Inaugurare cu şampanie, blesteme şi acuzaţii la Clinica Moţoc

Controversata clinică medicală care-i „sufocă” pe locatarii blocului 25 din Calea Bucureşti a fost nu doar finalizată, ci şi  inaugurată, deşi, teoretic, lucrările de construcţie sunt… sistate. Ba, mai mult, după ce Consiliul Local Piteşti a parafat în timp record concesionarea terenului pentru afacerea medicului  Mioara Moţoc, autorităţile locale s-au gândit să dea o mână de ajutor şi la inaugurare. Angajaţii ADP, care la demararea lucrărilor au tăiat rând pe rând copacii din spatele blocului pentru a face loc noii construcţii, au lucrat de zor, săptămâna trecută, la vopsirea bordurilor şi ameajarea peisagistică a spaţiului din jurii noii clinici.
Pe 27 iulie 2012, locatarii blocului 25 din Calea Bucureşti  făceau o ultimă încercare de a stopa lucrăile la clinica Dr Moţoc,  arătând că  Prefectura Argeş a suspendat în contencios administrariv  hotărârea de concesiune a terenului din spatele blocului, fapt care trebuia să aibă drept consecinţă anularea autorizaţiei de construcţie  până la pronunţarea unei sentinţe, termenul de judecată fiind 1 iulie 2013.
O petiţie semnată de 22 de locatari ai blocului afectat de noua construcţie (situată în spatele Grupului Şcolar Armand Călinescu) a fost depusă luna trecută la Primăria Piteşti în speranţa că lucrurile vor intra, pe ultima sută de metri, în normalitate.
“Nu se respectă aliniamentul faţă de limita blocului, clădirea aflându-se cu doi metri în afara acestuia. La noua construcţie, casa scărilor a fost înălţată pentru încă un etaj, fiind evident din configuraţia armăturilor lăsate pe terasă şi camuflate că se intenţionează construirea ulterioară a cel puţin unui alt etaj, deşi n-au autorizaţie pentru asta. Accesul locatarilor şi pompierilor la utilităţi a fost blocat …” se arată în documentul semnat de cei 22 de locatari revoltaţi. Sunt doar câteva dintre neregulile semnalate de oamenii ajunşi la capătul răbdărilor.

Angajaţii ADP au dat o mână de ajutor la inaugurare

Şi ce dacă  locatarii s-au plâns! Constructorii şi-au văzut  nestingheriţi de treabă. Miercuri, primarul Tudor Pendiuc a tăiat panglica inaugurală a controversatei clădiri, la o zi după ce angajaţii ADP au pregătit terenul…la propriu: au vopsit bordurile din faţa clinicii (dar numai şi numai pe acelea), au trasat marcaje în parcarea aferentă şi au sădit câţiva arbuşti ornamentali în jurul clădirii!
„Marţi după-amiază, a venit aici ADP-ul şi s-a pus pe treabă pentru marea inaugurare, la fel cum a făcut înainte de începerea lucrărilor când angajaţii Administraţiei Domeniului Public s-au apucat de  tăiat copacii ca să facă  loc noii construcţii. Au pus la pământ, atunci, peste noapte, şi brazii, şi stejarii, şi cireşii. La fel au dispărut un tei şi un cais. Apoi nu le-a mai păsat de ce-a rămas în urmă, până acum, la inaugurare, când şi-au adus aminte că trebuie vopsite bordurile. Puţin mai jos, pe aceeaşi stradă, mai e un cabinet, al unui alt medic, dar acolo n-au vopsit bordurile…”, spune unul dintre locatarii blocului 25, semnatar al petiţiei.
“Acum, dacă ne uităm pe geam, în loc de copaci, vedem ziduri! Ruşine să le fie că ne-au tăiat toţi pomii ca să pună în locul lor betoane. Mi-a venit rău când i-am văzut ce fac. Nu ştiu ce interese au fost în joc pentru autorităţile locale care au aprobat această mârşăvie, dar s-au ales cu blestemele celor care se mai bucurau de o oază de aer curat!”, spune Ghertruda Gutiu, locatara scării C a blocului 25.

Locatarii vor acces la reţeaua de utilităţi

Clinica ridicată pe spaţiul verde pus la dispoziţie de Primăria Piteşti a fost legată printr-un coridor de sticlă de unul dintre cele două apartamente ale  blocului 26,  în care îşi avea, iniţial, cabinetul, medicul Mioara Moţoc. Coridorul de sticlă blochează accesul dinspre Calea Bucureşti la reţeaua de utilităţi, iar locatarii sunt nevoiţi să escaladeze gardul de sârmă din spatele clinicii pentru a putea ajunge la robinete.
Oamenii sunt hotărâţi să meargă mai departe, în instanţă, ca să câştige măcar acest drept.
“Solicităm să se refacă accesul la utilităţi prin eliminarea legăturii realizate între bloc şi noua construcţie. Menţionăm faptul  că legătura  reprezintă o încălcare a dreptului  nostru de proprietate”, se arată în adresa semnată de cei 22 de locatari revoltaţi, dar rămasă fără ecou.

Istoricul unei concesiuni cusute cu aţă albă

Medicul Mioara Moţoc a devenit în urmă cu câţiva ani proprietara a două apartamente din blocul 25, apartamente  pe care le-a unit pentru realizarea a ceea ce a devenit, ulterior, cabinet medical. Nevoia de extindere şi-a spus însă cuvântul, administratorul afacerii cerând concesionarea unei suprafețe de 210 m.p. de la municipalitate. Concesiunea a fost rezolvată, numai că în subsol au fost descoperite niște conducte ce au stricat întrucâtva planurile de extindere ale centrului medical. Numai pentru moment, pentru că soluția salvatoare a venit imediat: suplimentarea suprafaței deja concesionate cu încă 161 m.p., adică un mic plus de peste 75%  față de cererea inițială.Unde? Păi unde altundeva decât tot pe spațiul verde din vecinătatea blocului 25. Iar consilierii locali, întruniți în două ședințe de urgență, printre altele, au votat tot de urgență orice astfel de solicitare. A, uitasem. Este vorba, desigur, de consilierii locali ai USL...

Studiu de oportunitate aprobat în C.L.

Așa cum cere legea, prin Consiliul Local Pitești a trecut cu brio și studiul de oportunitate prin care se justifică investiția cu pricina. Spicuim din acesta: ”Dezvoltarea investițiilor pe plan local presupune crearea unui climat capabil să atragă investitori, acțiune cu impact pozitiv asupra comunității locale, manifestată în primul rând prin creșterea ofertei de locuri de muncă, creșterea numărului și nivelului calitativ al produselor și serviciilor, demers cu țel final ce poate duce la îmbunătățirea sau ridicarea calității vieții. Decizia concesionării unor suprafețe de teren face posibilă realizarea unor noi capacități funcționale, ce se înscriu în dezideratele enunțate mai sus, altfel imposibil sau foarte greu de realizat.”...
Foarte frumos, bine enunțat. Numai că texte identice se găsesc pe internet la orice pas, ele sunt de fapt niște enunțuri prestabilite. Creșterea numărului locurilor de muncă nu are nicio legătură cu concesionarea spațiilor verzi din municipiu. Un Centru Medical poate fi construit pe un teren privat sau poate funcționa într-un spațiu deja construit cum există zeci – gata de închiriere – în Pitești. Locuri de muncă poate crea și construcția unui bloc de locuințe pe acel spațiu verde, bloc ce va duce și el la creșterea calității vieții în oraș, nu? Sau un hotel, sau multe altele...

Consilierii locali PDL nu au fost de acord. Ei și?

Abținerile sau voturile împotrivă nu au nicio relevanță la Pitești, unde există o mașină de vot bine pusă la punct. Iată ce declara la acea dată consilierul local Mihai Tudor: “Sunt împotriva acestui proiect. Nu consider că este oportun pentru oraș. Beneficiarii puteau să-și închirieze un spațiu în altă parte, nu era neapărată nevoie să intre pe spațiul verde cu câteva sute de metri. De asemenea, din punctul meu de vedere PUD-ul (planul urbanistic de detaliu) nu respectă anumite prevederi privitoare la locurile de parcare. Instituția prefectului este cea care ar putea ataca în contencios deciziile luate de Consiliul Local...”
Interesantă va fi și reacția numeroșilor doritori de extindere. Pentru că sute de cabinete medicale și alte instituții și firme (care pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea orașului) s-ar putea să se adreseze municipalității pentru a face niște pereți în plus, pe spațiile verzi, bineînțeles. Și atunci să vedem cum vor reacționa oficialitățile. Pentru că precedentul a fost creat...
Cu puţin timp înainte de încheierea mandatului, fostul prefect al judeţului, Gheorghe  Davidescu, a atacat în contencios administrativ  această hotărâre   iar in acel moment, până la pronunţarea instaţei, lucrările ar fi trebuit sistate, lucru care nu s-a întâmplat. Termenul de judecată stabilit de Tribunalul Argeş, fixat iniţial în aprilie 2012, a fost amânat cu 16 luni, pe 1 iulie 2013. Locatarii blocului 25 au făcut sesizări peste sesizări către diverse instituţii semnalând mai multe nereguli legate de proiectul viitoarei clinici. Au reuşit să mute şantierul la 6,5 metri de bloc faţă de 2 metri, cât prevedea proiectul iniţial şi… nimic mai mult.
Cristina Stancu, Spiridon Voinescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea