Mori cu zile dacă stai după reţeta electronică

# Pacienţii şi medicii de familie din Argeş, bulversaţi de  noul  instrument. Argeşul se poate lăuda că se numără printre primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte  numărul de reţete electronice eliberate  de către medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.  Cu toate acestea, atât pacienţii cât şi medicii de familie sunt bulversaţi de noul sistem. Primii, în special cei din mediul rural, se plâng de lipsa Internetului sau a mijloacelor tehnice necesare iar cei din urmă arată cu degetul dificultăţile pe care le întâmpină în farmacii când trebuie să-şi ridice medicamentele.
La nivelul primei luni de implementare a modului electronic de prescriere a medicamentelor, în Argeş au fost emise 3339 de astfel de reţete. Cert este că doar 83 de medici dintre care 72 de familie (din peste 300 la nivel de judeţ) şi 11 din ambulatoriul de specialitate  au utilizat noul sistem în mod corespunzător. Ceilalţi fie nu prea s-au descurcat, fie nici măcar n-au încercat pentru că n-au avut Internet, imprimate sau alte facilităţi ori au fost ceva mai reticenţi la noile  cerinţe. Dacă punem la socoteală şi luna august, numărul reţetelor  emise în sistem electronic se ridică la 5000, în condiţiile în care numărul total al prescripţiilor a fost de câteva ori mai mare.
Câte din medicamentele pentru afecţiunile cronice sau acute au şi fost   eliberate prin farmacii e greu de spus. Dacă ne luăm după pacienţi,  sau după medicii de familie care au semnalat astfel de probleme, lucrurile n-au decurs tocmai conform aşteptărilor CAS Argeş.

Ce spune conducerea CAS Argeş

”Singurul punct slab în implementarea acestui program la nivel judeţean şi, posibil, naţional, îl reprezintă Internetul neaccesibil în unele zone, motiv pentru care solicităm  Instituţiei Prefectului sprijin în rezolvarea acestui neajuns. Pentru orice alte disfuncţionalităţi, CAS Argeş a pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale şi farmaceutice, utilizatori de sistem, o linie telefonică şi o persoană de contact pregătită să preia apelurile să corecteze sau să găsească modalităţi de rezolvare a acestor probleme. Reţeta electronică nu reprezintă numai o trecere la un alt nivel informatic, ci şi un instrument administrativ, un element de siguranţă şi confidenţialitate pentru pacient, de aceea trebuie să ne adaptăm.”, explică  dr. Daniel Muşat, preşedintele CAS Argeş.

Iată cum ar trebui să funcţioneze sistemul, dar n-o prea face!

Medicii trebuie să completeze pe calculatorul lor un formular electronic, care este transmis în sistem şi tipărit pe hârtie, imprimându-se totodată şi un cod de bare 2D.
Că mulţi medici din Argeş nu prea pot face acest lucru pentru că nu dispun de mijloacele tehnice necesare, e altă poveste!
Respectiva reţeta electronică este accesată de farmacişti, fie prin scanarea codului de bare inscripţionat pe reţetă, fie prin tastarea unor date de identificare de pe reţetă. Aici apar însă alte probleme legate de disfuncţionalităţile din farmaciile argeşene.
Teoria spune că reţeta ar putea fi eliberată şi parţial, astfel încât dacă nu găsiţi într-o farmacie toate medicamentele de care aveţi nevoie, să vă puteţi încerca norocul (că doar el vă poate salva!)  în altă parte. Trebuie totuşi să-i spuneţi clar farmacistului că nu renunţaţi la restul medicamentelor, asta ca să nu vă treziţi cu reţeta anulată, cum s-a mai întâmplat (nu doar în Argeş) în intervalul scurs de la implementarea sistemului. Mai mult, fiţi foarte atenţi când vă puneţi semnătura pe formularul de eliberare din farmacie, formular de pe care trebuie să dispară doar medicamentele pe care le-aţi ridicat.

Ce spun pacienţii?

Una  peste alta, teoretic, noul sistem nu sună rău. Practic, mai e mult  până când lucrurile vor merge ca pe roate. Deocamdată şi din fericire, timp de şase luni de la implementarea sistemului (1 iulie 2012) vor mai circula şi reţetele pe hârtie,  ca o şansă pentru bieţii pacienţi care n-au nicio vină că sistemul se vrea electronic pe suferinţa lor.
“Bine că mai merge şi cu reţeta clasică, altfel muream cu zile. Am stat mai bine de o oră în cabinetul medicului ca să primesc o reţetă compensată, asta după ce la rând mai aşteptasem trei ore.  De patru ori a scos doctorul reţeta la imprimantă! Ba constata că apare o literă în plus, ba dădea eroare la tipărire, ba alte şi alte probleme,  până când am cerut să mi-o scrie de mână, că după mine mai erau vreo 20 de pacienţi! Acu’ a mers aşa, dar de la anu’ n-o să mai meargă! Mă gândesc cu groază la ce-o să ne aştepte atunci!” spune Ionel Dumitru, unul dintre pensionarii argeşeni bulversaţi de noul sistem.

Vine si sistemul de avertizare!

Conform promisiunilor CNAS, în următoarele luni va funcţiona şi un sistem de avertizare a medicului la prescrierea reţetei. Acesta va fi atenţionat, de exemplu, în cazul în care s-a mai prescris o reţetă similară pentru respectivul pacient, dacă medicamentele prescrise sunt incompatibile cu afecţiunea diagnosticată sau dacă dozele indicate de medic pun în pericol viaţa bolnavului.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea