Dosarul „Cheresteaua” a rămas, din nou, în pronunțare

 

Pe 23 aprilie, la Curtea de Apel Pitești, se va da decizia în dosarul „Cheresteaua”, un caz al cărui istoric începe încă din anul 2012. De altfel, Ion Andrei patronul firmei Andris chiar fost condamnat definitiv în această speță la începutul lunii ianuarie 2023 la 10 ani de închisoare. Dar, după aproximativ 11 luni petrecute la pușcărie, Ion Andrei (foto), zis și „Brânză”, a fost eliberat din penitenciar. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus pe 28 noiembrie 2023 casarea, în parte, a hotărârii Curții de Apel Pitești din data de 3 ianuarie 2023 din dosar și a dispus rejudecarea cauzei.

Patronul și societatea sa au fost trimiși în judecată, în aprilie 2016, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș pentru trei infracţiuni de evaziune fiscală:

 

- ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile: prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 241/2005;

- omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate: prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. (2) din C. pen. din 1968;

- executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor: prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 241/2005.

Instanța Supremă i-a achitat pentru prima infracțiune de evaziune susținând, în motivare că aceasta nu întruneşte cerinţele de tipicitate prevăzute de lege, „inculpatul nerealizând prin primirea la muncă a unor persoane fără contract de muncă sau prin plata unor salarii către anumiţi angajaţi, mai mari decât cele declarate, o activitate de ascundere a sursei impozabile sau taxabile”.

ÎCCJ a dispus rejudecarea pentru celelalte două infracțiuni de evaziune, urmând să se aibă în vedere eliminarea din cadrul prejudiciului total a sumei de 708.036 RON, reţinută pentru infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea 241/2005, cu accesoriile aferente.

Rămâne de văzut ce vor decide judecătorii Curții de Apel Pitești.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea