Motivarea sentinței! Tribunalul Argeș a obligat o instanță să-i plătească unei judecătoare ochelarii de vedere

 

# Pentru că i s-a deteriorat vederea, magistrata a cerut decontarea ochelarilor de 480 de euro

Tribunalul Argeș a obligat Curtea de Apel București să-i deconteze judecătoarei Daniela Ioana Stăncioi, actuala purtătoare de cuvânt a Consiliului Superior al Magistraturii, banii dați pe ochelarii de vedere.

În anul 2023, pe când lucra ca judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, Daniela Stăncioi a depus, în cadrul acestei instanțe, o cerere de decontare a unor ochelari de vedere, în valoare de 2.331 lei (476,92 euro) motivând că îşi desfăşoară activitatea de muncă preponderent în faţa unui monitor, în condiții de lumină artificială, iar în aceste condiții vederea s-a deteriorat.

Pentru că la cererea formulată nu a primit niciun răspuns în termen de 30 de zile, judecătoarea a dat în judecată instanța la care lucra la Tribunalul Argeș. Ulterior, a primit în scris că cererea sa a fost respinsă. Începând cu data de 15 septembrie 2023, Daniela Stăncioi a fost detaşată la Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Curtea de Apel București - obligată să-i deconteze ochelarii

Pe 6 decembrie 2023, magistrata Anca Georgiana Rădulescu de la Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză. Curtea de Apel București a fost obligată să-i deconteze reclamantei suma de 2.331 lei cheltuiți pe ochelarii de vedere. Deși nu este definitivă, sentința este executorie. Până în acest moment, hotărârea nu a fost atacată cu apel, deoarece a fost motivată abia recent.

„Admite cererea de chemare în judecată Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2331 lei, reprezentând contravaloare ochelari de vedere. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta sentinței.

În motivare, judecătorul Tribunalului Argeș a reţinut că cererea de decontare a fost respinsă „în baza art. 9 lit. g din HG nr. 762/2010 potrivit căruia contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului şi auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere, nu pot fi decontate din bugetul ordonatorilor de credite din sistemul justiţiei”.

În actiunea depusa la instanța argeșeană, judecătoarea Daniela Stăncioi a invocat Decizia CJUE din 22 decembrie 2022 prin care s-a stabilit ca angajatorii trebuie să furnizeze sau să deconteze ochelarii angajaților care lucrează în fața unui monitor, indiferent dacă acei ochelari sunt folosiți și în afara orelor de muncă.

Sporul pentru condițiile de muncă nu acoperă obligația angajatorului

De asemenea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că sporul salarial nu poate fi considerat decontare a ochelarilor de vedere. Această idee a fost preluată și de către judecatoarea Anca Rădulescu de la Tribunalul Arges în motivarea sentinței.

„Rezultă că, prevederile europene nu exclud posibilitatea ca ”furnizarea” aparatului de corecție să se facă prin rambursarea cheltuielilor efectuate de lucrătorul care își achiziționează singur un astfel de aparat. De asemenea, faptul că reclamanta beneficiază de un spor salarial pentru condițiile de muncă nu poate fi considerat ca acoperind obligația angajatorului, câtă vreme este vorba despre un spor cu caracter general, acordat tuturor angajaților care prestează activitatea în aceleași condiții ca reclamanta, indiferent dacă aceștia au sau nu probleme oftalmologice”, se arată în motivarea hotărârii Tribunalului Argeș.

Cum activitatea de judecător presupune a sta, în mare parte din timpul de serviciu, în fața unui monitor de calculator, Tribunalul Argeș a reținut că „necesitatea achiziționării ochelarilor a fost indicată de examenul oftalmologic făcut reclamantei, fiind astfel îndeplinite condițiile art. 14 din HG nr. 1028/2006. În fine, nu prezintă relevanță dacă afecțiunile oftalmologice de care suferă reclamanta au fost sau nu cauzate de lucrul la monitor…, singura chestiune relevantă fiind că dispozitivul de corecție este destinat să o ajute pe aceasta să corecteze dificultățile vizuale în raport cu activitatea sa care implică un echipament cu monitor”.

Drept pentru care, Tribunalul Argeș a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă. Curtea de Apel Bucureşti, angajatorul magistratei de la momentul depunerii cererii de decontare, a fost obligată la plata contravalorii ochelarilor de vedere.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea