Restituirea banilor reținuți în plus pentru C.A.S. din pensiile de peste 740 lei. Ce se întâmplă cu banii celor care decedează înainte de restituirea banilor?

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Conform normelor de aplicare a OUG nr.17/2012 publicate în Monitorul Oficial nr. 367, din 30 mai 2012 (Ordinul MFP/CNAS/CNPP nr.772/163/198/2012), Casa de Pensii Publice a stabilit care este procedura prin care vor fi restituite sumele încasate greșit de stat pentru contribuții CASS de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei. Mai exact,  instituția a decis că pensionarii trebuie să își recupereze eșalonat banii plătiți în plus. Actul normativ nu lămurește însă dacă moștenitorii au dreptul să solicite acești bani, în cazul în care pensionarii vor deceda înainte de finalizarea plăților.
Actul normativ stabilește că sumele reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferența dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei și pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra părții din pensie care depășește nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
- pentru sumele reținute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizează în tranșe lunare egale în perioada iunie-august 2012;
- pentru sumele reținute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013
Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni. Suma care se restituie titularului se evidențiază distinct pe talonul de plată a drepturilor de pensie.
"Restituirea sumelor reprezentând diferența dintre contribuțiile de asigurări sociale de sănătate reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra întregului cuantum al pensiei și contribuțiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra părții din pensie care depășește 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și se evidențiaza la o poziție distinctă de venituri bugetare.", explică Ordinul Casei Naționale de Pensii Publice
Pensionarii nu sunt obligati sa depuna nicio cerere la casele judetene de pensii, nu trebuie sa mai mearga in tribunal, pentru ca aceasta restituire se va face automat si sumele vor fi pe taloanele de pensii; deci suma lor neta va fi marita

Ce se intâmplă cu pensionarii care ies din sistem înainte de finalizarea plăților

La art. 2 alin. 4 din OUG nr.17/2012 se prevede : „plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile art. 1 se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni” – ceea ce înseamnă că daca pensionarul e în viață, sumele încasate în mod ilegal se restituie odată cu pensia, în mod eșalonat. Prin acest articol nu este specificat expres că plata se restituie numai pensionarilor, ci articolul trebuie interpretat ca, în cazul în care plata se face către pensionari, acesta se face odată cu pensia, conform articolului precizat. "Deci, în cazul în care plata nu se face către pensionar, întrucât pensionarul a decedat, acest articol nu este aplicabil, devenind incident dreptul comun" Pentru ca moștenitorii să încaseze sumele în discuție este necesar ca acestia să deschidă succesiunea si apoi să o accepte (altfel, nu ar avea calitatea de moștenitori, și implicit, nici dreptul de a culege de pe urma defunctului aceste sume).
Baza legală care le oferă dreptul moștenitorilor să încaseze sumele reținute în mod ilegal este dreptul comun, și anume art. 953 si urm. din noul Cod civil.
Totodata, în baza art. 120 din Legea pensiilor (Legea nr. 263/2010), moștenitorii au dreptul să primească banii din CASS încasat greșit de stat, în cazul în care pensionarii decedează până la recuperarea integrală a sumelor.
Acest articol stabileste ca:
Art. 120. - (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe lună în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.
Normele de aplicare pentru Art. 120. din Legea pensiilor
Art. 80. - (1) Sumele rămase neîncasate de catre pensionarul decedat, prevăzute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) soțului supraviețuitor;
b) copiilor;
c) părintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare în vederea acordării acestor sume sunt, după caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, în original și în copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de moștenitor (original si copie);
- copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.
Deci, în cazul în care pensionarul decedează înainte de restituirea integrală a sumelor reținute în mod ilegal, atunci moștenitorii acestuia au dreptul să facă o cerere pentru restituirea acestor sume, această restituire se face tot în condițiile dreptului comun, neexistând prevederi speciale în acest sens. Sumele reținute în mod ilegal se încadrează în ipoteza „drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces”, deoarece aceste sume reprezintă de fapt părți din drepturile de pensii (pe care statul le-a reținut în mod ilegal).

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil.
Înregistrare mărci. Recuperare debite.
Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea