Piteștiul are un bloc fantomă!

# Locatarii noilor apartamente “la cheie” de pe Aleea Mihail Mihăileanu din Trivale nu-și pot face nici măcar cărți de identitate pentru că, oficial, blocul nu există. Au semnat, fără să se gândească prea mult, niște contracte dubioase și s-au trezit într-o realitate halucinantă. Li s-a întâmplat locatarilor noului bloc de pe Aleea Mihail Mihăileanu din cartierul Trivale, care, nici la aproape trei ani de când s-au mutat în apartamentele așa-zise rezidențiale, nu pot oficializa adresele la care locuiesc. Mai mult, nici până la ora actuală n-au fost racordați la rețeaua de gaze, iar din 9 august vor rămâne și fără curent electric.
Ispitiți de o ofertă care la prima vedere părea senzațională, mai multe familii au dat năvală să se mute în blocul construit la doi pași de Pădurea Trivale, într-o zonă “ozonată”, anunțată de constructor ca fiind una rezidențială. Garsonierele şi apartamente la cheie i-au tentat pe noii locatari nu doar cu o poziționare excelentă, ci și cu anumite condiții de plată mai mult decât accesibile: un avans care putea fi redus  până la 5000 de euro și rate defalcate pe 10 ani. Ce să-și dorească mai mult? Dar până să se lovească de pragul de sus, oamenii n-au văzut pragul de jos peste care au trecut cu tot cu mobilă, copii, căței și, mai ales, iluzii.
Una dintre păgubașe, familia Anghel și-a vândut apartamentul  din Mioveni şi să se mute pe aleea Mihail Mihăileanu din Trivale. Unde a ajuns? Nici acum nu ştie: în blocul 3, ori în  A7 sau poate în în C3. Nimeni n-a reușit să elucideze misterul pentru că imobilul nu figurează pe nicăieri cu vreun nume.
„Mai întâi am semnat un antecontract cu SC LEWIS PAN-I-ROX, în aprilie 2009, după ce am plătit un avans, diferenţa de 40 de mii de euro urmând s-o achit în rate egale, în următorii 10 ani. Am semnat cu promisiunea că voi primi apartamentul la cheie. Până aici, toate bune și frumoase, numai că lucrurile au început să scârțâie în momentul în care a trebuit să ne mutăm efectiv. Venise toamna şi trebuia să eliberăm apartamentul din Mioveni la care renunțasem pentru cel de aici.  Dar apartamentul  rezidențial în care trebuia să mă mut cu soțul și băiatul nostru era departe de a putea fi numit «la cheie». Forțată de situație, a trebuit să pun, pe cheltuiala mea, obiecte sanitare și calorifere, să gletuiesc, să zugrăvesc, pentru că nu mai puteam aștepta după ei. O investiție pe care am suportat-o din buzunarul meu, dar prevăzută ca o obligație a lor. Apoi, nici promisiunea că vom avea gaze şi căldură nu şi-au respectat-o. Ca să nu murim de frig, în prima iarnă ne-am chinuit cu nişte calorifere electrice şi am ajus să plătim zeci de mii de lei numai pe curent. Iarna următoare a fost la fel. Ne-am interesat și am aflat că blocul nu este conectat nici la reţeaua de apă şi nici la cea de electricitate, ci direct la celelate imobile de vizavi care aparțin aceluiași proprietar.” povestește, revoltată, Alexandrina Anghel, 40 de ani, locatară în blocul fantomă.

“Apartamentul n-are cadastru!”

Femeia nici măcar nu poate spune cu certitudine la ce apartament locuiește. “Conform antecontractului, ar fi trebuit să stau la apartamentul 12, dar pe ușa mea scrie 11”, spune, consternată, femeia. Că nu stă la numărul 12 e, până la urmă, un noroc, pentru că apartamentul respectiv pare cel puțin clonat. Pe aceeași scară două locuințe poartă exact aclași nume: Ap.12, și-ar fi loc de și mai multe! Ghinionul e, însă, de altă natură...
“Am încercat să ne schimbăm și noi adresa, dacă tot ne-am mutat, dar am aflat că nici măcar cărți de identitate nu ne putem face pe noua locuință. Motivul? Apartamentul n-are cadastru și, mai rău, oficial, blocul 3, A3 sau C7, care o fi el, nu există!”, explică Alexandrina Anghel,
De aceleași amănunte “omise” în precontract  s-au lovit și vecinii familiei Anghel. Mulți au achitat, ca avans, chiar și sume mult mai mari, de ordinul zecilor de mii de euro, iar de mai bine de un an cer fie condiţii de locuit, fie banii înapoi. N-au primit nici una, nici alta și s-au descurcat, ca și familia Anghel, pe cont propriu.
„Trebuia să știe ce-au semnat că doar au avut documentele în față. Contractul a fost o promisiune  de vâzare nu o vânzare. Dacă dispuneau de toți banii puteau să devină devină proprietari, altfel, dar doar cu un avans nu se poate. Tot ei sunt nemulțumiți în condițiile în care nici măcar utilităţile acelea pe care le-au primit nu şi le-au  plătit la timp.”, explică, scurt, Ramona Părvu, unul dintre reprezentanţii LEWIS PAN-I-ROX, societatea comercială care a scos pe piață apartamentele şi care a vândut, ulterior, imobilul unei alte firme administrată de rudele sale -familia Badea, cea care deține cele mai multe proprietăți  în zonă

Cum s-a ajuns în această situație?

Proprietarul terenului a obținut, mai întâi, autorizație pentru construirea  unei case pe care a transformat-o, de la sine putere „prin dezmembrare, în bloc, fără a obține cadastru pe fiecare apartament în parte, ca să poată vinde legal locuințele respective  Le-a vândut, totuși,  dar altfel, după ce a găsit vreo 15 cumpărători neavizați care au dat banii pe apartamentele fantomă. Ba, mai mult, noul proprietar al imobilului mai are de vândut câteva apartamente la subsolul blocului, așa că, aviz amatorilor!

De joi, locatarii blocului fantomă vor rămâne și fară curent electric

O singură familie din blocul fără nume a reușit să oficializeze cumva, în acte, noua adresă. “Am fost inspirată și am achitat doar 500 de euro la antecontract, iar restul de 19.500, reprezentând avansul, l-am achitat abia după ce am reușit să obțin o adresă pe care să-mi fac buletinul. Teoretic, locuiesc la numărul 3, pe Aleea Mihail Mihăileanu. Pe contractul de la RDS apare, însă, altă denumire - C3.  Ne-am mulțumit, totuși, că avem cablu, dar ce ne facem cu gazele? Avem nevoie de centrală, pentru că iarna e cumplit aici.  Ni s-a spus că în evidențele Distrigaz, acest bloc nu există. Nici la Apă Canal nu figurează și nici la CEZ . Daca apă am reușit să tragem de la proprietățile vecine ce aparțin acelorași indivizi  care ne-au vândut apartamentele, cu CEZ a fost mai complicat. Am încheiat un contract provizoriu, până când imobilul va intra în legalitate cu documentele, însă suntem la a patra prelungire, iar vânzătorul n-a rezolvat nici acum problema.  Pe 9 august expiră și ultimul termen și nu vom mai putea reînnoi acest contract” explică una dintre proprietare, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Femeia, care mai are de achitat diferența de până la 70.000 de euro, a dat în judecată firma care i-a vândut apartamentul  iar acum războiul se poartă în instanță.

Jecmăniți prin …notariat

“Mă judec cu această firmă inclusiv pentru faptul că nu mi se recunoaște  avansul de 20.000 de euro pe care l-am achitat printr-un notariat din Bascov. Am mizat pe faptul că acel notar e de bună credință, că e pus acolo ca să-mi garanteze că tranzacția pe care am făcut-o e legală, iar acum mă trezesc că nu mi se iau în calcul decât cei 500 de euro  achitați la antecontract. E strigător la cer cum aceste ilegalități se comit, iată, cu sprijinul unor notari”, mai declară femeia.

Oamenii așteaptă ca justiția să le facă dreptate

Alți locatari  ai blocului fantomă au apelat la sprijinul Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari din Argeş pentru a-i reprezenta în instanță.
„Cred că, până la urmă, vor avea câștig de cauză pentru că imobilul e în ilegalitate. Aici este vorba despre o serie de nereguli, abuzuri şi privarea unor  locatari de utilităţi”, spune juristul Ilie Chiriță, secretarul general al Federației Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari din Argeş.

Ilegalitățile par să continue

Pentru c-au constatat că nicio autoritate publică nu-i trage de guler, prolificii dezvoltatori imobiliari  continuă construcțiile.
La doi paşi de blocul fantomă a aparut scheletul unei viitoare parcări deasupra căreia întreprinzătoarea familie intenţionează să ridice încă un bloc. De data aceasta, unul de garsoniere. Evident, nici acum constructorul nu are legea de partea sa. Autorităţile locale au fost sesizate de vecinii revoltaţi că le-a fost încălcată proprietatea şi de către locatarii blocului fantomă  cu privire la construcţia  clandestină. Constructorul a fost somat să demoleze zidurile ridicate, numai că temerarul dezvoltator imobiliar nu pare să se lase intimidat prea ușor.
"A dărâmat cu stâlp, dar doar aşa, de ochii lumii, iar peste noapte l-a ridicat din nou. Au venit controale, au constatat că de surpat nu prea s-a surpat nimic şi cam atât. Alte măsuri nu s-au luat. Ni s-a pus că, fiind în litigiu, se aşteaptă clarificarea problemei juridice şi apoi se va proceda la alte măsuri. Până una-alta zidurile cresc şi, mâine-poimâine, vom vedea instalându-se aici alţi naivi! ", spune aceeaşi locatară.
Dezvolatatorii imobiliari spun, însă, că nici vorbă de vreo altă construcție. “Nu se construiește nimic. Lucrările sunt stagnate”, explică, sec,  întreprinzătoarea Ramona Părvu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea