Prim-vicepreședintele PDL Argeș atrage atenția cu privire la lipsa investițiilor și mărirea cheltuielilor sociale

# Cătălin Teodorescu: Cei din USL duc o politică populistă și fără perspective, gândindu-se la obținerea unor rezultate electorale la alegerile parlamentare. Proiectul de rectificare bugetară aprobat de Guvernul USL, care prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, reflectă deteriorarea situației economice din România. Reducerea ritmului de creștere economică a României, prognozat inițial de analiștii economici și de instituțiile financiare internaționale la 1,7% și apoi la 1,2%, a scăzut astăzi la sub 1%, ca urmare directă a acțiunilor liderilor USL, acțiuni care au generat criza politică și au  decredibilizat statul român pe plan internațional.
Rectificarea de buget aprobată de Guvern este de natură să ne îngrijoreze, deoarece măsurile adoptate de Executiv nu sunt menite să redreseze situația economică, pentru că s-a renunțat la investiții și proiecte în curs de derulare, pe motiv că acestea ar fi nepotrivite sau ineficiente, în favoarea măririi cheltuielilor sociale.
Cei din USL duc o politică populistă și fără perspective, gândindu-se la obținerea unor rezultate electorale la alegerile parlamentare, fără să fie interesați de dezvoltarea economică a României pe termen mediu și lung.
Concret, Guvernul a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde lei rectificarea de buget, aici fiind incluse majorarile salariale cu 8% pentru bugetari și restituirea sumelor restante către pensionari. Aceste creșteri sunt artificiale, deoarece inflația și scumpirile anunțate de autorități vor avea ca efect scăderea nivelului de trai al cetățenilor.
Guvernul încearcă să creeze ideea că a găsit soluții pentru salarii și pensii, lucru care nu este adevărat.  Aceste măsuri au fost posibile prin reducerea cu 2 miliarde de lei a fondurilor pentru investiții, finanțate atât din bugetul de stat cât și din fondurile europene. De asemenea, proiectele și investițiile în curs de derulare în 2012 au fost și ele blocate. 
Acest mod de a guverna țara este falimentar. Costul investițiilor care nu sunt duse la timp la bun sfârșit crește, el ajungând să fie dublu sau chiar triplu. România este în situația în care nu își permite astfel de lucruri și are nevoie, conform estimărilor tuturor specialiștilor, de investiții masive în diverse sectoare de activitate.
Un alt fapt îngrijorător îl reprezintă pierderea co-finanțării pentru proiectele cu fonduri europene, factor negativ pentru potențialul de creștere economică pe termen lung de care Guvernul USL se face vinovat.
Prea ocupați cu lupta politică, cei din USL au neglijat economia și dovedesc din nou incompetența, populismul și demagogia care îi caracterizează prin acțiunile pe care le întreprind. O dovadă elocventă în acest sens este faptul că imediat după imediat după revenirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu cursul leu-euro s-a stabilizat, în ciuda afirmațiilor liderilor USL care susțineau că suspendarea președintelui nu are legătură cu deprecirea cursului.
Dacă cei aflați astăzi la putere vor continua să adopte acest gen de decizii, economia României ar putea înregistra derapaje masive. Se poate renunța la investiții în favoarea măririi consumului, se va crea iluzia creșterii nivelului de trai într-o perioadă scurtă, însă economia se va prăbuși într-un timp foarte scurt pentru că baza materială pe care se face producția nu mai există.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea