Vinul de Ștefănești va ajunge, în curând, în hipermarketuri și la export

# O șansă pentru un brand căzut în agonie. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefășești are șanse de redresare. Unitatea a obținut clasificare  “Gradul A-”  și  urmează  să primească finanțare  pentru cercetare-dezvoltare. Mai mult, din august, la Ștefănești va intra în funcțiune noua linie de îmbuteliere a vinului, linie care va da acestui brand șansa să ajungă pe rafturile  hipermarketurilor. Conducerea institutului spune că sunt șanse ca vinul produs aici să-și găsescă desfacere și pe piața din China.
De ani buni, vinurile de Ștefănești, cândva premiate cu aur pentru calitatea lor, tot încearcă să intre în marile hipermarketuri. Fără succes însă, pentru că linia de îmbuteliere neperformantă nu asigura produsului calitatea pretinsă de întreprinzărori.
Căderea renumitului brand local (care ani de zile a impresionat cu  celebrele vinuri Fetească Albă, Fetească Neagră, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel şi nu numai) a început prin ‘90.
Câțiva ani mai târziu, mai mulți băieți deștepți au început să îmbutelieze, cu eticheta brandului local, vinuri proaste achiziționate la vrac de la producători obscuri și vândute ca vinuri  nobile de Ștefănești, totul sub oblăduirea celor care trebuiau să vegheze ca tocmai aceste lucruri să nu se întâmple. O practică ce a funcționat nestingherită până în 2000 și care a avut ca efect, pe de o parte, dezamăgirea consumatorilor și, pe de altă parte, pierderi greu de cuantificat! 
Până în 2008, ca efect al acumulării unor datorii uriașe cauzate de  managementul prost, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură a fost băgat în colaps. Unitatea trecuse și printr-o serie de executări silite, AVAS scoțând la licitație utilajele de producție, tractoarele, cisternele, agregatele complexului de vinificație  și unele terenuri precum şi linia de îmbuteliere de mare capacitate.
Pierderea liniei de  îmbuteliere a diminuat dramatic desfacerile, mai ales că trecerea la instalaţia de îmbuteliere semiauatomată reducea producţia  de la 8000 de sticle pe oră, la 2500/zi.
Dacă în 2009 Institutul avea 940 de hectare de vie pentru cercetare-dezvoltare, în urma punerilor în posesie efectuate pe fond funciar de către consiliile locale Călineşti, Ştefăneşti, Topoloveni şi Leordeni, suprafeţele s-au redus la numai 423 de hectare. Dintre acestea, doar 130 de hectare mai reprezintă podgorii de viţă de vie. Diferenţa o constituie  terenuri în pregătire (suprafeţe defrişate pe care urmează a fi replantată viţă de vie)
“Litigiile pe fond funciar nu s-au încheiat. 232,4 hectare se află pe rolul instanţelor de judecată, în 80% din cazuri fiind vorba despre terenuri aflate pe raza comunei Călineşti, unde au avut loc cele mai multe rerocedări abuzive”, spune Constantin Tănăsescu, actualul director al INCDBH Ștefăneşti.
Una peste alta, Institutul funcțineză la doar nici o treime din capacitatea la care unitatea funcționa în 1990, iar de atunci şi până acum, trei soiuri de vinuri aromate (Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească și Sauvignon Blanc) au fost scoase definitiv din producție pentru că terenurile pe care se cultivau soiurile respective au ajuns în mâna altor proprietari.

Optimism

Anul 2012 a început cu mari şanse de redresare pentru Institut, mai ales că unităţii i-au fost şterse, din nou, dintr-o mişcare, datoriile acumulate la bugetul consolidat al statului.
“La 1 ianuarie aveam datorii zero şi am încercat să ne menţinem pe linia de plutire. Am şi reuşit, cu excepţia lunii mai. Acum avem o datorie de 80.000 de lei  pe care ne străduim să o achităm, ca să nu o cumulăm cu  ce vine pe luna următoare. Pentru că aşa e în agricultură, veniturile nu sunt constante, sunt sezoniere. Primavara - vara, investeşti, toamna, culegi roadele!”, explică directorul Institutului, Constantin Tănăsescu.

“Clasa A-“, clasificarea dată de ANCS

La începutul lunii mai, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a realizat o evaluare a INCDBH Ștefăneşti, iar rezultatul a fost unul îmbucurător pentru unitate, pentru că a deschis calea către obţinerea unor finanțări pentru cercetare-dezvoltare. „Am fost încadraţi în «clasa A-», ceea ce este foarte bine pentru noi pentru că vom intra pe finanţarea de bază. Ne-au fost cerute, însă, mai multe măsuri specifice şi ne-au fost făcute unele recomandări care vizează  creşterea calităţii cercetătii ştiinţifice, revigorarea personalului - îmbunătăţirea resurselor umane, pentru că peste trei ani va fi făcută o nouă evaluare în funcţie de care vom mai beneficia sau nu de finanţări.  Până atunci, vom încerca să dezvoltăm parteneriatul public-privat, prin atragerea de investitori, pentru că astfel vom putea accesa mai uşor fonduri pentru dezvoltare”, spune conducerea Institutului, care îşi pune mari speranţe în noua linie de îmbuteliere,  recent montată, care urmează a fi pusă în funcţiune peste două luni.

Vinul de Ştefăneşti va ajunge în hipermarketuri

“Sperăm ca prima sticlă îmbuteliată să iasă de pe noua linie în august. Este vorba despre o linie performantă, care nu are la activ decât 72 de ore de funcţionare, achiziţionată cu 80.000 de lei de la Staţiunea Viticolă Drăgăşani. Fiind o linie automată, avem o garanţie a calităţii produsului îmbuteliat, ceea ce nu se întâmpla cu vinul îmbuteliat pe actuala linie semiautomată, din cauza căreia nu puteam pătrunde în hipermarketuri pentru că stăteam cu grija că ne vom trezi cu depuneri în sticlele de pe rafturi, riscând  să  ne stricăm  imaginea. Cu noua linie vom putea ajunge  cu vinurile noastre în Carrefour sau  Metro, ceea ce va creşte semnificativ vânzările”,  spune Constantin Tănăsescu.
În prezent, singurul distribuitor al vinurilor de Ştefăneşti este Comaliment Titan, iar piaţa de desfacere se rezumă la micile magazine alimentare. În vânzări, ponderea cea mai mare o deţin vinurile îmbuteliate, însă institutul are şi propriile puncte de desfacere a vinului vrac.

Perspective pentru export

Dacă în urmă cu un an, cu linia de îmbuteliere semiautomată,   conducerea institutului nici nu se gândea că vinurile de Ştefănăşti vor avea o şansă la export, acum lucrurile par să se fi schimbat.  “Sunt perspective să exportăm în China, una dintre cele mai mari pieţe potenţiale. Am oferit deja mostre din vinoteca noastră. Cel puţin 40-50 de mii de sticle de vin vor fi exportate înr-o primă etapă în această ţată, dar cred că vom putea face export şi cu vinuri din recolte mai recente”,  mai declară directorul Tănăsescu.

Coniacul Argesis, scos de sub sechestru

Speranţe mari stau şi în coniacul Argesis Cei 50.000 de litri de distilat de vin stocat în beciurile Institutului vor vedea, tot anul acesta, lumina zilei. Produsul care pâna mai de curând s-a aflat sub sechestrul asigurator al  Fiscului, va fi înbuteliat şi pus pe piaţă cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. “Deocamdată, nu avem autorizaţie de producere şi comercializare a produselor spirtoase, însă demersurile în acest sens au fost demarate, astfel încât de Crăciun să putem ieşi pe piaţă cu nou-imbuteliatul coniac Argesis de 42 de grade.”, spune  Constantin Tănăsescu.

Pe ce producţie de struguri mizează INCDBH Ștefăneşti în 2012?

Şi recolta de anul cesta va avea un cuvânt de spus  în ceea ce priveşte redresarea finaniară a Institutului. “E adevărat că am ieşit cam şifonaţi din iarnă pentru că au fost şapte-opt zile cu temperature sub -26 de grade Celsius, iar 40% din culturi au îngheţat, însă pe cele neafectate producţia va fi bună, mai ales că din punct de vedere fitosanitar, anul 2012este mai bun decât precedentul. Depinde şi cum va fi toamna, dar cred că vom înregistra undeva la 4500 de kg la hectar”, explică Constantin Tănăsescu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea