dure”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni.

Decesul nou născutului nu a fost anunțat de îndată către conducerea Spitalului. De asemenea, s-a stabilit că inculpata, în scopul îngreunării aflării adevărului și împiedicării urmăririi penale, a falsificat prin adăugare de scriere, mai multe înscrisuri oficiale. „Inculpata a falsificat prin adăugare de mențiuni efectuate olograf atât înscrisul Foaia de observație clinică generală nr. …./2012 cât și înscrisul subsecvent intitulat Anexa 1 ”document de însoțire a produsului de concepție transferat pentru autopsie”, documente care au calitatea de înscrisuri oficiale iar adăugirile efectuate au avut natura dar și scopul producerii de consecințe juridice favorabile inculpatei, documente pe care le-a introdus apoi în circuitul juridic al spitalului, cunoscând că vor fi folosite atât la Colegiul Medicilor Argeș și SML Pitești cât și în fața organelor de urmărire penală și altor autorități”, se mai arată în rechizitoriu.

Condamnată și obligată la plată, alături de spital

Pe 12 septembrie 2017, Curtea de Apel Pitești a condamnat-o definitiv pe Georgeta Drăgoi la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă, fals intelectual și uz de fals. Instanța a dispus atunci și măsura de siguranță a interzicerii exercitării profesiei de medic primar în specialitatea obstetrică - ginecologie.

În ceea ce o privește pe partea responsabilă civilmente - Spitalul „Sfântul Spiridon” Mioveni, instanța a reținut că în cauză culpa medicala a inculpatei atrage răspunderea civilă si a unității medicale, fiind obligate amândouă părțile la plata în solidar a despăgubirilor în cuantum de 100.000 euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data plății efective cu titlu de daune morale.

Doctorița Drăgoi - obligată de trei instanțe la plata despăgubirilor către spitalul din Mioveni

După cum am menționat anterior, persoana vătămată a recuperat în cele din urmă de la spitalul din Mioveni despăgubirile stabilite de instanță. Ulterior, unitatea medicală s-a întors împotriva medicului Georgeta Drăgoi pentru a-și recupera paguba. În iunie 2021, Tribunalul Argeș i-a dat dreptate spitalului. „Obligă pârâta Drăgoi Georgeta să achite reclamantului Spitalul Orăsenesc Mioveni suma de 423.645,28 lei reprezentând sumele achitate de reclamant cu titlu de despăgubiri civile”, se arată în hotărârea instanței. Cum decizia nu era definitivă, Georgeta Drăgoi a depus apel, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești, care i-a dat câștig de cauză, în aprilie 2022, tot unității medicale, fiind respins apelul ca nefondat.

„Curtea reține că decesul nou-născutului nu a fost cauzat de vreo carență organizatorică a spitalului unde își desfășura activitatea apelanta, ci, necondiționat, de modul în care pârâta a acționat în calitate de medic de specialitate. Astfel, aceasta avea obligația de a estimata greutatea fetală și de a stabili, în funcție de aceasta, dacă naşterea pe cale vaginală nu pune în pericol mama sau fătul. Or, având în vedere că între data internării în spital a pacientei și data declanțării travaliului au trecut cel puțin 24 de ore, apelanta, cunoscând indisponibilitatea medicului anestezist, trebuia să decidă transferul mamei la alt spital”, se arată în dosar.

Cum nici această decizie nu era definitivă, doctorița Drăgoi a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la ÎCCJ. Pe 14 februarie 2024, Instanța Supremă i-a respins definitiv și ultima cale de atac. „Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâta Drăgoi Georgeta împotriva încheierii din 07 aprilie 2022 şi a deciziei civile nr. 2222/2022 din 21 aprilie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă, în dosarul nr. 11312/280/2019. Definitivă”, se arată pe site-ul instanței.

Pe parcursul proceselor, medicul Georgeta Drăgoi a susținut că ar trebui reţinută şi o culpă în sarcina Spitalului Orăşenesc Mioveni pentru faptul că nu i-a asigurat condiţii de muncă corespunzătoare, însă aceste susţineri nu au fost probate.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea