”SCRIITORI NĂSCUȚI ÎN LUNA APRILIE - OMAGIU PRIN LECTURĂ” - O NOUĂ EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

 

Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeș propune o nouă expoziție tematică de carte intitulată ”Scriitori născuți în luna aprilie - omagiu prin lectură”, marcând, astfel, împlinirea a 460 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și actorului englez William Shakespeare (23/26 aprilie 1564-23 aprilie 1616) și a 130 de ani de la nașterea romancierului, dramaturgului, filosofului și poetului român Camil Petrescu (22 aprilie 1894-14 mai 1957).

Expoziția este organizată în vitrinele din holul central al instituției și cuprinde cărți - ce se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii - despre viața și opera celor doi scriitori, cronici și recenzii la studii consacrate operelor sale, putând fi vizitată zilnic în perioada 1 – 15 aprilie. Cei care doresc să consulte sau să împrumute publicațiile expuse sunt invitați să se adreseze bibliotecarelor de la Compartimentul Bibliografic și Catalog electronic.

 

 

William Shakespeare a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. Acesta s-a născut și a crescut în orasul Stratford-upon-Avon din Anglia. Nu este știută data de naștere adevărată, dar, e atribuită zilei de 23 aprilie, Ziua Sfântului George, fiind botezat la 26 aprilie 1564. La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii: gemenii Hamnet și Judith și Susanna. Lucrările lui (aproximativ 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative, precum și alte multe poezii) au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită și sunt jucate mult mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Piesele cu care debutează au fost în special comedii și drame istorice, iar mai apoi scrie și tragedii. Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate chiar în timpul vieții sale și au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetei I. Acestea sunt populare și astăzi, fiind permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume. A contribuit la modelarea englezei folosită astăzi, introducând aproape 300 de cuvinte și zeci de fraze bine cunoscute.

Printre operele semnificative se numără comediile ”Visul unei nopți de vară”, ”Îmblânzirea scorpiei”, ”Doi gentlemeni din Verona”, tragediile ”Romeo și Julieta”, ”Hamlet”, ”Macbeth”, piesele istorice și ”Sonetele”. Din cei trei copii ai săi, fata cea mare, Susanna, a fost căsătorită cu medicul John Hall, Judith cu Thomas Quiney iar Hamnet a murit la vârsta de 11 ani. Ultimele trei piese ale sale au fost colaborări, bănuite fiind cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru ”Oamenii regelui”. William Shakespeare moare în anul 1616, pe piatra lui funerară este sculptat: ”Binecuvântat fie cel ce lasă în tihnă aceste pietre și blestemat fie cel ce-mi mișcă oasele” / ”Blest be the man that spares these stones, and cursed be he that moves my bones”, ce semnifică un blestem sub forma unei poezii burleşti, o ameninţare ce ar fi trebuit să îi împiedice pe jefuitorii de morminte.

Camil Petrescu - poet, nuvelist, prozator, eseist, publicist, romancier, dramaturg și doctor în filozofie, a rămas cunoscut în literatura noastră deoarece a pus capăt romanului tradițional și a inițiat romanul modern. S-a născut la București, în 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, înainte de nașterea scriitorului) și al Anei Cheler. A fost crescut de o doică din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu, din mahalaua Moșilor. Clasele primare le-a făcut la o școală din Obor, în timp ce cursurile liceale le-a urmat la Colegiul ”Sfântul Sava” și Liceul ”Gheorghe Lazăr”. Datorită rezultatelor foarte bune la învățătură, Camil Petrescu a fost bursier intern, iar din anul 1913 a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București. Și-a luat licența cu brio, primind calificativul ”Magna Cum Laude”, iar mai târziu a devenit profesor de liceu la Timișoara. Și-a luat și doctoratul în filosofie, cu o teză despre teatru, numită ”Modalitatea estetică a teatrului”, după care a publicat un studiu în lucrarea ”Istoria Filosofiei”, legat de un câmp nou, fenomenologia în opera lui Husserl.

Între anii 1916 și 1918 a participat ca ofițer la Primul Război Mondial, experiență pe care a descris-o în romanul ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930). Debutul în literatură l-a avut în revista ”Facla”, în 1914, cu articolul ”Femeile și fetele de azi” și s-a semnat sub pseudonimul ”Raul D”. Din 1920 participă la ședințele cenaclului ”Sburătorul” condus de Eugen Lovinescu, publicând primele sale poezii în revista omonimă. Debutul editorial și-l face cu un volum de ”Versuri: Ideea”. În anul 1933, Camil Petrescu publică cel mai valoros roman al său, unul dintre cele mai importante romane ale Modernismului european - ”Patul lui Procust”. În anul 1930 este numit directorul Teatrului Național din București, dar rezistă acolo doar 10 luni, după care este ales membru titular al Academiei Române în 1948. Camil Petrescu moare la data de 14 mai 1957, la București, iar romanul social închinat lui Nicolae Bălcescu - ”Un om între oameni” rămâne neterminat.

Expoziția este realizată de doamna bibliotecar Sabina Dumitru.

ADRIAN COMAN


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea