S-a rupt lanţul de iubire în USL?

# Liberalii, mătrăşiţi la alegerea viceprimarilor piteșteni, vor dreptate... la nivel declarativ. Radu Perianu (PNL) a invocat o încălcare gravă a protocolului USL şi a precizat că s-ar putea ajunge la instanţă cu soluţionarea conflictului. Desi n-are de gând să pună în pericol viitorul USL Argeş, preşedintele PNL Argeş, Ion Popa, a subliniat (delicat, cum îi stă în fire) că abia acum se vede caracterul unor oameni.  E adevărat că sunt şi voci care  susţin  că  exista deja o înţelegere vizavi de alegerea ambilor viceprimari din ograda PSD.
Şedinţa de constituire a Consiliului Local Piteşti s-a încheiat prost pentru liberali, după ce PSD-iştii şi-au adjudecat ambele funcţii de viceprimari ai Piteştiului. N-a fost chiar o surpriză, mai ales că  PSD insista de ceva timp să aibă ambele mandate de viceprimar, iar în zilele precedente constituirii CL Piteşti au tot existat discuţii legate de alegerea secunzilor lui Tudor Pendiuc. 
Dar cum speranţa moare ultima, Radu Perianu (PNL), cel vizat pentru una din funcţiile de viceprimar a încasat cu-n oarecare şoc (sau cel puţin asta a lăsat să se înţeleagă) lovitura sub centură a partenerilor din USL.
Pe scurt, Tudor Pendiuc a făcut, diplomat, o singură  propunere pentru fotoliul de viceprimar, în persoana lui Cornel Ionică, lăsându-i pe consilierii  PSD să glăsuiască în numele partidului pentru cea de-a doua nominalizare: Marian Laurenţiu Zidaru (tot PSD!), profesor de informatică la Colegiul Naţional IC Brătianu şi inspector la ISJ Argeş. Replica PNL-ului a venit imediat printr-o a treia propunere, cu invocarea protocolului USL, în persoana  liberalului  Radu Perianu.

Perianu: “Să se consemneze că e o încălcare gravă a protocolului USL!”

Şi….s-a purces la vot, după ce în procesul verbal al şedinţei proaspăt-constituitului consiliu local s-a consemnat, la cererea candidatul  liberal, observaţia potrivit cărei prin  nominalizarea a doi candidaţi PSD la funcţia de viceprimar se încalcă  protocolul USL care le dădea liberalilor dreptul la la un post de viceprimar al Piteştiului.
Evident, candidaţii PSD au fost aleşi viceprimari. Nici nu se putea altfel, pentru că social-democraţii deţin, singuri, majoritatea absolută în Consiliul Local Piteşti. Ionică a primit 22 de voturi din cele 22 exprimate (inclusiv voturile celor trei consilieri PNL care au demonstrat că sunt fair-play), iar Laurenţiu Zidaru, 16 voturi. Radu Perianu, n-a strâns decât 6 voturi (sufragiile PNL-iştilor şi pe cele  le ale consilierilor PDL).

Perianu: "Teoretic, îi putem acţiona în instanţă"

Vizibil deranjat, preşedintele PNL Piteşti a părăsit  şedinţa, deşi recunoaşte că avea indicii vizavi de ceea ce pregătiseră social-democraţii şi a precizat că cei din  PSD pot fi chiar acţionaţi în instanţă,
"Nu mi-am făcut niciun fel de calcule de genul speram sau nu speram... Protocolul USL trebuia respectat: PNL-ului i se cuvenea această funcţie. S-a creat un precedent prin încălcarea gravă a acestui protocol. Gestul  PSD se califică singur. Cert este că electoratul a văzut cine este consecvent şi cine nu. Noi ne-am respectat angajamentele, PSD Piteşti nu. Teoretic, îi putem chiar acţiona în instanţă, pentru că protocolul este un document juridic, dar nu cred că vom ajunge aici.", a declarat Radu Perianu. Liderul PNL Piteşti a mai adăugat: "Nu sunt supărat. Nu mă agăţam de această funcţie pentru că existenţa mea nu depinde de această funcţie. Oricum, viitorul este al nostru".
Preşedintele PNL Argeş, Ion Popa,  apreciază felul în care a reacţionat Perianu pe care l-a încurajat să candideze, deşi era clar că din momentul în care au fost propusi doi candidaţi din partea  PSD, liberalii nu mai aveau nicio  şansă la un fotoliu de viceprimar. "Conform protocolului, trebuia să candideze pentru a crea dovada că măcar el a  îndeplinit condiţia protocolului", a  declarat Ion Popa. Deocamdată, "judecata" se va face la vârful  USL.

Preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PNL și PSD, Ion Popa și Constantin Nicolescu, comentează,  surprinzător de pacifist,  acest conflict.

Ion Popa susţine că este vorba despre o încălcare flagrantă a protocolului USL, dar, totodată, precizează că acest lucru nu va pune în pericol viitorul USL în Argeș şi că rezolvarea acestor disensiuni urmează să vină de la nivel naţional.
"În orice caz, n-o să fie ceva spectaculos, n-o să fie o bălăcăreală (…). Proiectul  USL este mult prea important pentru a satisface orgoliile unora sau altora.”, a declarat  liderul PNL Argeş.
Coreşedintele USL Argeş, Constantin Nicolescu a  recunoscut că PSD e a fost cel care a încălcat protocolul, dar a afirmat că el nu strică relaţiile cu liderul judeţean al PNL din cauza neînţelegerilor de la nivel muncipal. Şi Nicolescu a subliniat că dacă va fi nevoie de o “judecată”, aceasta trebuie să vină de la liderii USL de la nivel naţional.

Nicolescu: “Trebuia să-i lăsăm o anumită libertate lui Pendiuc!”

„Eu nu mă voi certa cu copreşedintele USL Argeş din cauza acestor neînţelegeri. Dacă este nevoie de arbitraj, atunci să arbitreze conducerea de la nivel naţional. Discuţiile se vor purta, mai întâi, la nivelul  secretarilor generali  de partid şi apoi la nivelul preşedinţilor, iar la discuţii vor fi invitaţi şi  reprezentanţii locali.  La nivel judeţean şi la nivelul CJ Argeş, noi am colaborat bine. Nici eu şi nici Ion Popa nu am impus oameni organizaţiilor locale, nu am impus cine să fie viceprimar sau consilier local, nici măcar candidaţii la primării şi nici nu voi impune oameni de acum încolo.  Le-am cerut să respecte protocolul atât cât se poate. Niciodată nu corespunde ce scriem  noi  pe hârtie, cu ce se întâmplă în practică.  Disciplina oamenilor e diferită. Nu  se poate să existe o decizie matematică. ”, a declarat  Constantin Nicolescu, punctând că, mai ales în cazul lui Tudor Pendiuc,  nu puteau fi trasate astfel de “ordine”
“Nu e vorba despre orice primar. Pendiuc are 6 mandate… trebuia să-i lăsăm o anumită libertate să judece aceste lucruri! Vom sta de vorbă să vedem, poate are o justificare pe care noi nu o ştim! ”, a scuzat, subtil, Nicolescu, “nesupunerea” primarului Piteştiului, lăsând să se înţeleagă că până la urmă decizia îi aparţile lui Tudor Pendiuc. 
“Ţelul nostru este ca USL să funcţioneze şi n-o să ne împiedicăm de asta, dar nici nu sunt adeptul amenţărilor pentru cei care nu ascultă!”, a mai spus Nicolescu.
Chiar dacă, referindu-se la încălcarea  protocolului, Ion Popa a sugerat, fin, că  abia acum se vede caracterul unor oameni, există şi voci care spun  că liderul liberalilor argeşeni  nu se va da peste cap pentru pentru colegul său de la organizaţia municipală a partidului, Radu Perianu, mai ales după ce, în ceea ce-l priveşte personal, protocolul a fost  respectat, scaunul  de vicepreşedinte al CJ Argeş fiind de două săptămâni, al lui.
Una peste alta, responsabilitatea a fost pasată organizaţiilor municipale ale PNL şi PSD, iar liderii judeţeni ai celor două partide colege de alianţă nu par să mai aibă multe de împărţit.
Deşi probabilitatea e mică, liderii USL Argeş admit şi ipoteza revenirii asupra alegerii  celor doi viceprimari ai Piteştiului.
“E posibil orice, USL are toate uşile deschise(...) Dacă cei de sus ne vor spune:<<băi băieţi, reveniţi-vă!>>, şi ne vor chema acolo, vom vedea”, a declarat Constantin Nicolescu.
Scârţâielile din USL Argeş nu sunt singulare. Dispute similare au avut loc  şi în Braşov, Tulcea, Caraş Severin, Galaţi, Alba şi Vrancea unde PNL şi PSD  s-au certat aprig în privinţa împărţirii funcţiilor după alegeri.

Consilerii locali ai mandatului 2012-2016

Noul Consiliu Local Piteşti are 16 consilieri USL (3 de la PNL şi 13 de la PSD),  4 consilieri AAM (3 de la PDL şi unul de la  PNŢCD 1), iar PP-DD  are  3 consilieri
În ordine alfabetică noii consilieri sunt: Sorin Apostoliceanu - USL (PSD),  Radu Bănică (Alianţa pentru Argeş şi Muscel - PDL), Moise Ciopleiaşi - USL (PSD), Gheorghe Dinescu AAM – (PNŢCD), Mircea Dinu - PP-DD, Sanda Fulga - PP-DD, Florin Gardin -USL (PNL), Cristian Gentea - USL (PSD), Anitte Ionescu - USL (PSD), Cornel Ionică - USL (PSD),  Gheorghe Mălacu-AAM (PDL), Silviu Marinescu -USL (PSD), Andrei Moşteanu -USL (PNL), Mariean Neacşu - PP-DD, Mihai Oprescu - USL (PSD), Radu Perianu - USL (PNL), Marin Preda - USL (PSD), Adrian Prodănel - USL (PSD), Mihail Tudor - AAM (PDL), Dumitru Tudosoiu -USL (PSD), Nicolae Zărnescu - USL (PSD)., Laurenţiu Zidaru - USL (PSD) şi Gabriela Zoană  - USL (PSD).
Material realizat de Cristina Stancu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea