DNA Pitești nu se mai situează la coada parchetelor anticorupţie din ţară

 

În formulă completă, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Pitești a început să tureze ceva mai intens „motoarele” în 2023 și a părăsit coada parchetelor anticorupție așa cum ne obișnuise în ultimii doi ani. Cu 12 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei privind 15 inculpaţi, DNA Pitești se clasează ca activitate pe la jumătatea clasamentului. La distanță mare, totuși, de DNA Timișoara care a avut în anul recent încheiat 34 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei privind 58 inculpaţi. În anul 2023, activitatea Serviciului Teritorial Pitești, condus de procurorul Marius Ștefan (foto), s-a desfășurat cu schema completă de procurori: patru dintre aceștia având funcție de execuție, iar unul funcție de conducere, ocupată prin numire.

 

Procurorul șef împreună cu alți trei procurori și-au desfășurat activitatea în sectorul de urmărire penală, iar un procuror a exercitat atribuții de reprezentare în instanță.

 

Eu fost emise 5 rechizitorii și 7 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind trimiși în judecată 15 inculpați pentru săvârşirea a 22 infracţiuni. A fost reținut un prejudiciu total de 1.618.755 lei. Printre inculpaţi se află un primar de oraș la data săvârșirii faptelor, un consilier superior APIA, un gestionar firmă, un inginer, un economist, doi administratori societăți comerciale, un reprezentant întreprindere individuală și cinci apicultori.

„În ceea ce privește actele de sesizare a instanței de judecată, numărul acestora a crescut cu 50%, fiind emise 5 rechizitorii (privind 8 inculpați persoane fizice) și 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției (privind 7 inculpaţi persoane fizice), comparativ cu anul 2022, când au fost emise 7 rechizitorii (14 inculpați persoane fizice și 2 inculpați persoane juridice) şi un acord de recunoaștere a vinovăției, (un inculpat persoană fizică)”, se arată în raportul DNA.

În cursul anului 2023 s-au dispus măsuri asigurătorii în valoare totală de 3.785.449 lei, din care 1.245.260 lei pentru repararea pagubei produse prin infracțiune, 1.578.537 lei în vederea confiscării extinse, 959.652 lei în vederea confiscării speciale și 2.000 lei pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, fiind efectiv puse în executare asupra unor bunuri în valoare de 3.294.072 lei.

44 de persoane achitate în 2023

Anul trecut, procurorii DNA Pitești au soluționat 100 de cauze, în 48 dintre acestea a fost depășit termenul de un an de la prima sesizare, iar în 52 cauze a fost depășit termenul de 6 luni de la începerea urmăririi penale. Din cele 184 cauze rămase nesoluționate la sfârșitul anului 2023, 114 cauze sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare și 127 cauze sunt mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Volumul mediu a fost de 25 cauze soluționate/procuror, dintr-un volum mediu de 72 cauze de soluționat/procuror. Activitatea în sectorul judiciar a fost asigurată de un procuror care a participat la judecarea a 338 cauze penale și 5 cauze civile, fiind, totodată puse concluzii pe fond în 158 cauze penale şi 4 cauze civile. De asemenea, în desfășurarea activității judiciare au fost verificate hotărârile judecătorești pronunțate în 85 cauze penale şi 3 cauze civile, în vederea exercitării căilor de atac.

În cursul anului 2023, instanțele de judecată au pronunțat hotărâri definitive de condamnare în 6 cauze, faţă de 6 inculpaţi. De asemenea, instanțele au pronunțat în mai multe cauze, printre care și celebrul dosar „Consultanța”, hotărâri definitive de achitare față de 44 inculpați, comparativ cu 3 inculpați în anul 2022. Doar în dosarul Consultanța au fost achitate 37 de persoane.

Procurorul-şef Marius Ştefan: „Activitatea desfășurată de DNA Pitești a fost una bună”

În anul 2023, au fost de soluționat 225 sesizări, reclamații, cereri și memorii, rezultând o creștere cu 13,33%. În cursul anului de referință au fost înregistrate 1.044 lucrări, în scădere cu 34,8% comparativ cu anul 2022, când s-au înregistrat 1.603 lucrări, printre acestea fiind 125 dosare penale, 208 plângeri, sesizări, cereri, reclamații și memorii și 651 lucrări de corespondență generală primite ori constituite în activitatea de grefă.

„Potrivit aprecierii procurorului-șef serviciu, activitatea desfășurată de Serviciul Teritorial Pitești în anul 2023 a fost una bună orientată spre menținerea și îmbunătățirea principalilor indicatori statistici, respectiv a numărului cauzelor de soluţionat, a celor soluţionate prin sesizarea instanței de judecată, a numărului inculpaţilor trimiși în judecată şi a infracţiunilor reţinute în sarcina acestora, cât și în ceea ce priveşte numărul cauzelor soluţionate, inclusiv a soluţiilor dispuse pe fond. Evoluţia acestor indicatori statistici arată că s-a urmărit nu numai instrumentarea unui număr mai mare de cauze finalizate prin rechizitoriu, ci şi îmbunătățirea celerității desfășurării activităţii, cu orientarea acesteia spre creșterea eficienței urmăririi penale, concomitent cu instrumentarea unor cauze penale complexe”, se mai arată în raport.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea