Nici un sfert din investiţiile programate de municipalitate pentru anul acesta n-au fost realizate

# Tronsonul A al blocului G1 Războieni e cel mai bun exemplu la acest capitol. Raportat la primul semestru al anului în curs, investiţiile municipalităţii n-au ajuns nici măcar la jumătatea celor programate, iar dacă ne raportăm la întregul an, situaţia este îngrijorătoare: sub 25% grad de realizare. Cum până la finele lui 2012 n-au mai rămas decât cinci luni, sunt slabe şanse ca Municipalitatea să mai îngraşe porcul în ajun.
La sfârşitul săptămânii trecute a fost supus votului consilierilor locali raportul privind aprobarea execuţiei bugetului municipiului Piteşti pentru primele şase luni ale acestui an, iniţiat de primarul Tudor Pendiuc.
Dintr-o formulare care e departe de a pune punctul pe „i” aflăm că la capitolul cheltuieli de dezvoltare lucrurile stau cam aşa: dintr-un nivel planificat de 38,093 milioane de lei s-au realizat 16,757 milioane, ceea ce înseamnă un procent de 43,99%, adică nici jumătate din cât era prevăzut pentru primul semestru.
Pe titluri de cheltuieli, execuţia bugetară ridică unele semne de întrebare la capitolul  proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Aici, dintr-un nivel planificat de 15,2 milioane lei, s-au realizat doar 8,93 milioane, ceea ce înseamnă un procent de  58,78%.
La cheltuieli de capital, dintr-un nivel planificat de 22,63 milioane, s-au efectuat doar 34,53%, adică, în cifre absolute, numai 7,82 milioane lei.
“Observăm că toate aceste cifre sunt raportate la semestrul I al anului 2012, dar dacă ne referim la investiţiile care ar trebui să se realizeze la nivelul întregului an observăm că, deşi mai sunt doar câteva luni până la final, nu s-a realizat nici măcar un sfert din ceea ce era programat.”, concluzionează consilierul local PP-DD Mariean Neacşu, cel care în ultima şedinţă de consiliu local a întrebat cine sunt cei vinovaţi de nerealizarea investiţiilor promise de municipalitate.

De vinovați, nici vorbă

Răspunsul a venit scurt şi eliptic din partea primarului Tudor Pendiuc: „Eu sunt singurul responsabil cu nominalizarea persoanelor vinovate de întârzieri”! Cu alte cuvinte, nu prea sunt şanse să aflăm cine şi pe unde nu şi-a făcut treaba.
“Ar trebui să ştim şi noi, în Consiliul Local Piteşti, care este graficul privind realizarea acestor investiţii, defalcat, pe perioade, ca să ne putem da seama dacă, de exemplu, constructorul respectă acest grafic, dacă respectă contractul, în caz contrar să nu-l mai primim la licitaţii. Eu, de când sunt consiler local (şi sunt la al treilea mandat), n-am văzut să se vină vreodată cu vreo propunere privind sancţionarea unui constructor, pe motiv că nu a respectat termenul”, a punctat Marian Neacşu care a propus consilierilor locali chiar şi un amendament cu privire la realizarea unei analize amănunţite a investiţiilor realizate în primul semestru al anului în curs. Cum era de aşteptat, amendamentul lui Mariean Neacşu nu a trecut de majoritatea USL-istă.
Şi tot cum era previzibil, raportul privind aprobarea execuţiei bugetului municipiului Piteşti pentru primele şase luni ale acestui an, iniţiat de primar, a trecut cu brio de Consiliul local.

Tronsonul A al Blocului G1, încă în faza de poveste

Anul trecut, municipalitatea a cumpărat de la omul de afaceri Gheorghe Văsâi încă un tronson din blocul “fantomă” G1 din Războieni pentru a construi locuinţe sociale. Autorităţile locale promiteau pentru anul acesta schimbarea ghetoului într-un bloc cu apartamente şi garsoniere pentru cazurile sociale din Piteşti, prin reamenajarea celor cinci niveluri existente şi mansardarea clădirii care ar rebui, într-o poveste frumoasă,  să totalizeze 142 de locuinţe.
“Nu ştiu ce se încearcă să se ascundă sau să se mascheze şi de ce nu putem afla motivul pentru care nu s-a făcut nimic, de exemplu, cu tronsonul A al blocului G1 din Războieni, achiziţionat în aprilie 2011 la o valoare de 1,42 milioane. S-a venit cu menţiunea ca în 2011 să alocăm suma de 400 de mii pentru realizarea documentaţiei. În 2011 nu s-a realizat nimic la acest proiect de investiţii. Venim în anul 2012 şi alocăm în continuare 3,7 milioane, care adunate cu celelalte 400 de mii fac 4,1 milioane şi mai venim acum cu o rectificare bugetară, pentru că nu s-au realizat lucrările, pentru că nu am făcut nimic din acest proiect de investiţii. Nu e normal să ştim ce se întâmplă?”,  întreabă, retoric, Mariean Neacşu. 
Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, spune că gradul scăzut de realizare  a investiţiilor este cauzat de perioadele mai mari de timp pe care le presupune parcurgerea  etapelor  şi a procedurilor privind achiziţiile publice reglementate prin legislaţie, de necesitatea soluţionării unor contestaţii şi de faptul că demararea executării unor investiţii a fost condiţionată de îmbunătăţirea condiţiilor meteo.     Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea