De ce se teme USL-ul?

# Deputatul PSD de Argeş Radu Vasilică e convins că românii îl vor asculta pe Băsescu şi nu vor ieşi la vot. Faptul că, pentru a fi valabil, referendumul pentru demiterea preşedintelui are nevoie de un cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor, le dă fiori USL-iştilor  cărora neprezentarea la urne le va fi fatală. Vizavi de efectele pe care situaţia politică din România le va avea asupra aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, USL-iştii argeşeni nu prea reuşesc să se pună de acord. Radu Vasilică  preconizează o amânare, după ce, în urmă cu o săptămână, Connstantin Nicolescu spunea că nu vor exista astfel de consecinţe.
După ce săptămâna trecută Curtea Constituţională a dat publicităţii motivarea deciziei prin care a declarat constituţională Legea referendumului cu condiţia unui cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor, îngrijorările USL-ului au cam luat proporţii.
Mai întâi, USL-iştii şi-au făcut calculele că ar putea trage de timp, lungind  procedura parlamentară la infinit (mai ales că cele două camere nu au un termen precis pentru punerea în aplicare a deciziei), însă şi-au cam dat seama că strategia  lor nu va ţine după ce premierul Ponta a fost nevoit să promită la la Bruxelles că Parlamentul se va reuni pentru a pune în acord legislaţia cu decizia CCR.
“Din păcate, e o mare temere legată de faptul că dacă decizia Curţii Constituţionale referitoare la asigurarea cvorumului  va fi încorporată în corpul legii ce se va întoarce la Parlament in urma contestaţiei CCR (şi pe care o vom lua în discuţie la Senat şi la Cameră), Traian Băsescu le va cere oamenilor să nu participle la vot. Aş pune pariu că Traian Băsescu  le va spune oamenilor că a fost o lovitură de stat şi-i va ruga să  ne sancţioneze neieşind la vot. Dacă nu le va spune, însă, să stea acasă, sunt sigur că acest referendum va avea cvorum”, a declarat deputatul PSD Radu Vasilică.
Ingrijorarea e perfect justificată pentru că, cel mai probabil, cvorumul nu se va întruni. USL-iştii vorbesc despre “deturnarea voinţei electoratului” dar nu vor să  admită că cine vrea cu adevărat să scape de preşedintele Băsescu  va ieşi la urne.
“Atâta vreme cât în România nu există un vot obligatoriu, prin impunerea uni cvorum este posibil să se deturneze voinţa reală a electoratului şi Traian Băsescu să se folosească de acele voturi de abţinere. Sunt persoane care pur şi simplu nu vor să iasă la vot, iar acele voturi lipsă vor merge către acest preşedinte de care se pare că nu mai scăpăm odată!” a declarat secretarul PC Argeş, Ştefan Sabotici.

Scoate USL-ul la vot 9.154.307 de români?

USL-iştii s-au speriat după ce şi-au evaluat şansele (aproape nule) de a-i convinge pe jumătate din românii cu drept de vot  să meargă la urne.  Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, numărul alegătorilor de pe listele valabile la referendumul pentru demiterea preşedintelui este de 18.308.612 persoane.
Curtea Constituţională a stabilit că pentru demitere este nevoie de o prezenţă la vot de minimum jumătate plus unu din numărul alegătorilor de pe liste. Asta înseamnă că, pentru validarea referendumului, trebuie să voteze 9.154.307 persoane.
Pentru  coaliţia de la guvernare ar fi fost infinit mai convenabil să se folosească drept bază de calcul numărul populaţiei stabile rezultat la recensământul de anul trecut,  numai că Institutul Naţional de Statistică a spus NU şi a venit cu o cifră mult mai mare. Chiar îngrijorător de mare pentru USL-işti care sunt conştienţi că, pe de o parte, dezamăgirile  faţă de întreaga clasă politică duc la scăderea ratei de participare la vot şi că, pe de altă parte, şi Traian Băsescu duce o campanie pentru acest referendum.
“Ar exista şanse să îndeplinim acest cvorum dacă Traian Băsescu nu ar cere populaţiei să nu vină la vot. Nevotarea la referendum înseamnă vot pro Băsescu (...). Nu doresc ca soarta mea şi a celorlaţi să fie decisă de  cei care vor sta acasă, ci de oameni responsabili.”, a mai declarat Radu Vasilică.
Deputatul PSD se gândeşte deja la ce-ar însemna, pentru el şi pentru colegii…mai implicaţi din USL, ca demiterea lui Băsescu să nu se producă.
“Eu, cel puţin, sunt parte a celor 256 care dacă, Doamne-fereşte,  referendumul va fi invalid sau va fi câştigat de Traian Băsescu (…)vom beneficia de ţinerea de minte a preşedintelui (…) Dacă Băsescu se va întoarce, răzbunarea lui va fi cruntă: ANI şi DNA.”, spune  Radu Vasilică.

Deranjaţi de monitorizrea Comisiei Europene

USL-iştii par stresaţi şi de faptul că pentru eliminarea suspiciunilor, referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu va fi monitorizat de către Comisia Europeană,
“La modul cel mai serios, mă deranjează că ei ne cenzurează ca şi când am fi paşalâc turcesc. Le înţeleg îngrijorările, pentru că aceasta nu e o procedură ordinară în Europa Occidentală, dar nici Traian Băsescu nu e un preşedinte obişnuit.”, a mai declarat  Radu Vasilică.

Deputatul de Argeş recunoaşte că va urma o amânare a întrării în spaţiul Schengen

Uniunea Europenă a tot dat semnale că situaţia politică din România ar putea pune în pericol şi aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, iar Radu Vasilică, deşi nu se pune de accord în declaraţii cu preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, admite, într-un fel sau altul, că românilor nu le va fi mai bine după tot acest scandal politic.
“Pericolul mare este prelungirea MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) şi amânarea intrării în Schengen. Acesta este pericolul real, mai ales că în iulie, MCV-ul trebuia să înceteze după un raport favorabil.” A precizat Radu Vasilică, după ce, în urmă cu o săptămână, Constantin Nicolescu sugerase că nu vor exista asemenea influenţe.

Măsuri de “corecţie“ în PSD

Ultima şansă a PSD-iştilor care nu s-au remarcat la alegerile locale e să ia în serios sarcina de partid şi convingă electoratul să voteze la Referendum.
“Efectuăm o analiză pe alegeri şi urmează măsuri de corecţie în organizaţiile care n-au performat (vorbesc de PSD), măsuri care vor fi luate imediat după  campania de referendum. Organizaţiile în care am avut probleme (pentru că au existat localităţi în care am pierdut primari) vor avea ocazia să arate în această campanie dacă au reuşit să schimbe ceva!”, a avertizat Radu Vasilică. Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea