Nicolae Badea, fostul acționar de la Dinamo, amână implementarea sistemului de e-ticketing în autobuzele din Pitești

 

# A treia contestație pe parcursul unui an

 

Radcom SA, societate condusă de Gabriel Eugen Dogaru și de Nicolae Badea, fostul finanțator de la Dinamo București, pune „bețe-n roate” administrației din Pitești. Două asocieri de firme, Kontron Services România (lider) și Radcom (lider), au participat la procedura de licitație pentru proiectul privind „Integrarea sistemului de e-ticketing pentru transportul public de călători și implementarea de panouri informative în timp real în autobuze pentru a oferi informații de călătorie în timpul acesteia”. Un proiect mult așteptat la Pitești, în valoare de 21.348.732,21 lei, fără TVA. Iar lupta pentru obținerea contractului a fost una crâncenă între cele două firme din București.

 

De-a șoarecele și pisica

Prima încercare de atribuire a contractului a avut loc în luna mai 2023, atunci când Kontron Services România (fostul S&T), a fost desemnată câștigătoare. Firma lui Nicolae Badea a depus contestație, care a și fost admisă în parte de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Procedura a fost reluată, iar Kontron Services România, societate în care funcția de director general este ocupată de Nicoleta Macovei, a avut, din nou, câștig de cauză în octombrie 2023. S-a repetat, însă, situația anterioară: Radcom SA a contestat, CNSC i-a admis în parte cererea, procedura a fost reluată. Din păcate, nici a treia oară nu a fost cu noroc pentru piteșteni, care mai trebuie să aștepte un pic până când vor beneficia de sistemul e-ticketing și de panouri informative în autobuze. Pe 13 martie, comisia de evaluare a declarat iar câștigătoare oferta Kontron Services România, cu suma de 19.682.398,32 lei, fără TVA, și a respins pe cea a Radcom SA ca fiind „neconformă și inacceptabilă”. Firma lui Badea a cerut, din nou, reluarea procedurii și reevaluarea ofertelor. Rămâne de văzut ce va decide CNSC.

Camerele video ar fi neconforme

Radcom SA susține în contestație și un aspect privind neconformitatea camerelor video de supraveghere pe care firma câștigătoare vrea să le monteze în autobuze, pe motiv că „introducerea camerei cu carcasă de tip Bullet într-o incintă/carcasă de tip dome este total neconformă, pentru că atunci calitatea imaginii ar avea de suferit (…) ducând la neîndeplinirea celorlalte specificații video, cum ar fi capacitatea de focalizare automată și rezoluția minimă a imaginilor captate”.

Beneficiile sistemului de e-ticketing

Municipiul Pitești dorește implementarea sisteului modern de e-ticketing. Implementarea tuturor componentelor de e-ticketing și modernizare a serviciului de transport public de călători va pune la dispoziție Publitrans 2000 SA, societate care administrează serviciu, informații în timp real despre utilizarea acestuia, care vor sta la baza dimensionării flotei zilnic, dar și pe termen lung, în funcție de cererea de servicii înregistrate exact, nu doar estimate.

De asemenea, emiterea electronică a biletelor de călătorie și a abonamentelor, prin comoditatea pe care o oferă, este la îndemâna tuturor utilizatorilor, la orice ora, în orice stație de autobuz sau în mijloacele de transport, ceea ce ar putea reduce numărul călătoriilor frauduloase. Cetățenii se pot informa, în timp real, despre orarul de funcționare a serviciului. Nu în ultimul rând, instalarea sistemului integrat de supraveghere video la bordul autobuzelor va crea un mediu de siguranță pentru călători și pentru conducătorii vehiculelor, va întări disciplina în trafic a conducătorilor auto, vizată de înregistrarea activității în trafic, imagini care sunt colectate fără costuri suplimentare pentru transmisie, la dispecerat.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea