Rezultate extraordinare la trei unități de Parchet din Argeș

 

# Se remarcă, însă, o lipsă acută de procurori

A fost prezentat raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş și al Parchetele de pe lângă Judecătoriile Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Costeşti și Topoloveni. Numărul de procurori care au funcţionat efectiv la unităţile din Argeş în anul 2023 a variat în cursul anului, de la o lună la alta şi de la o unitate la alta. Dacă la începutul anului toate cele șase unităţi de parchet au funcţionat cu 43 posturi dintr-un total de 52 posturi de procuror prevăzute, spre sfârşitul anului 2023 acestea au funcționat doar cu 34 de procurori. Pierderile de personal sunt în principal consecinţa pensionărilor din sistem, dar și din motive de promovare sau încadrare la structuri de parchet specializate – DIICOT şi DNA.

 

„Pe fondul lipsei acute de procurori, corelată cu faptul că numărul de cauze penale înregistrate în anul 2023 a fost în creştere faţă de perioadele anterioare, rezultatele obţinute de procurorii din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Argeş au fost per ansamblu similare celor din anul 2022, înregistrându-se creşteri, stagnări sau scăderi la capitolul dosare soluţionate sau trimiteri în judecată, în funcţie de gradul de agravare a situaţiei de personal”, se arată în raport.

 

Au fost înregistrate rezultate de excepţie la un număr de trei unităţi de parchet din Argeș:

- Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, care a funcţionat în 2023 cu un număr mediu de 10 (din 17) procurori, faţă de 12 (din 17) în 2022, unitate la care în anul 2023 au fost soluţionate cu 25% mai multe cauze penale faţă de perioada anterioară, iar prin trimitere în judecată cu 28% mai multe;

- Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, care a funcţionat în 2023 cu un număr mediu de 13 (din 20 procurori), adică cu 65% din personal, faţă de 15/20 în 2022, unitate la care în anul 2023 au fost soluţionate cu 19% mai multe cauze penale faţă de perioada anterioară, iar prin trimitere în judecată cu 9% mai multe;

- Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, care a funcţionat în 2023 cu un număr mediu de 3/5 procurori, faţă de 4/5 în 2022, unitate la care în anul 2023 au fost soluţionate un număr similar de cauze cu perioada anterioară, iar prin trimitere în judecată cu 19% mai multe.

Situație grea la o unitate de Parchet din Argeș

Cea mai grea situaţie de personal s-a înregistrat şi persistă în continuare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş. Deși unitatea a funcţionat cu schema completă de patru procurori până în 2022, din 2023 activitatea a fost susţinută doar prin doi procurori.

Scădere bruscă a sesizărilor penale formulate de ANAF

Printre domeniile prioritare ale Ministerului Public se află şi combaterea criminalității economico-financiare, iar în această privinţă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, unitate condusă de prim-procurorul Laurențiu Palaghiea, se află în topul judeţelor, pe locul 2, exceptând municipiul Bucureşti, în ceea ce priveşte cauzele penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma ascunderii bunului sau sursei impozabile, a neînregistrării veniturilor sau a evidenţierii unor cheltuieli fictive. Cu toate acestea, la capitolul combatere infracţiunilor de evaziune fiscală săvârşie în cele trei forme menţionate, se remarcă scăderea bruscă, de la câteva zeci înainte de anul 2020, la 0 în anul 2023, a sesizărilor de natură penală formulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Această împrejurare a făcut deja obiectul unei analize în cadrul discuţiilor purtate între reprezentanţii parchetului şi ai acestei instituţii.

„Urmează ca evoluţiile ulterioare să facă obiectul unor evaluări periodice, în contextul în care am constatat că fenomenul infracţional de acest gen, relevat în baza celorlalte forme de sesizare, cunoaşte o dezvoltare şi o propagare în creştere în din ce în ce mai multe sectoare ale activităţii agenţilor economici”, se mai arată în raport.

Unităţile de parchet din Argeş plasează judeţul nostru pe locul 3 în topul naţional, exceptând Bucureştiul, în ceea ce priveşte valoarea măsurilor asigurătorii dispuse în anul 2023 asupra bunurilor deţinute de către suspecţi şi inculpaţi în vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea