Rovinieta electronică

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. De la începutul acestui an, tot mai multe persoane (fizice si juridice) au început să se plângă că le sosesc procese-verbale întemeiate pe art. 1 alin. 1 lit. b) şi art. 8 alin. 1 OG nr. 15/2002 privind rovinieta electronică actualizată, care sunt emise de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, pentru faptul că ar fi circulat pe drumurile naționale, așa cum sunt acestea definite de art. 6 din OG nr. 43/1997.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a trimis aceste procese-verbale la contravenienți începând cu acest an, dar pentru fapte pretins a fi săvârșite în urmă cu 5 luni, în așa fel încât să nu devină incidente dispozițiile art. 13 alin. 1 din OG. nr. 2/2001 care arată că sancțiunea amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei (de lege ferenda acest termen va fi redus la 3 luni, dar nimic nu este sigur).
În toate plângerile contravenționale am solicitat instanțelor de judecată să constate nulitatea proceselor-verbale în conformitate cu art. 19 din O.G. nr. 2/2001 întrucât acestea nu sunt semnate pe fiecare pagină de agentul constatator și de contravenient, iar conform art. 17 din O.G. nr. 2/2001, acest viciu atrage nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenție, instanței de judecată rămânându-i numai să constate această nulitate chiar din oficiu.
În conformitate cu art. 19 din O.G. nr. 2/2001, întrucât contravenientul nu se afla de față, agentul are obligația să facă mențiune despre aceste împrejurări, care să fie confirmate de cel puțin un martor. Agentul constatator niciodată nu precizează motivele care conduc la încheierea proceselor-verbale în acest mod, această omisiune conducând mai departe, în opinia noastră, la vătămarea petentei.
Bineînțeles că multe instanțe din țară au considerat neîntemeiate aceste critici, motivând, în mod greșit, din punctul meu de vedere, că ar fi aplicabil pricipiul specialia generalibus derogant (legea specială derogă de la legea generală) că OG nr. 15/2002 ar fi o lege specială față de OG nr. 2/2001.
Există cazuri când unele persoane nu își mai pot achita ratele de leasing la autovehicule, acestea fiind luate din detenția acestora, de societățile de leasing, și date în posesia unor alți utilizatori leasing, fără a se schimba certificatul de înmatriculare (pentru că, în opinia acestor societăți de leasing, nu ar mai fi necesară această operațiune atâta vreme cât proprietarul rămâne același), noul utilizator leasing circulă fără rovinietă iar amenda îi sosește, și de data aceasta unei persoane nevinovate, din culpa societății de leasing, persoana nevinovată căreia, culmea, i s-a luat mașina din posesie tocmai pentru că nu și-a mai putut achita ratele la leasing.
De asemenea, se poate ca persoana menționată în certificatul de înmatriculare să nu posede permis de conducere sau persoana menționată în certificatul de înmatriculare să fie o persoană juridică ce deține în proprietate un parc de mașini.
Consider că O.G. nr. 15/2002, crează o prezumție de vinovăție pentru persoana menționată în certificatul de înmatriculare, care este conform art. 1 alin.1 lit. b) din O.G. nr. 15/2002 numită „utilizator” care se află în situația de a „putea” folosi drumurile naționale provocând existența „unui dubiu rezonabil sub aspectul respectării prevederilor O.G. nr. 15/2002, în sensul achitării contravalorii taxei de drum, în situația în care este menționată într-un certificat de înmatriculare și nu are achitată rovinieta electronică”.
Din interpretarea prevederilor art. 5 din Legea nr. 455/2001, instanța reține că înscrisurile electronice cărora le este atașată semnătura electronică sunt asimilate, în ceea ce privește condițiile și efectele, înscrisurilor sub semnătură privată.
Nicio dispoziție a Legii nr. 455/2001 și nicio altă lege specială nu prevede posibilitatea atașării semnăturii electronice unui proces-verbal de constatare a unei contravenții sau a unui alt act autentic.
Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil.
Înregistrare mărci. Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea