Datorită secetei, la Ștefănești a fost un an fabulos pentru vinuri

# ”Săptămâna aceasta începem recoltarea strugurilor. Calitatea acestora este de excepție...”, Constantin Tănăsescu (foto), dir. general. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură din Ștefănești, rămas cu numai 250 hectare de teren productiv, luptă pentru supraviețuirea pe piața liberă, o piață invadată de produse contrafăcute. Și, cum a venit toamna, a început număratul... ciorchinilor. Producția de struguri estimată este de 3 tone la hectar, o cantitate relativ mică, datorită secetei prelungite din vară. Aceeași secetă însă va influența pozitiv calitatea viitoarelor vinuri produse aici.

Constantin Tănăsescu, director general INCDBH: ”Săptămâna aceasta începem activitatea de recoltare. Într-adevăr, producția medie estimată de struguri este de cca. 3 tone la hectar. Cantitatea mai mică – influențată de mai mulți factori de mediu cum au fost înghețurile, seceta etc – sperăm să fie estompată de calitatea excepțională obținută. Strugurii sunt bine copți, este un an în care vom obține vinuri de calitate.”
Directorul Institutului speră să țină întreaga activitate pe linia de plutire, fără a înregistra, la sfârșitul anului, datorii restante. Lipsa datoriilor este importantă și pentru menținerea încadrării Institutului. Astfel, la începutul lunii mai, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a realizat o evaluare a INCDBH Ștefăneşti, iar rezultatul a fost unul îmbucurător pentru unitate, obținându-se clasa ”A”. Avantajul unei asemenea clasificări, printre altele, este că deschide calea către obţinerea unor finanțări pentru cercetare-dezvoltare.
În luna decembrie a anului trecut, datoriile Institutului au fost achitate în întregime de către Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Şişeşti, forul superior al I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti. Suma se ridica undeva la circa 1,5 milioane de euro, fiind constituită din datoria neachitată plus dobânzi şi penalităţi. Totul a fost posibil datorită Ordonanţei nr. 10 a Guvernului României, publicată în M.Of. 560/5.08.2011, ordonanţă care prevede alocarea sumelor necesare stingerii acestor datorii din bugetul Ministerului Agriculturii. Desigur, totul a fost posibil datorită implicării active a actualei conduceri, în frunte cu directorul general Constantin Tănăsescu (foto), care au conceput un plan de salvare a fostei glorii a podgoriilor din România.
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea