Un tânăr argeșean, condamnat la închisoare cu executare pentru vaccinări fictive

Curtea de Apel Pitești a dat, pe 11 aprilie 2024, decizia definitivă în dosarul vaccinărilor fictive. Dănuț Costin Ivănoiu, în vârstă de 28 de ani, registrator în cadrul Centrului de Vaccinare Bradu, la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia instanței este definitivă! Bărbatul a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni!

Acesta a fost acuzat că a eliberat, în mod fictiv, certificate de vaccinare şi voucherele aferente unor persoane care, în fapt, nu au urmat schema de vaccin. Alături de registrator au mai fost condamnate 19 persoane care au beneficiat ilegal de adeverințe de vaccinare. Acestea au primit pedepse cuprinse între 8 și 10 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a dispus desființarea totală a adeverințelor de vaccinare obținute ilegal.

Inculpatul Dănuț Ivănoiu, în calitate de registrator la Centrul de Vaccinare Bradu, a ajuns în atenția anchetatorilor când două persoane au constatat mai multe nereguli la locul de muncă. Medicul coordonator al centrului de vaccinare și un coleg registrator al inculpatului și-au dat seama că acesta eliberează fictiv certificate de vaccinare și au făcut plângeri penale.

Procurorii au descoperit că registratorul primea sume cuprinse între 200 lei și 500 de lei sau chiar voucherele aferente vaccinării pentru a atesta fictive vaccinarea a zeci de persoane.

„Inculpatul, în perioada mai 2021-februarie 2022, a implementat într-un sistem informatic, respectiv Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), date (de identificare, data vaccinării și serul administrat) false (fără drept) și contrare realității, care atestă vaccinarea împotriva Covid-19 a următoarelor persoane (27), care în fapt nu s-au vaccinat, nefiindu-le administrat serul de imunizare...”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Între o parte dintre inculpați au existat legături de rudenie/afinitate/de serviciu. Informația conform căreia registratorul îi ajuta, contra cost, să obțină certificate COVID era răspândită ușor printre apropiații celor care se vaccinaseră deja.

În afară de inculpații condamnați în această cauză, au mai existat persoane care au recunoscut săvârșirea faptelor. Aceștia au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind stabilite pedepse între 8 și 10 luni de închisoare cu suspendare.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea