Avocatul Poporului îi cere ministrului Educaţiei să elimine pragul de 30% elevi per clasă pentru burse de merit și de reziliență!

 

# Cu această condiţie s-ar ajunge la situaţia în care toţi elevii unei clase vor primi burse

În acest an şcolar, peste 8000 de elevi cu medii de la 1 la 5 primesc burse de merit, graţie unui ordin al MEN care a fost făcut pe genunchi, între două cafele şi un coafor. Aşa a ajuns ministrul Ligia Deca să premieze analfabeţii şi să lase fără burse elevii cu medii mai mari de 9.00. Şi deci tot Ligia Deca a emis un alt ordin care vine să corecteze gafa din 2023. Dar şi aici sunt multe de spus…

 

Din anul şcolar 2024-2025, elevii cu medii mai mari de 9.50 vor primi burse de merit, dar nu vor fi uitaţi nici ceilalţi elevi. Astfel, se introduce bursa de rezilienţă, pe care o vor primi elevii cu medii cuprinse între 7.00 şi 9.50. Şi se păstrează pragul de 30% elevi, per clasă.

 

Ideea e că media 7 e un prag foarte jos pentru a acorda burse. Cine a fost la şcoală ştie că elevii cu medii de 7 sunt slabi şi foarte slabi. Abia de la 8.50 în sus putem vorbi de elevi buni şi foarte buni. Ajungem, astfel, la situaţia în care, aroape indiferent de felul în care învaţă un elev, va primi bursă. Şi acum vine Avocatul Poporului, Renate Weber, care spune că nu e de acord cu procentul de 30%, deci nu e de acord cu ierarhia, ci e de părere că toţi elevii unei clase cu medii mai mari de 7 să fie bursieri. Adică să dăm la toţi burse.

• „Nu putem fi de acord ca, la nivelul unei clase, bursele de reziliență și bursele de merit, care se acordă în baza unor criterii clare, să facă obiectul unui procent din efectivul elevilor”.

• „Apreciem că pragul (de 30% dintr-o clasă – n.red.) se impune a fi eliminat, iar bursele de merit și de reziliență să fie acordate exclusiv potrivit condițiilor stabilite de art. 108 alin. (18)”.

• „Din analiza proiectului rezultă că pragul de 30% va include acum și bursele de reziliență împreună cu cele de merit. Asta înseamnă că pot exista și situații în care în unele clase, cu medii mari, să se atingă procentul de 30% doar din mediile de peste 9,50, caz în care nu ar mai primi bursa de reziliență cei cu medii între 7 și 9,50. În același timp, la polul opus, dacă în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%”.

• „De asemenea, reiterăm observația pe care instituția Avocatul Poporului a avut-o cu ocazia dezbaterii publice din luna august 2023 pe marginea proiectului de lege a învățământului preuniversitar (actuala Lege nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar), în sensul de a ne indica modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%. Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, a spus Avocatul Poporului, potrivit Edupedu.ro.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea