Un bărbat a rămas mutilat pe viață după ce a fost atacat de urs în pădurile Argeșului

 

# Armand Chiriloiu: „Dacă nu se iau niște măsuri concrete o să vină urșii să locuiască în casele noastre”

Un incident deosebit de grav a avut loc pe 15 aprilie într-o pădure din Argeș. Un angajat al unei firme de exploatare forestieră din Curtea de Argeș a fost atacat de un urs în preajma locului în care lucra. Incidentul s-a petrecut pe raza comunei Sălătrucu, într-un parchet de exploatare masa lemnoasă care aparține de Ocolul Silvic Șuici.

 

La un moment dat, unul dintre muncitori, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Vâlcea, care lucra ca tractorist, s-a îndepărtat un pic de grup, pentru a cerceta zona pe care o avea de curățat, și a fost atacat de un urs. Atacul animalului sălbatic a fost extrem de virulent. Bărbatul a fost muscat de cap și de picior, reușind cu greu să se salveze de animal. A fost o luptă pentru viață, între om și animalul sălbatic. Pentru a scăpa de urs, bărbatul ar fi reușit să îl lovească cu un toporaș pe care l-a avut la îndemână. A fost auzit de colegii săi și dus de urgență la Spitalul de la Curtea de Argeș de unde a fost transferat către Spitalul Județean Argeș. Aici i-au fost curățate rănile, fiind transportat apoi la Spitalul Universitar de Urgență București. I-au fost făcute operații la picior și la nivelul feței. Din păcate, se pare că bărbatul va rămâne mutilat pe viață, rămănând fără un ochi.

 

În urma verificărilor efectuate în cauză s-ar fi constatat că animalul care ar fi produs incidentul ar fi un urs mascul, ci nu o femelă cu pui, așa cum s-a considerat inițial. Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua. Până la urmă incidentul a avut loc în adâncul pădurii, ci nu într-o zonă populată.

Pagube uriașe produse de urși

Totuși, numărul mare al urșilor creează mari probleme atât în județul Argeș, cât și în alte zone ale țării. Ursul continuă să fie liderul autoritar în ceea ce privește pagubele produse pe teritoriul României. În anul 2023, au fost acordate de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) despăgubiri în valoare de 13.190.524,56 lei pentru un număr de 3.346 dosare. Dintre acestea, peste 84% sunt despăgubiri plătite pentru pagube produse de urși (11.085.361,32 lei).

„Cele mai mari despăgubiri achitate în perioada 2023-2024 au fost în județul Mureș, în valoare de 2.574.535 lei pentru pagubele produse de specia urs brun la animale domestice și culturi agricole”, a transmis Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Pagube însemnate au fost provocate și în județul Argeș. „În anul 2023 au existat 251 de persoane păgubite, dintre care 233 de către exemplare de urs și 18 de către lup. Pentru anul 2023 pagubele au avut o valoare de 509.158 lei”, a transmis APM Argeș. Suma de 469.542 lei a fost acordată doar pentru despăgubiri prvocate de urs, iar restul de 39.616 lei fiind create de lup.

„Sunt o mare problemă. Dacă nu se iau niște măsuri concrete o să vină urșii să locuiască în casele noastre”, a precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea