EXPOZIȚIE DE CARTE ÎN CINSTEA ZILEI INTERNAȚIONALE A FRANCOFONIEI, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

 

În data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

 

Ziua Internațională a Francofoniei este gândită ca o zi în care să prețuim unicitatea limbii și culturii franceze, dar și să celebrăm diversitatea culturală a altor țări în care se vorbește această limbă. Franceza este a cincea cea mai vorbită limbă pe întreg mapamondul, România fiind încă din secolul al XIX-lea una dintre țările francofone ale Europei. Francofonia are patru mari obiective: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice; promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului; susţinerea educaţiei, formării, învăţământului superior şi cercetării; dezvoltarea cooperării în serviciul dezvoltării durabile şi a solidarităţii. În calitatea sa de membru cu drepturi depline al OIF din 1993, România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei.

 

Pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a realizat o expoziție de carte intitulată ”CREAȚIA CULTURALĂ FRANCOFONĂ ȘI DIVERSITATEA SA”.

Inedita expoziție de interes pentru publicul larg, organizată în vitrinele din holul central al instituției, include cărți, enciclopedii, dicţionare și atlase despre țările francofone - publicații care se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii. Cei care vor să viziteze această expoziție tematică o pot face în perioada 18-31 martie. De asemenea, cei care doresc să consulte sau să împrumute publicațiile expuse, sunt invitați să se adreseze bibliotecarelor de la Compartimentul Bibliografic și Catalog Electronic.

Expoziția este realizată de doamna bibliotecar Sabina Dumitru.

ADRIAN COMAN

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea