Municipalitatea cheltuie 1,6 milioane de lei pentru viitorul adăpost ineficient

# Nici primarul nu crede că noua biobază va rezolva problema maidanezilor. # “Adăpostul va fi gata în  toamnă, pentru că nu este vorba despre cine ştie ce construcţie, ci de nişte cuşti. Şi tot atunci, primii câini vor fi strânşi şi adăpostiţi aici”, explică edilul şef al Piteştiului. Construcţia noii biobaze va incepe săptămâna aceasta, iar primii maidanezi vor fi stranşi în adăpost, cel mai devreme, în toamnă. Cine-şi face iluzii că investiţia ne va scăpa de  problema câinilor fără stăpân, se înşeală. Dacă banii ar folosiţi, însă, pentru sterilizarea patrupedelor, efectele ar fi garantate, spun  reprezentanţii  FNPA, care arată că un nou adăpost înseamnă bani publici cheltuiţi aiurea.
Amenajarea a noului adăpost promis încă din 2011 de către municipalitate va începe, în sfârşit,  săptămâna aceasta, după ce zilele trecute a fost finalizată, în sistemul electronic naţional de achiziţii publice, licitaţia de  atribuire a lucrării. Teoretic, investiţia ar trebui  să aibă ca efect diminuarea semnificativă a numărului maidanezilor care  au pus stăpânire pe Piteşti.
Cea care va executa lucrarea este o asociere de firme în frunte cu  S.C. Apartamentul  S.A.,  care s-a angajat să amenajeze cuştile şi dotările aferente la un preţ de 1,67 milioane de lei. 
Adăpostul care va funcţiona lîngă vechea biobază de la Smeura, administrată de asociaţia Ute Langenkamp - Salvaţi Maidanezii (în care sunt adăpostiţi 3000 de câni fără stăpân) se va întinde pe o suprafaţă de 3800 de metri pătraţi şi va avea o capacitate de 2300 de locuri.
Primarul Tudor Pendiuc admite că în noua biobază nu vor putea fi strânşi toţi maidanezii care la această oră îşi fac veacul în Piteşti  (peste 3000) şi că problema câinilor fără stăpân nu va fi rezolvată odată cu noua construcţie, dar promite că după câteva luni numărul patrupedelor aflate în stradă va scădea.
“Adăpostul va fi gata în  toamnă, pentru că nu este vorba despre cine ştie ce construcţie, ci de nişte cuşti. Şi tot atunci, primii câini vor fi strânşi şi adăpostiţi aici”, explică edilul şef al Piteştiului.

FNPA îl contrazice pe primar şi spune că banii ar trebui folosiţi pentru sterilizare

Conducerea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor a atras atenţia în nenumărate rânduri şi a demonstrat prin statistici că un nou adăpost nu va rezolva problema maidanezilor. La Piteşti, nimeni nu pare să ţină cont de sugestiile specialiştilor şi să orienteze banii către strerilizare, singura modalitate eficientă  de reducere a cîinilor fără stăpân, în opininia reprezentanţilor FNPA.
“Noul adăpost va duce la agravarea fenomenului câinilor  fără stăpân iar banul public va fi cheltuit inutil. Oricât de mulţi câini ar fi eliminaţi, situaţia va fi aceeaşi şi peste 10 ani şi peste 100  de ani pentru că,  pe masură ce câinii deja sterilizaţi vor fi strânşi şi duşi în noul adăpost, se va crea loc pentru alţii, iar  străzile vor fi populate cu animale  nesterilizate şi nevaccinate. În urmă cu câteva luni am propus implementarea unui proiect de gestionare, însă de data aceasta la nivelul întregului judeţ Argeş, fapt pentru care am avut discuţii în acest sens cu conducerea Consiliului Judeţean dar şi cu mai mulţi primari. Am elaborat un proiect în acest sens care a fost înmânat Consiliului Judeţean. Dacă se doreşte intr-adevăr rezolvarea problemei câinilor comunitari, se impune demararea acestui proiect propus, de sterilizare, identificare, înregistrare a tuturor câinilor, cu şi fara stăpân, în paralel cu programe de educaţie şi responsabilizare.”, explică vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

La alţii s-a putut

Carmen Arsene dă exemplul judeţului Bihor, unde în circa cinci ani s-a ajuns, de la 4.000 de câini, la 600, prin sterilizare, cu cheltuieli mai mici decât cele aferente unui mega-adăpost.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea