Prezenţa obligatorie la vot, iniţiativă marca Ion Georgescu

# Inițiativa primarului este susținută de parlamentarii Colegiului Mioveni – senatorul Șerban Valeca și deputatul Ion Burnei. Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a anunţat că va demara un proiect ce prevede instituirea prezenţei obligatorii la vot. Acest proiect presupune strângerea de semnături ce va începe din oraşul Mioveni și care, în scurt timp, se doreşte a lua amploare şi la nivel naţional.
Această dorinţă a primarului a plecat de la ultimile disensiuni în ceea ce priveşte numărul de locuitori votanţi ai României.  ,,M-am gândit să lansez o iniţiativă civică, inițiativă care să plece de la Mioveni, având în vedere că la ora actuală nu ştim câţi români suntem în ţara noastră. Astfel nu se mai supără nici Băsescu, nici Antonescu şi nici Ponta. În această iniţiativă îi avem alături şi pe parlamentarii de pe colegiul Mioveni, adică pe domnul senatorul Şerban Valeca şi pe domnul deputat Ion Burnei. Sunt sigur că locuitorii oraşului Mioveni vor fi alături de noi la această iniţiativă care sper să fie benefică pentru noi toţi. Decât să ne certăm în fiecare zi pe tema populaţiei din România? Avem oportunitatea ca la alegerile parlamentare din toamnă să vedem câţi români votanţi suntem. Cetăţenii trebuie să vină să facă prezenţă şi după aia, dacă vor, votează, dacă nu, nu”, a declarat Ion Georgescu.
La rândul său, senatorul PSD Şerban Valeca a ţinut să întărească argumentele primarului Ion Georgescu pentru prezenţa obligatorie la vot, precizând:  „Discuţia este între drept şi obligaţie... De ce e obligatoriu să circuli cu maşina pe dreapta? E o lege... Pentru consolidarea democraţiei, această obligativitate să fii la vot ar face să se exprime corect părerile românilor. Plus că nu mai poate fi vorba de vot dublu şi de altele... Dacă avem suportul necesar, o vom transforma în iniţiativă parlamentară. În Grecia, de pildă, este vot obligatoriu, iar acolo, timp de două zile, ministrul de Externe nu are voie să plece în străinătate, iar doctorii le întocmesc referate pacienţilor cărora le fac anestezie totală şi nu pot merge la vot... Te oblig să ieşi din casă, tocmai ca să nu mai stăm apoi şase luni să numărăm, să vedem de ce nu s-a dus lumea la vot, să nu se mai spună că cineva nu s-a dus la vot, dar el ţinea cu unul sau cu altul. Urez succes ideii şi sperăm să iasă bine!“.
Fără îndoială, prin introducerea prezenţei obligatorie la vot ar dispărea voturile false, turismul electoral şi mita electorală, iar românii vor fi puşi în situaţia de a analiza foarte atent fiecare candidat în parte. În acelaşi timp, foarte important, clasa politică va fi responsabilizată pentru a oferi candidaţi credibili.    Lucian Gherguş

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea