Lună neagră pentru avocatul Alin Anton

 

# A fost trimis în judecată pentru trafic de influență # Nu a putut justifica proveniența unei sume de peste 2,2 milioane lei # A dat în judecată CSM pentru că nu se află pe lista celor admiși în magistratură # Este singurul candidat amânat în privința verificării bunei reputații

Obișnuit să se afle în partea cealaltă a baricadei, pentru Alin Anton, avocat în cadrul Baroului Argeș, viața a căpătat o turnură total neașteptată, ajungând să își angajeze chiar el apărători. Avocatul argeșean a fost trimis în judecată de procurorii DNA Pitești pentru trafic de influență. Iar asta s-a întâmplat în anul în care s-a înscris la concursul de intrare în magistratură. Alin Anton urmărea obținerea unui post de judecător, reușind să treacă aproape toate probele. Spunem aproape pentru că avocatul s-a blocat chiar la ultima etapă, la care, probabil, până recent, nici nu se gândea că i-ar putea crea anumite probleme: verificarea condiţiei de bună reputație.

De la extaz la agonie

Anul 2024 începuse promițător pentru avocatul Alin Anton. Trecuse primele probe ale examenului de admitere în magistratură și aștepta, cu sufletul la gură, să devină judecător cu acte în regulă. Doar că procurorii DNA i-au stricat planurile.

Pe 22 martie, avocatul argeșean a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești pentru trafic de influență. Acesta este acuzat că a pretins și primit, pe parcursul anului 2019, suma de 10.000 de euro de la o fostă clientă, condamnată pentru fraudă informatică, pentru a-şi trafica influenţa la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca aceștia să-I admită recursul în casație.

Clienta sa, Veronica Grigorie, ar fi făcut denunțul tocmai din Marea Britanie. Mai exact, aceasta a transmis denunțul pe adresa de mail a DNA în timp ce era plecată în străinătate. Procurorii au deschis un dosar penal și chiar l-au reținut, pe 17 ianuarie 2024, pentru 24 de ore pe avocatul argeșean care a fost pus apoi în libertate, fiind cercetat sub control judiciar.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele: „În primăvara anului 2019, inculpatul… ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), condamnată într-un dosar penal la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție, suma de 10.000 euro, pe care ar fi și primit-o efectiv, în perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri făcute prin intermediul sistemului „Western Union”. Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și că-i va determina pe aceștia să adopte o soluție de admitere a recursului în casație pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma să o exercite”.

Inculpatul a pus la dispoziția organelor judiciare suma de 10.000 euro, aceasta fiind depusă în contul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Alba Iulia, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Sechestru pe un imobil în valoare de 440.000 de euro

În urma cercetărilor au fost descoperite și alte nereguli. „În cauză, a fost efectuată o investigație financiară, ocazie cu care s-ar fi constatat că inculpatul și soția sa nu ar fi putut justifica proveniența unei sume de bani de 2.235.121 lei.”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumei de 10.000 euro în vederea confiscării speciale, dar și asupra unui imobil, evaluat la suma de 442.856 euro, care aparține inculpatului și soției sale, în vederea confiscării extinse.

Plenul CSM a amânat verificările privind îndeplinirea condiţiilor pentru numire

Ancheta a fost declanșată chiar în momentul în care Alin Anton se afla în plin concurs de intrare în magistratură. De altfel, a și promovat proba interviului sub toată această presiune. Mai avea de trecut un singur hop: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să constate îndeplinită condiţia privind buna reputaţie.

Dar Plenul CSM a hotărât, pe 13 martie, amânarea verificărilor privind îndeplinirea condiţiilor pentru numire de către Alin Anton, deși a fost admis după cele două etape ale concursului de admitere în magistratură. CSM a stabilit amânarea deciziei, pe o perioadă neprecizată, cu majoritate de voturi: 14 voturi pentru „amânare” și 2 voturi pentru „respingerea amânării”. Totodată, toate cele 297 de posturi pentru judecători au fost ocupate.

La o zi distanță, pe 14 martie, Alin Anton a solicitat, pe calea ordonanței președințiale, la Curtea de Apel Pitești, obligarea CSM:

- „să dispună efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea introducerii sale, pe poziţia ocupată conform mediei, în Tabelul de clasificare final (după verificarea bunei reputaţii) al Concursului de admitere în magistratură, organizat în perioada iulie 2023-martie 2024, în mod provizoriu, până la adoptarea unei hotărâri de către pârâtă cu privire la îndeplinirea sau nu de către reclamant a condiţiei bunei reputaţii;

- să îi ofere, în mod provizoriu, posibilitatea de a opta pentru unul din posturile scoase la concurs, în modalitatea prevăzută de anunţul publicat pe site la data de 13.03.2024.

- suspendarea procedurii de formularea a opţiunilor pentru unul din posturile scoase la concurs, ce se va desfăşura în perioada 15.03.2024-18.03.2024, în mod on-line, până la pronunţarea de către pârâtă asupra îndeplinirii de către reclamant a condiţiei bunei reputaţii”.

În aceeași zi, instanța i-a respins cererea. Tot atunci, Alin Anton a mai depus la Curtea de Apel Pitești o cerere de chemare în judecată a CSM privind anularea actului administrativ. Procesul va fi, însă, de durată.

CSM a validat rezultatele concursului

Pe 21 martie, plenul CSM a hotărât validarea rezultatelor concursului de admitere în magistratură, organizat în perioada 7 iulie 2023 - 6 martie 2024. În aceeași ședință, s-a hotărât și respingerea plângerii prealabile care a fost formulată de candidatul Alin Anton împotriva Hotărârii nr. 37/13.03.2024 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu 14 voturi pentru “Respingere” și un vot pentru “Admitere”.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea