La 12 aprilie 1970 s-au dat în folosință primele două benzi ale Autostrăzii București-Pitești

 

# 54 de ani de la inaugurarea primului drum de viteză din România

În anul 1967 a început construcția Autostrăzii București–Pitești, prima autostradă din România, denumită și A1. La 12 aprilie 1970 s-au dat în folosință primele două benzi ale autostrăzii.

În 1964, Nicolae Ceauşescu solicita Direcţiei Generale a Drumurilor găsirea unei soluţii de fluidizare a traficului, dar şi mărirea vitezei de deplasare pe DN7, între Piteşti şi Bucureşti. Studiul tehnico-economic realizat în 1966 arăta că se impunea construcţia unui nou drum între Bucureşti şi Piteşti, oricare altă soluţie prelungind călătoria cu 25 de km.

 

Deşi Daciile din anii ’70 nu puteau să ajungă la viteze mari, Ceauşescu a dorit ca autostrada Bucureşti-Piteşti să poată face faţă unor viteze de bază foarte mari pentru acea perioadă, de 140 km/h.

 

Lucrările la autostrada Bucureşti-Piteşti au fost finalizate în 1972, drumul având o lungime de 96 de kilometri şi patru benzi de circulaţie. Interesant este şi faptul că, pentru realizarea A1, s-au folosit nu mai puţin de 445.000 de tone de asfalt. Conform documentelor întocmite de specialiștii de la IPTANA, „traseul noii artere rutiere a fost stabilit de către proiectanţi astfel încât acesta să se situeze pe direcţia cea mai scurtă între cele două oraşe, fără a traversa nicio localitate .”

„Începând cu data de 11 septembrie, pe autostrada București–Pitești va fi permisă și circulația autocamioanelor de toate categoriile, cu excepția trailerelor și autocamioanelor de gabarit depășit, care vor putea folosi, în continuare, traseul drumului național nr. 7 București-Găești-Pitești”, se arăta într-un articol din ziarul România liberă din 7 septembrie 1972.

Așadar, circulăm, de 54 de ani, pe prima autostradă din România. Încă nu s-a finalizat legătura gândită de mulți ani, de a lega, prin autostradă, Marea Neagră de ieșirea spre vestul Europei. Speranța moare ultima, însă mare noroc cu Autostrada făcută pe vremea comuniștilor!...


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea