Cititorii întreabă, avocatul răspunde

Vrei să beneficiezi de tratament medical într-o țară din Uniunea Europeană? Ce trebuie să știi. În situația în care dorești să-ți tratezi problemele medicale în străinătate, trebuie să știi că îngrijirile pe care le poți primi sunt, potrivit Comisiei Europene, de două tipuri: îngrijiri ambulatorii și îngrijiri spitalicești. Cum nu există o definiție europeană pentru acești termeni, instituția cu care trebuie să iei legătura este cea a asigurărilor de sănătate, în speță Casa de Asigurări de Sănătate.
Conform legislației europene, ai dreptul să soliciți îngrijiri medicale planificate în altă țară din Uniunea Europeană, dacă:
- ele nu sunt disponibile în România, dar sunt acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate;
- starea ta de sănătate necesită o intervenție rapidă, pe care nu o poți primi în timp util în țară. În acest caz se va ține cont de nivelul durerii, natura handicapului (exemplu, incapacitatea de muncă) și evoluția probabilă a bolii precum și antecedentele medicale.
Pentru a beneficia de tratament medical într-o țară din Uniunea Europeană, primul pas constă în obținerea unei autorizații  (de la asiguratorul tău, casa de sănătate) care îți conferă dreptul de a fi tratat la fel ca și cetățenii statului în care dorești să-ți tratezi problemele medicale, în aceleași condiții și la același preț. Această autorizație prealabilă, îți garantează că asiguratorul tău va plăti costurile spitalizării.
Potrivit Comisiei Europene, poți să renunți la obținerea autorizației și să călătorești direct în statul în care vrei să beneficiezi de îngrijiri medicale  și să soliciți rambursarea la întoarcere. Această posibilitate nu este recunoscută însă în cazul Elveției. Totodată, C.E. precizează că procedurile și condițiile de rambursare diferă în funcție de locul în care primești îngrijirile, mai precis în spital sau în ambulatoriu, după cum urmează:                       
- în spital, trebuie să soliciți autorizația prealabilă înainte de a primi îngrijiri medicale planificate într-un spital din străinătate. În caz contrar, casa de sănătate poate refuza cererea de rambursare;
- în ambulatoriu, poți beneficia de toate îngrijirile necesare, oriunde în UE, fără autorizatie prealabilă, însa CE face recomandarea unei consultari cu asiguratorul inainte de a apela la ingrijiri medicale în altă țară. De asemenea, va trebui să suporți cheltuielile aferente îngrijirilor, urmând ca la întoarcerea în țară să soliciți rambursarea cheltuielilor, la nivelul prevazut de sistemul de sănătate din România. În situația în care se obtine o autorizație prealabilă, rambursarea se va face la nivelul cel mai ridicat din România sau din țara în care s-au efectuat îngrijirile medicale.
Potrivit CE, Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza cererea de autorizare prealabilă daca tratamentul de care ai nevoie este acoperit de regimul de asigurări obligatorii, dar nu este disponibil în România sau dacă termenul de așteptare este inacceptabil, având în vedere starea ta de sănătate.                                               
Rambursarea costurilor pentru îngrijirile medicale.
- în țările în care asistența medicală este gratuită, nu este necesară plata tratamentului;
- în țările în care pacienții plătesc si își recuperează banii ulterior (total sau partial) de la casa de sanatate, cel mai probabil vei suporta anumite costuri. In acest caz, trebuie să adresezi cererea de rambursare autoritătilor din țara în care urmezi tratamentul, iar rambursarea se va face la fel ca și pentru cetățenii acesteia. Autoritățile competente din țara în care ai primit ingrijiri medicale se vor adresa ulterior omologilor din România pentru a-si recupera banii. În consecință, costurile vor fi suportate de Casa de Asigurari de Sănătate.
Casa de Sănătate este organismul cel mai în măsură să ofere informații și, în consecință, poate recomanda un spital, având în vedere că organismele de asigurări de sănătate au acorduri speciale cu anumite spitale din străinătate. Comisia Europeană atrage atenția că persoanele care vor să urmeze un tratament spitalicesc planificat să solicite o autorizație prealabilă din partea casei de asigurări de sănătate.
Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea