Condamnări în dosarul permiselor de conducere falsificate. Au vândut documente false romilor din Berevoești

 

Doi soți din Sighetu Marmației (Maramureș), împreună cu un bărbat din Berevoești (Argeș) au contrafăcut sau au intermediat obținerea de permise de conducere falsificate, care păreau a fi emise de autorități din Cehia. Aceștia au fost condamnați definitiv pe 15 februarie la Curtea de Apel Pitești.

Cei în cauză ar fi ales potențialii cumpărători din rândul persoanelor neșcolarizate, cărora le-ar fi învederat că permisele de conducere ar fi autentice și că nu vor întâmpina probleme din partea autorităților, în situația în care vor fi verificate. Inculpații vindeau documente false cu sume cuprinse între 2.000 și 11.000 de lei.

 

„În fapt, în perioada iunie 2018-decembrie 2018, inculpatul G. V. a racolat mai multe persoane din Berevoești şi Bughea de Jos, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 lei şi 11.000 lei, cărora le-au procurat permise de conducere false ce apăreau ca fiind emise în Cehia”, se arată în rechizitoriu.

 

Organele de poliție din cadrul I.P.J. Argeș – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și constituirea unui grup infracțional organizat, constând în aceea că mai multe persoane de sex bărbătesc de etnie rromă au obținut contra unor sume de bani permise de conducere false.

Schema infracțională era una simplă. Bărbatul din Argeș racola persoanelor beneficiare ale permiselor auto, iar documentele necesare realizării falsului material erau înmânate soților din Maramureș care se ocupau efectiv de procurarea permiselor prin remiterea acestor documente unor persoane necunoscute care falsificau permisele. Ulterior, unele dintre permise ajungeau în posesia argeșeanului care le înmâna beneficiarilor iar altele erau trimise prin poştă sau curier. În alte situații, după racolarea persoanelor, argeșeanul le punea în contact direct cu soții din Sighetu Marmației care colectau de la aceste persoane diverse sume de bani şi documentele necesare realizării permiselor auto, după care le înmânau permisele auto falsificate.

Deși cei trei inculpați au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, Curtea de Apel Pitești i-a achitat pe aceștia pentru această infracțiune. Nu s-a putut reţine apartenenta acestora la o grupare bine conturata. Instanța a susținut că fiecare inculpat urmarea obținerea de sume de bani pentru sine, pentru livrarea unor permise false de conducere dar nu se poate stabili o ierarhie intre aceștia, o poziție de subordonare sau de conducere.

În schimb, au fost condamnați cu toții pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Argeșeanul a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar cei doi soți au primit 2 ani și 2 ani și 4 luni de închisoare, tot cu suspendare. Inculpații au fost obligați să presteze și muncă în folosul comunității.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea