După 100 de zile de guvernare, principala preocupare a USL-iştilor este lupta politică şi nu susţinerea economiei

# Declară Cătălin Teodorescu, prim vicepreședinte PDL Argeș. La trei luni după preluarea mandatului de către guvernul USL, măsurile economice promise de către aceştia au rămas mai mult la stadiul de intenţie, iar conflictul politic, apărut din dorinţa noii puteri de a-l demite pe Traian Băsescu, pare să fi blocat întreaga activitatea  din administraţie.
Măsurile principale pe care şi le-a asumat iniţial guvernul Ponta, şi anume majorarea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiilor de sănătate pensionarilor au fost îndeplinite. Însă aceste majorări salariale de care s-au bucurat bugetarii sunt de fapt anulate de efectele crizei politice generată de USL, criză ce afectează şi mediul privat.
Vorbim aici despre majorarea preţului energiei electrice cu 5% de la 1 iulie acest an şi despre faptul că leul s-a depreciat faţă de euro cu 6% . De asemenea trebuie să luăm în calcul scumpirea gazelor, anunţată pentru 1 septembrie, preţul acestora crescând cu 5% pentru consumatorii casnici şi 10% pentru consumatorii industriali. Toate acestea vor genera scumpiri în lanţ la preţul alimentelor de bază precum pâinea, laptele, carnea etc. Din dorinţa de a obţine voturi cei de la putere au promis majorări ale salariilor şi pensiilor. Aceste majorări sunt însă nesemnificative doarece scumpirile vor aduce  neajunsuri populaţiei prin scăderea puterii de cumpărare, facturi mai mari la utilităţi şi scăderea nivelului de trai al românilor.
O altă problemă cu care se confruntă România în acest moment se referă la absorţia fondurile europene.  În urma expertizei de audit realizat de Comisia Europeană au fost scoase la iveală neregului în sistemul de atragere a fondurilor, acestea fiind blocate. Astfel, începând cu luna august,  în lipsa facturilor decontate de Uniunea Europeană,  guvernul va fi nevoit să susţină cu bani de la buget proiectele de fonduri europene aflate în derulare. 
Avertismentele BNR privind ieşirea capitalului străin din România, faptul că 2012 este primul an în care România va pierde bani europeni prin procesul de dezangajare şi că prognoza de creştere economică a României a fost ajustată sub 1% anul acesta, nu fac decât să întărească ideea că preocuparea guvernului pentru economia ţării este pe plan secundar.
În cele 100 de zile de conducere, actualul guvern ar fi trebuit să ia o serie de măsuri care să stimuleze economia şi mediul privat – iniţiativa ca TVA să fie plătit la încasarea facturii a rămas şi ea până în acest moment tot la stadiul de intenţie – însă impresia generală este că principala preocupare a usl-iştilor este lupta politică şi nu susţinerea economiei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea