Casa Pelerinul îşi schimbă profilul

# Stop joc la cârciuma Arhiepicopiei. Unitatea de alimentaţie publică şi turism a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului  intră în renovare. După ce necuratul şi-a tot băgat controalele prin afacerile feţelor bisericeşti, Casa Pelerinul îşi schimbă, acum, profilul! Cinstitele sutane par să lase, spăşite, calculele contabile pentru cele duhovnivniceşti,  dacă nu le-o fi încolţit în minte vreo altă afacere mai profitabilă.
În urmă cu vreo 5-6 ani, când  mila enoriaşului începuse să scadă proporţional cu strâmtorarea buzunarului, iar sutanele mai luminate simţeau nevoia unor bolizi care să le poarte spre cătunele îndepărtate ale credincişilor, smeritelor feţe bisericeşti ale (pe atunci) Episcopiei Argeşului şi Muscelului  le-a incolţit ideea dezvoltării unor afaceri care să finanţete costisitoarele liturghii. Aşa au luat naştere, una după alta, o firmă de construcţii civile şi industriale, o balastieră, o fabrică de lumânări, înlocuită ulterior cu una de pâine şi, prin 2009,  hotelul şi restaurantul cu pricina.
Aşadar, cam pe atunci, la doi paşi de Mănăstirea Curtea de Argeş, se zămislea cu mătănii, post şi rugăciuni, dar mai ales cu blagoslovenia  episcopului Calinic (ridicat ulterior la rangul de arhiepiscop), aşezământul de odihnă "Casa Pelerinul". Scopul proiectului ce părea unul ambiţios a fost declarat acela de promovare a  turismului religios.
O sală de mese şi o bucătărie care promiteau mâncăruri tradiţionale argeşene şi 25 de camere mobilate modern şi dotate cu duş, grup sanitar propriu şi încălzire centrală au fost puse, atunci, la dispoziţia credincioşilor care aveau să vină să viziteze mănăstirile din împrejurimi şi să mai dea jos din păcate.
Posibilităţile de curăţire spirituală gândite după regulile mediului monahal nu s-au rezumat, însă, la clasicele mătănii ci au fost extinse prin punerea la dispoziţia turiştilor a unei saune pentru detoxifiere (spirituală, evident). Gurile spurcate au început să arunce cu ocări peste preacuratul aşezământ suspectat c-ar găzdui, din când în când, şi ceva plăceri lumeşti, nedemonstrate însă. Necuratele dojane par să fi mâniat pe cineva, acolo sus, pe scara ierarhic-spirituală, mai ales că, dintr-o dată, blestemul verificărilor s-a pogorât peste afacerile Arhiepiscopiei.
În august 2010, în urma unui control tematic dispus la nivel național de Ministerul Finanțelor, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost amendată cu 10.000 de lei de către comisarii Gărzii Financiare Argeş care au constatat că la hotelul și restaurantul Mânăstirii Curtea de Argeș nu există casă de marcat şi că  prin  neprihănitele  aşezăminte nu prea se emit bonuri fiscale.
Cu alte cuvinte, un pic de evziune fiscală! Degeaba au explicat feţele bisericeşti că activităţile derulate aici s-ar ghida după alte reguli decât cele ale fiscului şi că statutul de organizare și funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române spune că activitatea de cazare și masă pentru pelerini face parte din activitatea proprie a cultului, comisarii Gărzii Financiare nu s-au lăsat înduplecaţi. Casei Pelerinul i-a fost confiscată suma de 2.265 lei, iar activitatea unităţii a fost suspendatã până la dotarea cu aparate fiscale. Curat blestem, dacă ne gândim că drăcescul control s-a pogorât peste Casa Pelerinul de Sfânta Maria.

Amendată din toate direcţiile

În noiembrie 2010, în urma unui alt control tematic, de data aceasta cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor, Casa Pelerinul a fost amendată de Garda de Mediu cu 3000 de lei. Motivul? Unitatea nu ţinea o evidenţă a deşeurilor, fie ele mai curate decât oricare altele din judeţ.
Şi  Direcţia de Sănătate Publică a efectuat un control igienico-sanitar la Casa Pelerinul. Şi iar s-a lăsat cu amenzi. Suprinzător sau nu (pentru că verificările au fost încrucişate), în aceeaşi zi, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au constatat că la fabrica  de pâine a arhiepiscopiei se munceşte la negru. În urma controalelor au fost întocmite trei procese-verbale pentru nerespectarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru nerespectarea programului normal de lucru şi pentru angajare fără forme legale  iar Arhiepiscopia Argeşului a fost amendată cu 40.000 de lei.
După toate aceste controale şi alte câteva verificări ale celorlate activităţi din ogradă,  IPS Calinic a ieşit la rampă acuzând presiuni din partea senatorului PDL Mircea Andrei,  sugerând că toate aceste  belele i-ar fi fost trimise, cu dedicaţie, după demiterea vicarului Nicolae Brânzea, apropiat al senatorului.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei au considerat, atunci, că tot senatorului trebuie să-i “mulţumească” şi pentru somaţiile venite de la DNA cu privire la justificarea anumitor sume din visterie.

Mister în Casa Pelerinului

Cu post  aspru şi liturghii, necuratele controale s-au mai domolit. Şi totuşi, acum, Arhiepiscopia bate în retragere, iar Casa Pelerinul pare să  spună adio serviciilor de alimentaţie publică şi turism.
În plin sezon al turismului ecumenic, când credinciosul profită de răgazul unui concediu şi parcă s-ar întoarce  puţin şi la cele sfinte, unitatea se-nchide pentru ...RENOVARE. Din surse sigure care-şi doresc anonimatul vă dezvăluim că-şi va schimba şi profilul. S-or mai fi uşurat şi cinstiții părinţi de leasingurile împovărătoare la miile de cai putere ai Arhiepiscopiei  sau s-or fi gândit şi-şi mai întoarcă feţele de la complicatele calcule contabile, la cele duhovniceşti. Ori poate domniile lor dospesc vreo afacere curată dar  îndestulătoare care s-o înlocuiască pe cea veche.
Cei care ar putea să ne lămurească ce se-ntâmplă prin Casa Pelerinul n-au chef sau timp de comunicare. Păcat grăim, or fi în rugăciune!    Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea