100 de ani de la nașterea pictoriței Aurelia Păunescu-repere biografice

 

”Cred că forța mea interioară își trage sevele din apetitul cu care publicul îmi savurează lucrările!”

La 15 martie 1924 s-a născut în comuna Mașloc din județul Timiș pictorița Aurelia Păunescu. Mediul intelectual deosebit de prielnic în care și-a petrecut adolescența, vizitele la galerii și discuțiile cu Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu, Henry Catargi, i-au canalizat pașii către artele plastice. Este absolventă a Școlii Centrale și a Academiei de Arte Frumoase din București unde a studiat cu Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Corneliu Medrea, Eustațiu Stoenescu și G. Naum. După căsătoria cu inginerul hidroenergetic Nicolae Păunescu, și-a urmat soțul pe șantiere (Mangalia, București, Bicaz) de unde își alegea subiectele.

 

Profund implicat în sectorul construcțiilor din țară, în perioada de 30 de ani în care cuplul s-a stabilit în județul nostru (1963-1993), ing. Nicolae Păunescu a fost director la Grupul de Șantiere 16 Februarie, Corbeni (1965-1986) și a participat la proiecte edilitare de restaurare monumente istorice, fiind și un pasionat colecționar de artă.

 

Din etapa șantierelor au rămas lucrări intitulate ”Barajul Vidraru”, ”Platforma macaralelor”, ”Peisaj la Corbeni”, ”Fabrica de beton”, ”Ieșirea din tunel”ș.a.

Ca profesor, pictorița Aurelia Păunescu a transmis elevilor săi dragostea pentru frumos și i-a sprijinit în descoperirea talentelor moștenite: ”Din punctul meu de vedere, am avut șansa de a lucra cu copii provenind din toate mediile sociale și de a le oferi o oportunitate...nu mediul social este determinant în înclinațiile artistice ale copiilor, ci mai degrabă acumulările genetice latente, recesive”. Liceele unde a predat sunt: Liceul Teoretic Corbeni, iar în Pitești, Liceul ”Zinca Golescu”, Liceul Economic și Liceul Textil.

Paralel cu activitatea didactică, a expus frecvent în capitala județului, la Curtea-de-Argeș, la Râmnicu Vâlcea, la Craiova și în București. Ne-a reprezentat în Polonia la Bydgosztz, în Belgia la Liège și în Germania la Nűrnberg. Lucrări ale domniei sale se află în colecții din țară și străinătate. Pentru întreaga activitate, distinsa pictoriță Aurelia Păunescu a fost onorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler în anul 2004.

Criticul de artă Mircea Deac nota: ”Realismul Aureliei Păunescu este calm, cald, sincer, excelând în surprinderea atmosferei, a luminii și culorilor unui anotimp. În ambianța solitară a șevaletului, amurgul zilei de toamnă, luciul luminii pe zăpadă sau reflectat pe ape, îi apar melancolice, ca o notă personală a trăirilor sale”.

Elogiata pictoriță Aurelia Păunescu s-a stins din viață la București, la 26 septembrie 2012.

Nagîț Simona

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea